3 razloga zbog kojih ne provodimo novogodišnje odluke

Svakim početkom godine nekako smo skloni okrenuti novi list i pokušati promijeniti nešto u životu. Kada se brojčanik resetira i pruži nam se prilika za novih 365 dana, pomislimo kako bi bilo dobro napraviti neki pomak, započeti novu naviku i „osvježiti se“.

Iako je taj poriv pozitivan i prirodan i, kao što nas pozitivna psihologija uči, bitno je da si postavimo ciljeve i stremimo ostvariti nešto iz niza dobrobiti koje nam to može donijeti, takozvane „novogodišnje odluke“ često propadnu. Već nakon mjesec dana, dva tjedna ili čak dva dana. Koji je tome razlog?

Ne znamo ni sami što želimo

Ako nismo dobro promislili o tome, često nismo ni sigurni što bi zapravo bilo dobro za nas pa se povedemo za ljudima iz svoje okoline ili popularnim trendovima. Odlučimo isprobati onu novu dijetu koja je baš sad hit ili odemo na skijanje iako nas ono baš i ne zanima.

Ciljevi bi trebali biti samo naši, u smislu da to zaista bude nešto što jesmo motivirani ostvariti i što je u skladu s našim interesima i vrijednostima. Za to trebamo ipak prvo razmisliti i upoznati se.

Postavljamo preopćenite ciljeve

Kad i znamo što želimo, često nismo dovoljno precizni. Istraživanja pozitivne psihologije pokazala su da što smo više specifični oko toga što želimo, veća je i šansa da to ostvarimo. Velika je razlika između cilja „želim neku diplomu“ do cilja „želim diplomu postdiplomskog iz upravljanja projektima na FER-u“. Trebamo dovoljno istražiti temu i onda odlučiti što bi nam točno najviše odgovaralo jer samo tako ćemo biti dovoljno motivirani da ustrajemo.

Budimo realni

kako donijeti novogodišnje odluke

Početkom godine porastu nam apetiti i sanjamo velike snove. „Ove godine ću zaraditi milijun kuna! Vježbati yogu pet puta tjedno! Istrčati maraton!“. Sve je to super ako sada već zarađujemo popriličan iznos, vježbamo yogu 3 puta tjedno i trčimo na duge staze. Onda su to možda i dostižni ciljevi.

Ako ipak ne pripadamo toj kategoriji, puno je pametnije početi s manjim. Potrebno je pronaći dobar omjer nečega što nas motivira, a opet nije prezahtjevno za ostvariti. Tako ćemo imati puno veće šanse za uspjeh, a jednom kad to ostvarimo, uvijek si možemo zadati i novu zahtjevniju razinu.

Sve u svemu, kao i mnoge druge stvari u životu, ovisi o nama koliko ćemo biti mudri kada donosimo odluke i postavljamo ciljeve. Srećom, pozitivna psihologija je već proučila što funkcionira, a što ne i ako slijedimo njene principe, šanse za uspjeh su nam višestruko veće!

Autor: Ivana Štulić, coacherica, trenerica i konzultantica za osobnu sreću, poslovni i životni uspjeh, Msc in Applied positive psychology

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -