HAKOM obilježio Međunarodni dan djevojaka i žena u informacijsko komunikacijskom sektoru

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka i žena u informacijsko komunikacijskom sektoru (International Girls in ICT Day), na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i već spomenutim fakultetom organizirala je okrugli stol na temu “Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru-obje strane medalje.”

Cilj ovog predavanja bio je potaknuti djevojke i žene na studiranje i bavljenje informacijsko-komunikacijskim sektorom te rušenje predrasuda i stereotipa kako je to područje rezervirano samo za muški spol. Iako su žene svakako napredovale po pitanju karijere u odnosu na prošlo stoljeće i izborile  postati donekle ravnopravne, još uvijek je prisutno stereotipiziranje kako neka zanimanja nisu za djevojke i žene i stoga one podvrgnute takvim razmišljanjima od malih nogu i biraju zanimanja “primjerenija” ženskoj populaciji.

Međunarodni dan djevojaka i žena u informacijsko komunikacijskom sektoru – obje strane medalje

Okrugli stol je započeo uvodnim govorom HAKOMA i obraćanjem pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a zatim se nastavilo prezentacijama uspješnih žena u ICT sektoru- prof.dr.sc. Mirna Baranović (Fakultet elektrotehnike i računarstva) i Vedrane Miholić (CROZ/Programerko), a panel raspravi su se pridružile i Gordana Kovačević (Ericsson), Tanja Pušelj Ostroški (IN2) i Ivana Matić (Women in Adria.)

međunarodni_dan_djevojaka_i_žena_u_informacijsko_komunikacijskom_sektoru_1

Kako su započele s karijerom  i kako su se uopće odlučile baviti ovim područjem imale su priliku saznati djevojke srednjoškolskog uzrasta i studentice Elektrotehničkog fakulteta koje se potiče da se prijavljuju na što više projekata te sudjeluju u ljetnim kampovima kako bi stekle što više znanja i vještina jer kako je u svom predavanju navela Vedrana Miholić, “znanje nam nitko ne može oduzeti.” Tako se putem raznih akcija kao što je posjet Ericssonu i radionica Programerko želi od malih nogu osvijestiti ne samo ženski nego i muški spol o prednostima programiranja i stjecanju vještina koje ne koriste samo u ovom području nego se mogu svakako iskoristiti i za mnoga druga zanimanja.

Prof.dr.sc. Mirta Baranović nam je kroz povijesni prikaz “Studentice vs. studenti na FER-u-nekad i sad” pokazala koliko su žene napredovale, a to govori činjenica da do Prvog svjetskog rata djevojke nisu studirale elektrotehničke znanosti što se kasnije promijenilo. Iako je i danas broj studenata muškog spola veći, djevojke ipak brže završavaju studij.

Članice panela su se složile kako predrasuda prema ženama u ovom zanimanju ima, ali da ih one, na svu sreću, nisu doživjele jer su svojim radom i znanjem pokazale kako mogu parirati muškim kolegama. Kao jednu od karakteristika žena Vedrana Miholić je u svojoj prezentaciji “Malo nas je, al’ nas ima” navela kako se žene ne vole isticati te kako to muškarci puno lakše čine.

Ivana Matić, vlasnica portala Women in Adria, savjetovala je djevojkama kako trebaju preuzeti stvar u svoje ruke i da ne moraju nužno biti dio korporacije te da odmah po završetku studiranja mogu same pokrenuti svoj posao pa čak i ako ne uspiju u tome, to će im svakako biti dodatni plus  u životopisu.

“Važno je biti čovjek”, poručila je Gordana Kovačević iz Ericssona.

Ova inicijativa se u svijetu održava od 2010. godine u 140 zemalja i dosad je održano oko 3 500 događanja u kojima je sudjelovalo više od 111 000 djevojaka. Svjetska telekomunikacija zajednice (ITU) je organizator ovog međunarodnog projekta i danas se širom svijeta obilježava ovaj dan.

Foto: HAKOM

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više