Hiperpigmentacijske mrlje mogu postati prošlost uz pravilnu i pravovremenu brigu o koži

Jeste li ikad primijetili tamne mrlje na koži koje vam (iako možda ne bi trebale) nerijetko predstavljaju neugodni kompleks? Radi se o hiperpigmentacijama koje zapravo predstavljaju samo normalan dio procesa starenja kože. Iako se više aktiviraju u sunčanijim dijelovima godine, ove kožne promjene mogu biti prisutne i hladnijim mjesecima, kada je idealno vrijeme za korekciju tena i preventivno djelovanje.

Prirodna reakcija na okolinu

Hiperpigmentacije se pojavljuju kao tamne mrlje najčešće na koži lica, vrata i ruku, a mogu nastati u različitoj životnoj dobi. Česta su pojava u zrelijoj dobi, za vrijeme trudnoće ili kod preosjetljivosti kože i različitih kožnih problema.

Starenje kože je prirodan proces, a do njega dovodi smanjenje razine hijalurona i kolagena, kao i djelovanje sunca. Pretjerano izlaganje sunčevom zračenju, ali i druga zagađenja iz okoliša uzrokuju nastanak bora, gubitak elastičnosti kože, kao i već spomenute tamne mrlje.

Hiperpigmentiranu i osjetljivu kožu moguće je posvijetliti, odnosno smanjiti vidljivost mrlja, baš kao i preventivno utjecati na njihovo nastajanje.

Kako pobijediti mrlje

Kao prvi korak u borbi protiv hiperpigmentacijskih mrlja tu su dodaci prehrani koje se preporuča uzimati prije i tijekom izlaganja suncu. Neki od najpoznatijih zaštitnika su antioksidanti astaksantin i betakaroten. Oni sprječavaju djelovanje slobodnih radikala i oksidacijske promjene koje uzrokuju starenje kože i pojavu mrlja, a jačaju i kožnu barijeru.

Uz ovaj unutarnji način zaštite, postoje i brojni kozmetički proizvodi koji uspješno sprječavaju i smanjuju mrlje. Jedan od njih je svakako krema sa zaštitnim faktorom, koju je potrebno nanositi cijele godine, a posebice ljeti kada je djelovanje sunca izraženije. Da bi dali uspješnije rezultate, proizvodi trebaju sadržavati SPF50+ čiji zaštitni filtri ublažavaju štetno djelovanje i usporavaju starenje kože.

Ujednačenost tena može se postići i korištenjem krema za posvjetljivanje, a one se uglavnom nanose prije spavanja. Većina takvih proizvoda sadrži vitamin C koji jača kolagenske veze i potiče njegovo stvaranje. Preporučuje ih se kombinirati sa zaštitnim proizvodima jer posvjetljivanje bez adekvatne zaštite ne donosi željeni učinak.

Osjetljiva područja i prekrivanje

hiperpigmentacija

Koža lica osjetljivija je i manje otporna od kože na ostalim dijelovima tijela, a to se posebice odnosi na područje oko očiju. Tamne hiperpigmentacijske mrlje također ne zaobilaze niti kožu ruku, gdje se promjene pojavljuju kao manje ili veće točke na gornjoj strani šake. Karakteristične su za zreliju dob, a da bi ih se izbjeglo, ruke je, baš kao i lice, potrebno zaštititi od štetnog sunčevog djelovanja.

Neujednačen ten estetski je problem koji pogađa mnoge žene, a srećom, rješenje se skriva u posebnom make-upu. Korektivne kozmetičke linije mogu prekriti čak i najzahtjevnije tamne mrlje ili vitiligo i tako kratkotrajno prikriti nedostatke.

Proizvode namijenjene ovom dermatološkom stanju možete pronaći u ljekarnama Prima Farmacia ili na webshopu.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više