Future leaders: Vodeća konzultantica za sustave izvještavanja Jelena Malnar velikim tvrtkama pomaže uspostaviti svjetske prakse upravljanja poslovanjem

Tek joj je 28 godina, a već ima karijeru na kojoj bi joj mnogi pozavidjeli. Jelena Malnar je magistra ekonomije koja radi kao vodeći konzultant na poslovima implementacije CPM (Corporate Performance Management) sustava u tvrtki Poslovna inteligencija. Koliko je uspješna u svome poslu, govori i to što je ove godine primila nagradu Future Leaders u kategoriji konzaltinga.

Ekonomija i informatika dobitna kombinacija

Jelena je završila studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Menadžerska informatika, a da je ekonomija njezin put, znala je već u srednjoj školi.

“Završila sam srednju ekonomsku školu pa je ekonomija bila logičan izbor, posebice zato što su mi nastavni predmeti poput računovodstva, matematike i statistike bili jako zanimljivi. Na trećoj godini studija odabrala sam smjer menadžerske informatike jer me zanima poslovna ekonomija i primjena IT rješenja u poslovanju. Imali smo zaista mnogo  timskih projekata, prezentacija, seminara i vježbi na računalima, a budući da volim raditi i učiti na takav način, mogu reći da su fakultet i smjer ispunili sva moja očekivanja”, nadovezuje se Jelena.

Koliko se pronašla u ekonomiji i koliko je bila predana studiju, govori i to što je diplomirala magna cum laude (s velikim pohvalama), a njezin su potencijal prepoznali i njezini sadašnji poslodavci.

“Nakon završetka fakulteta prijavila sam se u Poslovnu Inteligenciju koja je tada imala otvoren natječaj za radno mjesto u odjelu za razvoj skladišta podataka. Uprava i direktori su me prepoznali kao potencijal za Performance Management odjel u kojem sam počela raditi kao pripravnik u ljeto 2012. godine”, govori nam Jelena.

Poslovna Inteligencija d.o.o. je vodeća tvrtka u regiji u području implementacije analitičkih sustava. Sa sjedištem u Zagrebu te uredima u Londonu, Ljubljani, Podgorici, Beogradu i Sarajevu te s više od 70 konzultanata, tvrtka pruža usluge implementacije skladišta podataka, analitike velikih podataka, integracije podataka, poslovne inteligencije, rudarenja podataka, planiranja i budžetiranja, financijske konsolidacije, upravljanja rezultatima poslovanja, upravljanja rizikom i upravljanja matičnim podacima.

U četiri godine od početnice do voditeljice projektnih timova

Od svog zaposlenja u navednoj tvrtki prije četiri godine pa do danas Jelena je napredovala do toga da danas radi kao voditelj projektnog tima i arhitekt rješenja na projektima implementacije sustava za praćenje uspješnosti poslovanja, što ujedno smatra i svojim najvećim uspjehom. Zadužena je za analizu poslovnih zahtjeva korisnika, tehničku realizaciju i integraciju u već implementirane komponente te koordinaciju projektnim timom. Osim sudjelovanja na projektima, trenutno radi i na osmišljavanju te razvoju jednog inovativnog rješenja, vlastitog proizvoda Poslovne Inteligencije.

Zbog svih svojih uspjeha svega nekoliko godina nakon diplome, Jelena je ove godine primila nagradu Future Leaders u kategoriji konzaltinga, što smatra velikim priznanjem.

“Future leaders projekt jako cijenim i drago mi je što u Hrvatskoj postoji inicijativa za osvještavanjem pitanja položaja žena u poslovanju, ali i društvu općenito. Izuzetno mi je drago što sam dobitnica ove nagrade i što je moj dosadašnji trud i rad dodatno priznat i nagrađen. Posebno me razveselilo upoznavanje i umrežavanje s ostalim dobitnicama ove nagrade. Oduševile su me iznimno zanimljive priče koje su potpuno drugačije od onoga što ja radim pa sam na taj način sam dobila neke potpuno nove spoznaje”, kaže nam Jelena.

Da doista ulaže mnogo u sebe i svoj rad te da voli ono što radi, vidljivo je iz vedrine i žara  kojim govori o svome poslu. Svaki novi radni dan za nju je novi izazov i nova prilika da dokaže zašto je jedna od najboljih u svojoj branši.

“Velika prednost mog posla je to što mi se svaki radni dan potpuno razlikuje od onog prethodnog i uvelike ovisi o projektnoj fazi. Osim toga, na svakom novom projektu imam osjećaj kao da sam promijenila radno mjesto jer ulazim u drugu industriju, drugačije poslovne procese, novi projektni tim i slično. Zbog toga mi ovakav tip posla teško može dosaditi. Velika većina mojih radnih dana je dosta dinamična, a sastoji se od koordinacija, sastanaka i radionica sa klijentima, analize postojećeg stanja sustava, dizajna i razvoja rješenja, monitoringa već implementiranih rješenja.”

Jelena_MalnarIako nije programerka, svladala platforme za razvoj CPM sustava

Međutim, kao i svaka druga uspješna poslovna žena, Jelena je također morala mnogo učiti i nadvladavati prepreke, a otežavajuća okolnost u radu u IT sektoru je bila ta što nije završila neki od tehničkih fakulteta. Savladavanje tehnologije s kojom radi, odnosno platforme za razvoj CPM sustava bio je jedan od takvih izazova koji je uspješno svladala.

“U Hrvatskoj nije postojalo puno stručnjaka koji rade s ovom platformom u periodu kada sam ju ja počela aktivnije koristiti. Dapače, broj takvih stručnjaka se možda mogao nabrojiti na prste jedne ruke. Nije postojao nikakav krug ljudi u kojem bih mogla razmjenjivati svoja iskustva i izazove u razvoju modela pa sam se povezala sa stručnjacima izvan države. S ovom tehnologijom radim posljednje tri godine, a u međuvremenu sam bila mentorica mlađim kolegama kojima sam prenijela svoja iskustva i znanja sa ovom tehnologijom. Danas smo najveći odjel u regiji koji je specijaliziran za CPM sustave“” objašnjava Jelena.

S obzirom koliko voli nove prilike i mogućnost prenošenja svog znanja, posljednjih mjesec dana radi kao predavačica na BIRD akademiji (Business Intelligence Research & Development). Riječ je o programu koji je pokrenula Poslovna inteligencija. Nekoliko odabranih kandidata koji su završili ili završavaju neki od fakulteta iz područja računarstva ili poslovne informatike tijekom tri mjeseca proći će poslovnu i specijalističku edukaciju osmišljenog BIRD Academy programa. Po završetku se polaže ispit, a oni najbolji postat će članovi implementatorskog tima Poslovne inteligencije.

Posvećenost i trud moraju dati rezultate

Timski rad je ono čime se i Jelena ponosi. Uz sve njezine uspjehe uvijek stoje i njezini također uspješni kolege.

“Radim u jako pozitivnoj i motivirajućoj radnoj okolini, a kolege s kojima radim su s vremenom postali i moji prijatelji pa se, osim na poslu, često  i privatno družimo. U našoj tvrtki rade uglavnom mlađi zaposlenici, prosjek godina je 32  i svi smo na „istoj valnoj duljini“. Bez velike podrške svih kolega i nadređenih sigurno ne bih bila jednako uspješna. Svaki uspjeh zajedno slavimo, a isto tako je bilo i s nagradom Future Leaders za koju sam dobila samo pozitivne komentare i od kolega i od klijenata sa kojima radim”, ponosno ističe.

Kako  je zapravo tek na početku svoje već sada uspješne karijere, namjerava se i dalje razvijati i ulagati u sebe. Plan joj je upisati poslijediplomski studij te paralelno raditi na zanimljivim i kvalitetnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svima onima koji se dvoume jesu li na pravom putu u razvoju svoje karijere te hoće li sav trud ikada uroditi plodom, Jelena savjetuje da ne odustaju.

“Iskreno vjerujem da svaki čovjek može biti uspješan u poslu ako je maksimalno posvećen tome što radi i ima jasan cilj koji želi ostvariti.”

Iza nje su već brojni uspješno realizirani ciljevi, a vjerujemo da ćemo o ovoj mladoj, vrsnoj ekonomistici i konzultantici još mnogo čuti.

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više