Dubinska analiza poslovanja je neophodan proces prilikom razmatranja ulaganja, kako ga izvesti?

Prilikom webinara o alternativnim izvorima financiranja, spomenula sam jedan od najvažnijih i najdužih procesa prilikom razmatranja potencijalnog ulaganja – dubinska analiza poslovanja (ili due diligence).

Dubinska analiza poslovanja je postupak sustavnog analiziranja potencijalnog ulaganja u poduzeće kako bi se ublažila odnosno smanjila izloženost riziku. Također jedan od ciljeva dubinske analize je ispitivanje detalja kako bi se pravilno odredila cijena transakcije te u konačnici ista i finalizirala.


Pročitajte više: Financijska analiza koju obavezno morate napraviti prije donošenja odluke o zaduživanju


U svakom slučaju, strane uključene transakciju imaju koristi od dubinske analize – prodavatelj se upoznaje sa stvarnim stanjem poduzeća dok kupac određuje vrijednost poduzeća i donosi odluku o ulaganju.

Sami proces obuhvaća sljedeća područja: pravni, financijski, tehnički, komercijalni i management.

Pravni proces

Obuhvaća prikupljanje, razumijevanje i procjenu svih pravnih rizika povezanih tijekom postupka preuzimanja ili ulaganja. Tijekom dubinske analize kupac/stjecatelj pregledava sve dokumente koji se odnose na ciljano poduzeće.

Proces obuhvaća pregled pravnog statusa poduzeća i udjela. Isto tako može obuhvatiti i internu strukturu poduzeća, broj zaposlenih, bilo kakve pravne (ili radne) postupke, nekretnine u posjedu poduzeća, kao i ugovore o najmu. Prvenstveno ova analiza se koristi radi utvrđivanja bi li zbog ove akvizicije moglo biti budućih pravnih problema.


Pročitajte više: Jasmina Očko: 13 najboljih savjeta koje menadžerima kontroling sada u krizi može dati


Financijski proces

U osnovi znači dubinska analiza cjelokupnog financijskog stanja poduzeća, prije donošenja odluke o pripajanju ili ulaganju. Proces obuhvaća prikupljanje postojećih financijskih izvješća te financijskih projekcija. Uglavnom sva dobro vođena velika poduzeća izrađuju financijske projekcije na razdoblje od 3 do 5 godina, a same projekcije se temelje na pretpostavkama. Financijski analitičar koji provodi financijsku dubinsku analizu mora temeljito istražiti pretpostavke na osnovu kojih poduzeće prognozira svoje financijske rezultate odnosno budući rast poduzeća. Financijske projekcije se analiziraju od strane kako postojećih (su)vlasnika tako i potencijalnog ulagatelja.

Tehnički proces

Dubinska analiza može obuhvatiti usklađenost s propisima za zaštitu okoliša i sigurnosti, operativne izvedbe i fizičko stanje imovine, vjerojatnost izdataka potrebnih za sljedećih najmanje 10 godina. Tehnička se analiza postiže procjenom: imovine, instalirane opreme, informatičkih sustava, ljudskih resursa i praksi.  

Komercijalni proces

Dubinska analiza pruža cjeloviti pregled unutarnjeg i vanjskog okruženja u kojem poduzeće koje je predmet ulaganja djeluje. Istraživanje tržišta i procjena pomažu odrediti položaj ciljanog poduzeća na tržištu i u odnosu na konkurenciju (predviđanja tržišnih kretanja i trendova). Proces obuhvaća detaljni pregled proizvoda i/ili usluga od opisa do cijena, uključujući i marketing. Također se intervjuiraju i kupci i dobavljači te utvrđuje njihov odnos s poduzećem koje je predmet potencijalnog ulaganja.

Menagement proces

Zadnje područje koje je, a svakako i presudno u finaliziranju transakcije je menadžment ili upravljački tim. Dok se prethodna područja dubinske analize temelje na istraživanju i analizi poduzeća kao cjeline, dubinska analiza menadžmenta se fokusira na viši menadžment poduzeća.


Pročitajte više: Kristina Kezele: 7 razloga zašto su žene bolje u transformaciji poslovanja


Ovaj korak obuhvaća procjenu individualnih karakteristika i iskustava putem intervjua.

Autor: Vedrana Perković Hadl

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/Markus Winkler

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -