Kako su dva muškarca odbila unapređenje zbog obitelji

Biti nagrađen napredovanjem na poslu je velika stvar, to znači da se vaš sav trud i rad isplatio i da je cijenjen. No, to često znači i veća odgovornost, duže radno vrijeme, rad vikendom, poslovna putovanja i slično.

Dok neke penjanje prema vrhu privlači i tome teže, za druge to predstavlja problem jer će manje vremena provoditi s obitelji. Neki su očevi na vodećim pozicijama odlučili otići i nadoknaditi ono propušteno s djecom, a slično je postupio i bivši novozelandski premijer John Key koji je nakon osam godina napustio politiku te se posvetio supruzi i djeci.

Obitelj važnija od napredovanja

I dok su oni to iskusili na svojoj koži, postoje i muškarci koji se uopće ne žele dovoditi do takve situacije, te unaprijed odbijaju unapređenje. Upravo to su učinila dvojica muškaraca, a priče su na svojim LinkedIn profilima podijelili njihovi poslodavci Oleg Vishnepolsy i Steve Crider.

Oba su priznala kako ih je odbijanje njihovih zaposlenika iznenadilo.

Vishnepolsy je CTO u Daily Mail Online i britanskom Metrou i prije nekoliko godina htio je unaprijediti jednog zaposlenika. No, premda je bio sretan na poslu i volio je kompaniju,  nije se želio odvojiti od svoje obitelji.

Vishnepolsy mu je pokušao objasniti kako nije važno koliko vremena provede s njima, već je važnije da to vrijeme bude kvalitetno, no zaposlenik mu je odgovorio „Sve vrijeme provedeno s voljenima je važno – kada ih stavite u krevet, pročitate im knjigu ili ih jednostavno odvedete u školu“.

Što znači „doći do vrha“?

I senior recruter u kompaniji McKinsey Steve Crider je opisao slično iskustvo. Kada je nazvao svog zaposlenika kako bi ga obavijestio o novoj prilici koja mu se pružila, on je to odbio, a nakon što ga je Crider tražio obrazloženje zašto ne želi biti na vodećoj poziciji, rekao mu je da je već „došao do vrha“.

Cridera je to zbunilo te je ponovno provjeravao je li dosad bio na menadžerskoj poziciji. – Nije bio.

No, zaposlenik je objasnio kako za njega „doći do vrha“ znači raditi posao koji voli u tvrtki u kojoj se svi ponašaju pravedno prema njemu i gdje se svi poštuju, gdje dobiva pristojnu plaću i uspijeva imati ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Nikad ne prepušta nijedan obiteljski događaj ni aktivnosti svoje djece, a zbog napredovanja mogao bi sve to izgubiti.

Ne moramo se svi penjati istim putem do vrha i ne trebamo svi stići do istog vrha. Svatko stvara svoj put i bira kamo želi ići. Slažete li se?

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više