Eurosong je politiziran od samih početaka, no je li to dozvoljeno?

Eurosong kreće, prva polufinalna večer održat će se danas kada će Hrvatsku predstaviti pobjednici Dore – Let 3 s pjesmom Mama ŠČ!. Podijelila je mišljenja javnosti i moramo priznati da je odmak od pjesama koje je Hrvatska navikla slati na izbor za najbolju pjesmu Eurosonga, poput prošlogodišnje Guilty Pleasure koju je izvela Mia Dimšić. Let3 u svojoj je pjesmi na „simboličko-sarkastičan način opjevao rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe“, kako je na Facebooku objasnio profesor Hrvoje Cvijanović. Iako je prošlogodišnju pobjedu odnio ukrajinski Kalush Orchestra s pjesmom Stefania, zbog rata koji se odvija u toj zemlji Eurosong će se ove godine održati u M&S Bank Areni u Liverpoolu.

Eurosong je zabranio političke poruke 2000.

Europska radiodifuzijska unija pokrenula je Eurosong 1956. Mnogi smatraju da je njegovo osnivanje bilo poslijeratni izraz europejstva i želja za europskom integracijom, ali riječ je zapravo o komercijalnim razlozima, objasnio je Dean Vuletić, vodeći stručnjak kada je u pitanju povijest Eurovizije, piše History Extra. Kako kaže, pedesetih godina prošlog stoljeća televizijska tehnologija bila je u počecima i Europljani su bili skeptični trebaju li ulagati u takvo što. Europska radiodifuzna unija trebala je poslužiti kao način udruženja resursa u razvoju televizijske tehnologije i u produkciji programa koji bi europske države mogle dijeliti. Eurosong je bio jedan od tih programa.

Prvo natjecanje održalo se u kazalištu u Luganu u Švicarskoj. Prijavilo se sedam zemalja i svaka je izvodila dvije pjesme. Glasovanje je bilo tajno, a pobijedila je švicarska pjevačica Lys Assia koja je na francuskom otpjevala šansonu Refrain.

Vuletić dodaje da je te godine njemačka pjesma So Geht Das Jede Nacht Freddyja Quinna bila u stilu ranog rock’n’rolla. Cilj je bio poslati poruku da Zapadna Njemačka pokušava obnoviti svoj identitet nakon Drugog svjetskog rata. Utjecaj politike bio je vidljiv od samih početaka, a o njemu se raspravljalo i prošle godine. Naime, potaknuti prijašnjim iskustvima fanovi ovog natjecanja već prije početka Eurosonga 2022. nagađali su da će upravo Ukrajina zbog ruske agresije odnijeti pobjedu. Mnogi su preispitivali je li ta odluka pravedna i ispravna. Kako bilo, zanimljivo je istaknuti da su 2000. zabranjene političke poruke, objasnio je Vuletić.


Pročitajte više: Mama ŠČ – glazbom protiv rata, ali i do vapaja za diskvalifikacijom


Za “susjede” glasujemo zbog kulturnih sličnosti

Zanimljivo je i da skandali s glasovanjem postoje oduvijek. Još na prvom Eurosongu luksemburški žiri nije uspio doći na natjecanje te je švicarski žiri glasovao umjesto njih i ta zemlja odnijela je pobjedu. Kako navodi Vuletić, politika i skandal oduvijek su prisutni, a što se tiče glasovanja za susjedne zemlje, ono nije samo političke prirode, kako mnogi misle. Za zemlje koje nas okružuju glasujemo više zbog kulturnih sličnosti, poput zajedničkog jezika i zajedničke industrije popularne glazbe.

„Da se glasa isključivo politički, ne bismo vidjeli toliko dijeljenja glasova između zemalja poput Hrvatske i Srbije, ili čak Ukrajine i Rusije“, objasnio je.

Jedna od najpoznatijih pjesama Eurosonga je Waterloo grupe ABBA iz 1974. Kaže se da je Eurosong trenutkom njihove pobjede postao istinski mainstream i dokazao da može stvoriti svjetske zvijezde preko noći.

Nadalje, tu je svakako Nel Blu Dipinto Di Blu talijanskog izvođača Domenica Modugna iz 1958., piše Smooth Radio. Možda vam je poznatija pod alternativnim nazivom Volare i po obradama velikih izvođača poput Deana Martina, Louisa Armstronga i Davida Bowieja.

Od nešto „novijih“ izvođača moramo izdvojiti Loreen koja je pjesmom Euphoria 2012. zaludila svijet visokim tonovima i napravila hit koji ne samo da je bio savršen izbor za ovo natjecanje, već i za plesne podije.


Pročitajte više: Konstrakta, ESC predstavnica Srbije pjesmom kritizira zdravstveni sustav


Doris Dragović zakinuta za najbolji plasman

Kada je riječ o hrvatskim predstavnicima, dva smo puta zauzeli četvrto mjesto, što je ujedno i naš najveći uspjeh. Prvo je to pošlo za rukom Maji Blagdan 1996. s pjesmom Sveta ljubav, a tri godine kasnije povijesni uspjeh ponovila je Doris Dragović s pjesmom Marija Magdalena, piše Tportal.

Hrvatska je te godine bila jedan od favorita i možda je mogla osvojiti i viši plasman, ali norveška delegacija primijetila je muški zbor na matrici pjesme. Iako nisu izgovarali tekst, već su bili u funkciji instrumenta, Hrvatska je kažnjena oduzimanjem bodova.

Ksenija Urličić, „mama Dore“, rekla je da je jedini razlog za takvu odluku nastojanje EBU-a da „milenijski Eurosong 2000.“ ne bude održan u malenoj Hrvatskoj.

Danijela Martinović bila je najbliža ovim uspjesima 1998. s pjesmom Neka mi ne svane, s kojom je zauzela peto mjesto. Danijela je prva u povijesti Eurosonga koja se presvukla tijekom nastupa i tako stvorila novi trend.

Preostaje nam vidjeti hoće li Let 3 doći u društvo najuspješnijih hrvatskih predstavnika na ovom natjecanju. Uspjeli ili ne, svakako će biti zapamćeni.

Foto: Canva / Doris Dragović Instagram / Večernji list Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -