Kreće novi ciklus Franck natječaja za najboljeg baristu u regiji

Polufinalnim natjecanjem u Šibeniku 18. lipnja kreće nova sezona Franck Barista Contest-a, koji već četvrtu godinu zaredom okuplja najbolje konobare iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Makedonije kako bi pokazali svoje vještine i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave.

Povezano:

Prva tri mjesta u finalu osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti više od 70.000 kuna u SCA Premier Campusu u Matuljima. Nagrade uključuju različite programe certificiranja koji nose određenu razinu bodovanja ovisno o broju položenih modula. Pobjednik finalnog natjecanja osvaja edukaciju iz svih šest modula te mogućnost osvajanja maksimalnih 100 bodova čime se stječe profesionalni stupanj uz prestižnu SCA Coffee Skill diplomu. Upravo je centar u Matuljima jedini SCA certificirani centar u ovom dijelu Europe, koji za cilj ima edukaciju specijalista za kavu po međunarodnim standardima te pomicanje granica svijeta kave u Hrvatskoj.

Franck testira sposobnost i umijeće pripreme napitaka

Barističko natjecanje testirat će sposobnost i umijeće natjecatelja koji će svakom od osjetilnih sudaca poslužiti po jedan espresso i cappuccino. U pripremi napitaka, natjecatelji trebaju težiti skladnoj ravnoteži slatkoće, gorčine, kiselosti i arome, jer će se bodovi dodjeljivati za okus svakog pojedinog pića i stil rada. Važno je i vizualno predstavljanje napitaka i prezentacija pića, kao i natjecateljevo tehničko znanje te vještina rada s espresso aparatom i mlincem, za koji će se također dodjeljivati bodovi.

Da zanimanje barista postaje sve popularnije, govori i to što je u posljednje tri godine na Franck barističkim natjecanjima sudjelovalo više od 200 konobara iz cijele regije. Franck od početka podiže ljestvicu u kvaliteti espressa te stvara i prati trendove, a natjecanjima poput ovoga nastoji ojačati svoje HoReCa poslovanje u regiji te pružiti podršku partnerima kroz rast i ulaganje u razvoj barističke scene i vrhunsku kvalitetu kave.

Finale će se održati u listopadu

Nakon polufinalnog natjecanja u Šibeniku (Moderato Cafe&Cakes), slijede kvalifikacije 25. lipnja u Zagrebu (Club Roko), 16. srpnja u Lovranu (Gradska kavana Lovran), te Sarajevu i Skopju. Veliko finale održat će se uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada u Zagrebu, na kojem će se za titulu najboljeg ovogodišnjeg bariste boriti natjecatelji koji osvoje prvo i drugo mjesto na polufinalnom natjecanju u Šibeniku i Lovranu te četiri natjecatelja s natjecanja iz Zagreba, kao i pobjednici natjecanja na internacionalnim razinama u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -