Stiže festival znanosti, ne propustite predavanja i izložbe ovih žena

U 2023. godini svijet znanosti i tehnologije obilježava brojne obljetnice: 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, prije 40 godina Pioneer 10 bio je prvi proizvod ljudskih ruku koji se otisnuo izvan Sunčeva sustava, a prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija. Prošlo je 120 godina otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir. U Hrvatskoj obilježavamo 80 godina smrti Nikole Tesle. To su samo neke od velikih obljetnica koje slavi ovogodišnji Festival znanosti.

Festival znanosti – najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj

Znanstvenici otkrivaju tajne prirode, a njihova otkrića nepovratno mijenjaju ljudsko društvo i čovjekov svjetonazor. Baš zato je “Priroda i društvo” tema ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se širom Hrvatske događa od 2003. godine te je i dalje najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj.

Festival znanosti održat će se u više gradova diljem Hrvatske, a u Zagrebu je većina programa namijenjena upravo djeci i mladima među kojima je popularizacija znanosti i najpotrebnija. Izdvajamo nekoliko interesantnih predavanja i radionica hrvatskih znanstvenica kojima se možete pridružiti od 24. do 29. travnja.


Pročitajte više: Žene u znanosti, medicini i farma biznisu potvrđuju: znanost je lifestyle!


Fosili na drugi način – Dodirni me, zagrli me, upoznaj me!

Ljerka Marjanac, Irena Šabarić, Franka Karin i Beti Rogina-Car u organizaciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla pripremile su izložbu “Fosili na drugi način”. Fosili su dio naše bogate geološke baštine, a izložba prikazuje nekoliko poznatih fosilnih vrsta iz davne geološke prošlosti. Srodnike nekih nalazimo i u današnjim morskim okolišima.

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izradit će odabrane fosile koji će biti predstavljeni i u obliku jastuka od tekstila koji će posjetitelji moći dodirnuti i doživjeti na drugačiji način.

Nikola Tesla – avangarda znanosti II

Izložba građe iz fonda knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla, autorica Kristine Kalanj svojevrsni je hommage velikom znanstveniku povodom 80. obljetnice njegove smrti.

Predstavljene publikacije ogled su procesa dugogodišnje izgradnje knjižnične zbirke o ovom znanstveniku, a dokumentiraju sedam najvažnijih Teslinih izuma.

Izložbom se posjetiteljima želi komunicirati važnost znanstvenih ostvarenja Nikole Tesle i avangardu njegovog znanstvenog razmišljanja usmjerenog boljitku čovjekove stvarnosti kao i pobuditi djelovanje znanstvene misli i mašte u pojedincu, naučiti razmišljati u duhu znanosti i razvijati umijeće mnogostruke primjene znanja iz područja tehnike i znanosti.


Pročitajte više: Dr. sc. Katarina Mužina: “Hrvatska je sjajna za žene u znanosti i želim ostati ovdje


Proljeće, a nemir u meni

U Velikoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla Željka Librić priprema male radionice filatelije naziva “Proljeće je, a u meni nemir”.

Filatelija je naziv za ljubav prema poštanskim markama, njihovo sakupljanje i proučavanje također sakupljanje omotnica, žigova i drugog poštanskog materijala. Filatelisti marke skupljaju u albume, i isto kao i s numizmatičarima, rijetki primjerci maraka (novčića ili novčanica) postižu visoke cijene.

Žene u STEM-u

Gordana Stubičan Ladešić i Iva Čizmin održat će izložbu “Žene u STEM-u”. Izložba će se održati u četvrtak 27. travnja od 10 do 20 sati. Stubičan Ladešić i Čizmin dolaze s PMF-a, a sve o ženama u STEM-u saznajte na izložbi koju su pripremile PMF-ove knjižničarke.


Pročitajte više: Četiri hrvatske znanstvenice nagrađene prestižnom stipendijom „Za žene u znanosti“!


Festival znanosti: program za djecu

Mnoštvo predavanja, radionica, projekcija i izložbi namijenjeno je onima najmanjima. Od predškolskog uzrasta do srednjoškolaca.

Izdvajamo:

Cjeloviti program pronađite ovdje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -