Kako su cigarete utjecale na emancipaciju žena? I kakva nam je to lekcija o brendiranju?

Otac PR-a Edward Bernays pomogao je svojim iskustvom u marketingu, brendiranju i pozicioniranju žena u društvu, koje su dotad bile na neki način podčinjene muškarcima. U to vrijeme cigarete su se promovirale čak i od strane liječnika, ali bile su rezervirane samo za muški rod.

Sve dok jednog dana brend Lucky Strike nije odlučio proširiti svoje tržište, pa je Edward Bernays morao uskočiti u pomoć. Rješenje su bile – žene.

No kako žene koje su dotad zazirale od cigareta, potaknuti da uživaju u njihovu dimu? Ponuditi im zabranjeno voće na pladnju kao simbol emancipacije! Brend je odlučio stati iza revolucionarne odluke da će žene koje puše, predstaviti kao izjednačene s muškarcima. Cigareta u ruci postaje simbol njihove slobode.

Povorka koje je promijenila povijest

I tako se Edward Bernays bacio u organiziranje povorke i na čelo iste stavio je žene s upaljenim cigaretama. I svi mediji su popratili događaj s oduševljenjem, a tržište cigareta pronašlo je kanal za nove pušače, koji su pokazali svoju neovisnost i dominantnost.


Pročitajte više: Kako Facebook grupa može postati najjači marketinški alat za vaš brend?


O tome te snazi brendiranja razgovarali smo s PR stručnjakinjom Krešimirom Rendulić. “Edward Bernays, otac suvremenih odnosa s javnošću, kreirajući kampanju za Lucky Strike stvorio je jednu od prvih kampanja u povijesti koja je ciljala na žene”, istaknula je Rendulić.

No, što brendovi, kao što je nekad bio Lucky Strike, mogu promijeniti i kako mogu utjecati na našu svakodnevnicu? “Brendovi snažno utječu na društvo i njegove promjene. Pogledajte samo neke od trenutačno najjačih brendova na svijetu kao što su Apple, Ikea, Coca-Cola, Uber…”, nastavlja Rendulić.

Ispričala nam je da ono što brendovi nude, je mnogo više od proizvoda ili usluge. Kupci danas, birajući brendove, ostvaraju pripadnost nekoj skupini, pa čak i jačaju vlastito samopouzdanje.

Brend je ono što o tebi govore dok nisi u sobi

“Oni kojima brend nije bitan, po nižoj cijeni mogu nabaviti ono što im treba. Uz proizvode slabijih brendova tu su i oni nebrendirani poput proizvoda tzv. privatnih marki trgovačkih lanaca”, zaključuje Rendulić, ali upozorava da je “vaš brend ono što ljudi govore o vama kad niste u sobi”, što je slavna izreka Jeffa Bezosa, osnivača i izvršnog direktora Amazona koju osobito vole citirati marketinški stručnjaci.

Mnogi pri izlasku na tržište otkrivaju važnost brendiranja svoje tvrtke, proizvoda i sebe osobno. U hrvatskom jeziku brend je robna marka, no, kako objašnjava Rendulić “u žargonu marketinga i odnosa s javnošću češće se koristi anglizam brend”.


Pročitajte više: 3 koraka koja će vam pomoći u stvaranju vašeg brenda


Što brend treba jamčiti?

Postoji mnoštvo definicija što je brend, ali “najjednostavnija je ona da je brend slika onoga što se brendira, u svijesti potrošača. Dakle, taj identitet postoji u našim glavama. Iza stvaranja svakog brenda stoji ogroman posao”, nastavlja te spominje bitnost analize tržišta i prepoznavanja vrijednosti samog proizvoda preko oblikovanja logotipa i drugih vizualnih obilježja, pa sve do marketinške komunikacije i odnosa s javnošću.

“Brend treba jamčiti kvalitetu te kupcima ili korisnicima ulijevati povjerenje”, zaključuje. Odnosi s javnošću, baš kao marketing, u službi su brendiranja. Za brendiranje ključna je kontinuirana komunikacija, a upravo je PR ona vrsta komunikacije koja se ne prekida, pogotovo danas u doba interneta i društvenih mreža.

Foto: PhotoMIX-Company/Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -