Još ste u svojim 20-ima? Evo 3 savjeta kako ih najbolje iskoristiti!

„Tridesete su nove dvadesete“. Vjerojatno ste čuli ovu rečenicu mnogo puta. Na dvadesete se gleda kao na produženo adolescentno doba, desetljeće koje možemo iskoristiti kako želimo jer se danas ionako sve događa kasnije – brak, djeca, karijera. No, jesu li dvadesete godine života zaista desetljeće za „baciti“?

Zašto tridesete nisu nove dvadesete

Opće su poznati podaci da se 80% trenutaka koji definiraju nečiji život dogode do 35. godine. Također, prvih 10 godina karijere ima eksponencijalni učinak na to koliko ćete novaca zaraditi u životu, a i sam mozak u dvadesetima dosegne svoj vrhunac. Tada ljudi psihički odrastaju i najčešće u dvadesetima zapravo definiraju ono što jesu i tko žele biti.

Meg Jay, klinička psihologinja, u svom je govoru na TEDovoj konferenciji poslala jasnu i glasnu poruku – tridesete nisu nove dvadesete.

“Samo zato što se danas sve događa kasnije, ne znači da ne možete početi planirati već sada. Iskoristiti svoje dvadesete jedna je od najboljih stvari koje možete napraviti za posao, ljubav i svoju sreću, a možda čak i za – svijet“, kaže Jay.

Kroz nekoliko primjera iz prakse, objasnila je kako su dvadesete godine najbolje godine za osobni razvitak. Ako ne definiramo što želimo od života u tim godinama, pojavljuje se veći pritisak kasnije i to nas može dovesti do krivih i užurbanih odluka u tridesetima.

Jay kaže kako joj u ured dolaze i osobe koje su u svojim tridesetima ili četrdesetima i najčešće pitanje koje oni sami sebi postavljaju kada razmišljaju o dvadesetima je: “A o čemu sam ja razmišljao/la?”.

Iskoristite ih!

Prva stvar koju bi svaka osoba u dvadesetima trebala napraviti jest investirati u sebe,  u ono što bi htjela biti u budućnosti i u nešto što pridodaje osobnoj vrijednosti. To može značiti upisati tečaj jezika, razvijati vještine za posao ili raditi različite poslove dok ne nađete ono što volite raditi.

Drugi savjet koji daje je – proširiti krug poznanstva. Svatko u dvadesetima ima uski krug prijatelja s kojima provodi vrijeme i koje zaista poznaje. Iskoristite te prijatelje i prijatelje prijatelja kako bi vam pomogli u pronalasku posla koji želite raditi ili do neke druge stvari koju želite u životu.

Treće, pomno odaberite svoju buduću obitelj. Iako mnogi misle kako se obitelj ne može birati, kaže Jay, biranjem budućeg supruga s kojim ćete imati djecu jest biranje obitelji. I to nemojte učiniti samo jer se prijateljice oko vas udaju pa prihvatite prvu osobu na koju „naletite“ ili samo zbog toga što mislite da nemate drugih opcija. Dobro promislite što želite od osobe s kojom ćete provesti cijeli život.

Foto: Youtube ScreenShot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -