Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji ubrzava primjenu kvota za žene na izbornim listama

Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) jedna je od najglasnijih udruga kad je riječ o pravima žena u Republici Hrvatskoj, čiji je primarni cilj promoviranje, unaprjeđenje i afirmacija statusa žena u pravnoj profesiji kao profesionalnih djelatnica u odvjetništvu, sudstvu, korporacijama, znanosti i pravnom sustavu općenito.

Budući da je ravnopravnost spolova temeljna ustavna vrednota Republike Hrvatske, znači da bi žene i muškarci trebali biti jednako zastupljeni u svim područjima javnoga i privatnog života, imati jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Stoga HUZUPP pozdravlja najavu predsjednika SDP-a, g. Zorana Milanovića da će na koalicijskim listama za parlamentarne izbore u rujnu biti poštovana tzv. ženska kvota te da će u njihovu izradu uključiti stranački Forum žena.

Popravni ispit za političke stranke koje nisu poštivale žensku kvotu na parlamentarnim izborima

“Biti će to svojevrsni popravni ispit, ne samo za SDP, već i HDZ budući niti jedna od dviju najvećih političkih stranaka i njihovih koalicijskih partnera na prošlim parlamentarnim izborima nisu poštovali obvezu ravnomjerne zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama koje propisuje izborni zakon.

Minimalna zastupljenost žena na izbornim listama od 40 % zakonska je obveza. Stoga to nije samo ispit poštivanja načela ravnopravnosti spolova već i ispit ponašanja političkih stranaka u skladu sa zakonskim propisima. “ istaknula je predsjednica HUZUPP-a Tarja Krehić.

HUZUPP već duže vrijeme upozorava na nepoštivanje političkih ženskih kvota. Jednim dijelom tome je zasigurno doprinijelo različito tumačenja Zakona o ravnopravnosti spolova.   S ciljem promjene ovog društveno neprihvatljivog stanja Udruga se tijekom lipnja ove godine  aktivno uključila i u raspravu Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora, na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova. Kako bi se spriječilo daljnje odgađanje primjene ženske kvote i time Hrvatsku približilo praksama zemalja modernih demokracija predstavnice Udruge su argumentirano predložile brisanje članka (dijela st.2. čl. 15.) o postupnom povećanju podzastupljenog spola na izbornim listama koji je na dosadašnjim izborima bio glavni izvor neslaganja u tumačenju.

Time bi se postigla  nedvojbena obveza poštivanja političkih kvota već na narednim redovitim lokalnim, parlamentarnim izborima te izborima za Europski parlament.

Izmjene Zakona o ravnopravnosti spolova sukladno prijedlogu HUZUPP-a

Odbor za ravnopravnost spolova je jednoglasno donio zaključak kojim se obvezuju Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo socijalne politike i mladih da u roku od tri mjeseca predlože izmjene Zakona o ravnopravnosti spolova sukladno prijedlogu HUZUPP-a.

Predstavnica Odbora za legislativu udruge, Andrijana Kalić Boroje, tim je povodom izjavila:

„Smatramo kako je odgoda primjene ove zakonske obveze suprotna duhu i ciljevima, pa čak i samom tekstu Zakona o ravnopravnosti spolova. Potpuno je neopravdano da  odredbe o kvotama predviđene tim zakonom stupaju na snagu  11 godina od dana njegovog stupanja na snagu ako govorimo o izborima za Hrvatski sabor. Kad su u pitanju izbori za Europski parlament, situacija je još apsurdnija, jer bi se Zakon primjenjivao tek 2024. godine odnosno 15 godina od dana stupanja na snagu zakona. Drago nam je da je unutar SDP-a prepoznata važnost primjene kvota kao i žena u politici, a time i u društvu te se nadamo da će i ostale političke stranke prilikom kreiranja izbornih listi voditi računa o odgovarajućoj zastupljenosti žena.”

U okviru ovogodišnje skupštine HUZUPP-a, koja se planira za 1. listopada 2016. godine održati će se i panel diskusija na temu „Primjena ženskih kvota u politici – lekcije za ženske kvote u gospodarstvu“ na koju će kao panelisti biti pozvani, uz inozemne goste i predstavnici vodećih političkih stranaka. S obzirom da će se u to poslije izborno vrijeme donositi odluke o imenovanjima dužnosnika, HUZUPP se nada da će argumentiranom raspravom doprinijeti   većoj rodnoj ravnopravnosti buduće Vlade RH.

Foto: Women in Adria/Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više