Helena Fjorović uz franšizu Linea Snella ostvarila poduzetnički san

Osim što svakodnevno usrećuje djevojke i žene pomažući im da dođu do željenog oblika tijela na brz i efikasan način te bez gladovanja, Helena Fjorović primjer je i kako usrećiti sebe i pokrenuti vlastiti posao. Ova Dubrovčanka sa zagrebačkom adresom, čvrsto vjerujući u svoju intuiciju i ideju je napustila stabilan posao kako bi “zaplivala” poduzetničkim vodama i bez obzira na cjelokupni rizik, ono što je prije bila samo zamisao, pretvorila je u stvarnost.

Masaža kao “okidač”

Nakon 11 godina rada u državnoj firmi i šest godina karijere u zdravstvenom sektoru kao medicinska sestra, ova 35-godišnja majka dvoje djece od 10 i 12 godina, ipak je odlučila riskirati, ostaviti siguran posao u privatnoj poliklinici i krenuti u otvaranje vlastitog posla. Zajedno sa svojim partnerom Dragutinom Posavcem otvorila je firmu Fit factory d.o.o. te su preuzeli slovensku “Linea Snella” franšizu za mršavljenje i oblikovanje tijela. Linea Snella se bazira na nekonvencionalnom pristupu i posebnim uređajima s infracrvenim svjetlima i zaštićenim patentom, koji pospješuju mršavljenje uz vježbanje i s kombinacijom zdrave prehrane daju u potpunosti garantirane rezultate.

“Oduvijek sam znala da ću jednom imati nešto svoje, a “okidač” koji mi je dao ideju je bila masaža kojom sam bila jako zadovoljna te sam u šali rekla maserki da ću je zaposliti kada jednom otvorim vlastiti biznis”, govori Helena koja je doista održala riječ i spomenutu maserku i zaposlila u svom studiju za mršavljenje.

Helena_Fjorović_s_partnerom

Franšiza kao odabir

Prije dva mjeseca “Linea Snella” otvorila je svoja vrata klijenticama u iznajmljenom prostoru u Novom Zagrebu, ali sam put od ideje do realizacije zahtijevao je puno rada, vjere i upornosti kojih mladoj poduzetnici nije nedostajalo. Željela je raditi u području koje će biti od pomoći drugim osobama – što se nametalo samo po sebi jer je Heleninu dotadašnju cjelokupnu karijeru obilježavalo pomaganje drugima s obzirom na to da je po zanimanju medicinska sestra.

Franšiza joj je bio logičniji izbor za ostvarenje svog sna od započinjanja i izmišljanja potpuno novog proizvoda i brenda. Kod franšize je cijela ideja, baš kao i plan rada i brend, već godinama razrađen, a iza nje stoji cijela infrastruktura. Jedna od bitnih prednosti je i zajedničko marketinško ulaganje s ostalim “Linea Snella” franšizama u Hrvatskoj, što smanjuje iznos investicije.

Usprkos tome, sam proces nije bio nimalo lagan. Prvo je trebalo pronaći i odabrati franšizu koja bi najbolje odgovarala Heleninoj zamisli, a zatim je trebalo tražiti sredstva za ostvarenje cjelokupne ideje jer Helena nije raspolagala s nikakvim početnim kapitalom koji bi mogla uložiti u biznis. Osim toga, trebalo je pronaći i adekvatan prostor u kojem bi studio sa svim uređajima mogao biti smješten.

“Prednosti ove franšize naspram drugih bile su mnogobrojne – od samog vizualnog identiteta do funkcionalnosti i usluga koje nudi. Svakoj klijentici nudimo cjeloviti individualni pristup, određujemo metodu vježbanja i zdravu prehranu, i što je najvažnije, pritom njegujući ženstvenu liniju bez bildanja mišića”, objašnjava Helena zašto se odlučila baš za “Linea Snella” franšizu.

“Vježbanje pomoću posebnih uređaja ne zahtijeva dodatni angažman za klijentice i traje samo 20 min, a centimetri i masne naslage se gube ciljano, na kritičnim dijelovima tijela, te zamjenjuju dva sata vježbanja fitnessa, aerobika ili nekog sličnog sporta.”

Helena_Fjorović_1

Pisanje poslovnog plana bio je pravi izazov

Helena se morala tri tjedna dodatno educirati u Sloveniji gdje se nalazi matična kuća “Linea Snella” franšize kako bi upoznala sva pravila po kojima franšiza posluje, kako bi se znala pravilno koristiti uređajima i na najbolji način savjetovati i pomoći svojim budućim klijenticama. Osim toga, morala je i položiti ispit koji je bio uvjet za dobivanje licence kako bi pod tim imenom mogla djelovati u Zagrebu.

Helena je zajedno sa svojim partnerom, koji je zadužen za marketinške poslove, sve vezano za interijer, kao i vizualni identitet, napisala i cjelokupni poslovni plan za dobivanje kredita za poduzetnice u HBOR-u. Poslovni plan je trebalo neprestano mijenjati i ažurirati te znati banci objasniti svaku brojku koju su napisali u planu. Ali su ga ipak htjeli sami napisati jer su vjerovali da samo tako mogu prenijeti bankarima svoju viziju zašto se isplati investirati u njihov projekt, što je i bilo presudno za dobivanje kredita.

Sam proces odobrenja investicije bio je opsežan i trajao je punih šest mjeseci, ali je kredit na kraju odobren. Kako ova poduzetnica nije imala početni kapital, sve je financirano iz kredita jer je imala samo temeljni kapital od firme. Investicija je bila velika jer uključuje franšizu i potrebne aparate te je radi toga stavila hipoteku na stan, čime je banci pokazala da joj je stalo do projekta i da se ne boji riskirati. No, vjerovala je u svoju ideju cijelo vrijeme i tu strahu od kredita i rizika, kao i odustajanju jednostavno nije bilo mjesta. Olakšavajuća okolnost bio je i poček koji su dobili, a koji im je znatno olakšao sami početak poslovanja.

I zaista, ideja se pokazala odličnom, a sav trud se isplatio, što dokazuju i klijentice koje odlaze nasmiješene i zadovoljne. S obzirom na to da se posao svakodnevno povećava, Helena planira u skoroj budućnosti svom timu, kojeg zasad čine ona, njezin partner i jedna radnica, dodati i još jednu osobu.

Kao mlada poduzetnica koja je tek na početku samostalne poduzetničke karijere i rastavljena majka dvoje djece, uspijeva se dobro organizirati i uskladiti poslovne i privatne obaveze te govori kako je uvijek imala vremena za djecu, a s povećanjem broja osoblja, bit će ga još i više.

Foto: Helena Fjorović

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -