Uskoro u Gavelli event koji se ne propušta: WiA druženje uz predstavu ‘Hotel Zagorje’

Jedan od najvažnijih romana moderne Hrvatske povijesti, ‘Hotel Zagorje’ spisateljice Ivane Bodrožić, konačno je dobio svoju istoimenu dramsku adaptaciju u ansamblu kazališta Gavella. Za vas smo 10.3. pripremili druženje u foayeu kazališta uz mnoštvo iznenađenja nakon kojeg slijedi zajedničko gledanje ove predstave.

Povezano:

Predstava Hotel Zagorje autorski je projekt redateljice Anice Tomić i dramaturginje Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić. Radnja predstave vjerodostojno prati radnju samog romana, a u nešto manje od dva sata izvedbe gledateljima pruža katarzično iskustvo odrastanja djevojčice Ivane, jedne od brojnih izbjeglica iz ratom poharanog Vukovara.

Predstava “Hotel Zagorje” okupila je impresivan glumački ansambl

“‘Hotel Zagorje’ ne mjeri se mjerilima jedne ili deset književnih sezona. Riječ je o romanu koji obilježava cijeli naraštaj”, zabilježeno je o ovoj knjizi. Ni njezina tema ne prestaje biti aktualnom, a oživjeti je na pozornici intrigantno je i pulsirajuće nastojanje.

hotel zagorje

Roman je autobiografsko djelo i pripovijeda o iskustvu autorice koja je ratne 1991. godine bila prisiljena s bratom i majkom napustiti svoj rodni grad i potražiti sigurnost drugdje. Put ih je doveo u Hrvatsko Zagorje, točnije u Kumrovec gdje su se sklonili u prostorijama bivše političke škole.

Glavna glumica Dijana Vidušin, koja utjelovljuje lik Ivane, vješto i vjerodostojno publiku vodi kroz odrastanje djevojčice u nesvakidašnjim okolnostima, koje je ujedno traumatično, katarzično, opterećujuće, a na trenutke veselo pa čak i simpatično. Ivana se u mladu ženu pretvara u gotovo isključivo ženskom svijetu, a žene koje ju okružuju utjelovljuje impresivan glumački ansambl. U ulozi Ivanine majke našla se Ksenija Pajić, baku igra Perica Martinović, dok tetu Slavicu utjelovljuje Bojana Gregorić Vejzović. U postavi su još i Ivana Roščić, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica.

Vodeća tema aktualna je i danas

Kada je tek bio objavljen, roman koji se danas nalazi u obaveznoj lektiri bio je na grasu kao kontroverzan. Prateći radnju nije potpuno jasno zašto, a kao potencijalni razlog izdvaja se Ivanin opis svojevrsnog prijezira ostatka okolnog hrvatskog stanovništva s kojim su se susrele vukovarske izbjeglice, a koji je autorica osjetila na svojoj koži. Roman je pisan dječjim očima, a okosnicu mu čine najvažniji događaji Ivaninog odrastanja, među kojima se izdvaja čekanje vijesti o ocu koji je ostao braniti Vukovar, birokratska borba za vlastiti životni prostor, veći od devet kvadrata sobe u kojoj je Ivana s bratom i majkom proživljavala svoje izbjegličkoj odrastanje.

Osim toga, govor o izbjeglištvu u ovome trenutku ima i globalne dimenzije, pa riječi iz romana “Jednom smo u Caritasu dobili punu torbu slatkiša i teglili je prema Črnomercu u tramvaju prepunom ljudi. Dotjerana gospođa u našim kolima rekla je kolegici da to izbjeglice rade gužvu jer se po cele dane vozaju ‘sim tam’. Pogledala sam je i nasmiješila se jer sam znala da smo mi prognanici, a da su izbjeglice iz Bosne.”, bolno pogađaju i “u sada”, a polemičnost predloška potražit će i autorice Jelena Kovačić i Anica Tomić.

Pridružite nam se 10.3. na druženju u foayeu kazališta uz catering, pića, networking, tombolu, poklon vrećice i opuštenu atmosferu nakon čega svi zajedno gledamo predstavu. Detaljan program i obrazac za prijavu pronađite na linku.

Foto: Gavella

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -