Lucija Veličan IT tvrtkama rješava gorući problem HR-a

Psihologinja Lucija Veličan ima dugogodišnje iskustvo u području ljudskih potencijala, posebno u IT sektoru, a zbog svojih iznimnih karijernih uspjeha u relativno kratkom vremenu bila je jedna od ovogodišnjih dobitnica priznanja Future Laeders u organizaciji mreže poslovnih žena Women in Adria, nezavisne platforme ženskog lidershipa Women’s Empoverment Forum (WEF) i Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji.

Osim što je vrsna u svome poslu upravljanja organizacijskim promjenama, zapošljavanju, formiranju timova, edukaciji i razvoju rukovodećeg kadra, Lucija je i doktorandica na Američkom sveučilištu Walden iz područja industrijske i organizacijske psihologije.

Pokrenula projekt koji je izrastao u sportsku školu za djecu s poteškoćama u razvoju

Još je u tinejdžerskim danima spoznala koliko je mentalno zdravlje važno za cjelokupno funkcioniranje ljudskog organizma, a iako tada nije znala koje sve poslove psiholog može obavljati, to ju je područje iznimno zaintrigiralo i znala je da njezina budućnost leži upravo u tome.

“Dugo godina aktivno sam se bavila sportom, gdje sam se prvi put susrela s nekim od poslova koje psiholog može obavljati. Konkretno, tada se radilo o području sportske psihologije. Intrigiralo me koliko sportaš, bez obzira na to u kakvoj fizičkoj spremi bio, nije spreman za velike sportske izazove ako navedena tjelesna pripremljenost nije popraćena i prikladnom mentalnom pripremljenosti”, prisjeća se Lucija.

Tijekom studentskih dana primijetila je kako joj leže poslovi koje je kasnije obavljala u sklopu svog rada u ljudskim potencijalima i upravo je zato shvatila na koje se područje želi usmjeriti.

“Bila sam vrlo aktivna u raznim udrugama te sam u suradnji s jednom kolegicom pokrenula projekt ‘Moje pravo na igru i sport’ koji je i danas aktivan te je izrastao u prvu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju. Za vrijeme postavljanja temelja tog projekta primijetila sam da me zadaci i odgovornosti koji uključuju usmjeravanje potencijala drugih uvelike motiviraju za daljnji rad, a kako mi je sinteza psihologije i ekonomije oduvijek predstavljala atraktivno područje za daljnji razvoj, rad u ljudskim potencijalima nekako mi se činio kao logičan izbor”, kaže Lucija.

Od korporacije do startupa

Nakon stjecanja diplome pronašla je prvo zaposlenje u konzultantskoj kompaniji koja je isključivo surađivala s farmaceutskim tvrtkama, a nakon toga je postala voditeljica ljudskih potencijala u najvećoj domaćoj kompaniji za proizvodnju tekstila, što joj je pružilo vrijedno iskustvo i nezamjenjivu odskočnu dasku za daljnje karijerne korake.

“Iako se radilo o turbulentnom periodu kada je tvrtka bila u iznimno zahtjevnim poslovnim situacijama, mogu se pohvaliti da sam mogla raditi na procesima upravljanja promjenama i kriznim situacijama. Da, to je područje emocionalno iscrpljujuće i zahtjevno, ali i neprocjenjivo za jednog HR stručnjaka”, ističe Lucija.

Stekavši iskustvo u velikoj strukturi s definiranim poslovnim procesima, prešla je u nešto potpuno drugačije. Pridružila se tvrtki Talentarium u njezinim samim počecima razvoja, gdje je imala priliku sudjelovati u uspostavljanju gotovo svih poslovnih procesa, izgradnji tima te razvoju poslovanja prema inozemnim tržištima.

Privatna arhiva

Svladala prepreke nepoznatog sektora

Upravo je rad u Talentariumu za nju predstavljao najveći izazov, ali je to ujedno i ono na što je najponosnija u svojoj dosadašnjoj karijeri.

“Velika prepreka koju sam u samom početku imala je sama industrija u kojoj tvrtka posluje, a o kojoj nisam imala više saznanja od prosječnog laika entuzijastičnog oko tehnologija. Kako u svakom području moraš imati dobre temelje da bi bio relevantan, tako i u IT industriji, da bi se osoba mogla baviti HR konzaltingom, mora još bolje od HR-a poznavati tehnologiju (industriju). U Talentariumu to ne znači samo poznavanje jednog programskog jezika i određene tehnologije, već poznavanje trendova u cijeloj industriji i izazova s kojima se susreću specifični dijelovi industrije”, pojašnjava nam Lucija koja kaže kako se s kolegama ponekad zna našaliti da više ni ne znaju što se događa u svijetu ljudskih potencijala jer su zaokupljeni praćenjem tehnoloških trendova te analiziranjem njihovog utjecaja na organizacije.

Danas je iznimno ponosna što je dio tvrtke koja je prva na regionalnom tržištu krenula s headhuntingom i HR konzaltingom u IT industriji, industriji koja je nevjerojatno propulzivna te koja se susreće s problemima nekih drugih dimenzija s kojima se stručnjaci u ljudskim potencijalima u drugim industrijama vrlo vjerojatno neće susretati ni u narednim godinama.

Nedovoljno poznavanje ljudskih potencijala u javnosti

Međutim, priznaje da je opća slika ljudskih potencijala u Hrvatskoj daleko slabije razvijenija nego u drugim zemljama.

“Nerijetko se i malo ambicioznije djelatnike uredske administracije naziva stručnjacima u području upravljanja ljudskim potencijalima. S druge strane, to je područje kojeg se gotovo svaka tvrtka dotiče u svojemu poslovanju jer svi su barem nekada imali prilike zapošljavati, otpuštati djelatnike, većina tvrtki na neki je način usmjerena razvoju svojih zaposlenika, optimizaciji procesa, prikladnom nagrađivanju i slično,  pa tako svaki menadžer na neki način i obavlja poslove iz područja ljudskih potencijala”, pojašnjava nam Lucija.

Iako se osobno nikada nije susrela s negativnim iskustvima, prilikom suradnji s usko specijaliziranim IT tvrtkama ili novijim tvrtkama na tržištu, poslodavci nerijetko nisu u potpunosti upoznati s time što sve HR može napraviti za njihovo poslovanje  pa je, kako nam kaže Lucija, potrebno nešto više vremena te ulaganja energije da se navedeno osvijesti.

Studentica američkog sveučilišta

U svemu tome pomaže joj i doktorski studij koji je upisala na američkom sveučilištu. Naime, nakon nekoliko godina radnog iskustva, osjećala je da postoje još neka područja u okviru psihologije koja ju zanimaju, a koja nije mogla detaljno proučavati kroz svoj diplomski studij, dotadašnje iskustvo ili pak specijalističke studije i certifikacijske programe. Zato je odlučila upisati doktorski studij u Americi.

“Kako u Zagrebu u to vrijeme nije bilo adekvatnog obrazovnog programa iz područja organizacijske psihologije, odlučila sam se za inozemno sveučilište koje je odgovaralo području koje me zanima. S obzirom na to da se radi o doktorskoj razini studija, veliki je naglasak na području istraživačkog interesa pojedinca te intenzivnim konzultacijama s profesorima. 1-2 puta godišnje obavezni su boravci u Americi (Minneapolis), dok je ostatak nastave i konzultacija organiziran udaljeno”, govori nam Lucija koja zbog ovakve organizacije može kombinirati redoviti posao i daljnje obrazovanje na drugom kontinentu.

Future Leaders nagrada kao poticaj za daljnje usavršavanje

Upravo je zbog svoje svestranosti i rezultata u svojoj dosadašnjoj karijeri, a posebno u Talentariumu, kao i zbog zadovoljstva brojnih kolega i suradnika, Lucija bila proglašena pobjednicom u kategoriji Tehnologija za ovogodišnju nagradu Future Leaders.

“Iskreno, nisam se nadala da ću dobiti navedenu nagradu, pogotovo ne u kategoriji Tehnologije. Ipak, navedeno priznanje važan mi je dokaz da je ono što radim relevantno te doista i prepoznato. Reakcije okoline bile su, očekivano, pozitivne. Meni osobno vrlo dragi ‘nusprodukt’ ove nagrade je obnavljanje kontakata s mnogim prijateljima i poznanicima do kojih možda i ne bi došlo drugačije”, iskrena je Lucija.

Kako program nagrada Future Leaders uključuje i mentorstvo iskusnijih žena iz određenog sektora, veseli je što će moći profitirati i na osobnom i na poslovnom planu.

“Danas se sve nekako odmiče od klasičnih ‘ex-cathedra’ metoda usvajanja znanja, te sve više prostora pronalaze metode poput mentorskog sustava, coachinga i slično  što je i u potpunosti logično jer takav pristup učenju vještina puno bolje može odgovoriti na potrebe razvoja pojedinca u 21. stoljeću. Upravo se zato veselim prilici koja mi je pružena”, kaže Lucija.

Svatko može uspjeti u svome naumu

Ovaj će joj program pružiti ne samo nova znanja i iskustva, nego je i odmaknuti od rutine od koje, kako sama kaže, nastoji bježati pa zato konstantno radi na svome usavršavanju i rješavanju problema koji se nalaze preda njome. Čvrsto vjeruje da svatko od nas u tome može uspjeti.

“Zaista vjerujem da svatko od nas, uz prikladnu razinu motivacije, može ostvariti svaki cilj. Nisam sigurna da postoji čarobni štapić, brzi recept do uspjeha ili set specifičnih sposobnosti koje nam garantiraju uspjeh. Ono što vidim kao svoju vrijednu karakteristiku, ali i poželjnu kod svakog pojedinca, jest ustrajanje u dostizanju postavljenog cilja”, ističe Lucija.

Kako kaže, trenutno uživa u poslu koji radi i ne nastoji se previše opterećivati time koji je taj krajnji cilj koji želi dostići, no ne isključuje ni jednu mogućnost usmjeravanja svoje karijere.

“Imam neke srednjoročne planove poput dovršetka studija te plasiranja nekih novih tehnoloških proizvoda u HR zajednicu, no na njima ionako već aktivno radim. Ono što se jedino nadam jest da i u budućnosti neće nedostajati izazova i naizgled nerješivih problema s kojima ću se moći baviti. Bude li  to u korporativnom sektoru ili u poduzetništvu – vidjet ćemo”, zaključuje Lucija Veličan.

Foto: Privatna arhiva Lucije Veličan

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -