Sve je veći broj domaćih franšiza! Sektor zapošljava 20.000 ljudi

Franšizni sektor Hrvatske broji 248 franšiznih sustava na ukupno 4500 lokacija. Tako izravno zapošljava 20.000 ljudi, dok je indirektno taj broj i dvostruko veći. Hrvatska je doživjela u posljednje tri i pol godine veliki rast domaćeg franšiznog sektora, što je znak da se konačno franšizno tržište konsolidira. Kao model rasta postaje vrlo interesantan i hrvatskim poduzetnicima.

Od ukupnog broja aktivnih franšiza, domaći čine 29 posto od ukupnog broja. Očekivanja najavljena za 2024. daju razloga optimizmu i promjeni tog postotka posebno zbog najavljenih iskoraka pojedinih domaćih franšiza.

Prvi godišnji izvještaj o stanju franšiznog sektora kod nas, koji je pripremila Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, Croatia Franchise Report 2023, donosi detaljan uvid u dinamiku i rast franšiza u Hrvatskoj. Istražuje ključne trendove i razvojne smjernice koji oblikuju budućnost ovog vitalnog segmenta hrvatskog gospodarstva.


Pročitajte više: Hrvatske franšize odlaze u Taiwan, Maleziju i SAD


Izvještaj osvjetljava rastuću ulogu franšiza u lokalnom gospodarstvu, naglašavajući kako domaće i strane franšize postaju značajni pokretači poslovnih inicijativa. Poseban naglasak stavljen je na analizu ključnih trendova. To uključuje tehnološku inovaciju, rast franšiza u Hrvatskoj izvan tradicionalnih područja te fokus na održivost.

Metodologija primijenjena u izradi Croatia Franchise Report 2023 utemeljena je na kombinaciji kvantitativnih i kvalitativnih istraživačkih pristupa. Primarni podaci prikupljeni su korištenjem digitalnih alata i resursa online ankete, intervjue i analizu dostupnih podataka s interneta. Rezultat je to suradnje studenata volontera i Hrvatske udruge za franšizno poslovanje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -