Od poduzetnice natrag u zaposlenicu: Kako ove žene spašavaju druge otkrivanjem svojih neuspjeha

Poduzetništvo uza se vuče mnogo uzbudljivih trenutaka, riskiranja i suradnje. Raditi kao poduzetnik znači da iza vas ne postoji hijerarhija niti složena organizacijska struktura. Većina poduzetnika radi po principu ‘sam svoj majstor’ koji često u hodu uče, moraju znati ‘shendlati’ puno različitih poslova i uvijek biti prisutni na više različitih strana. Dok jedni u poduzetništvo ulaze jer im se zbog monotonosti korporativnog okruženja probudila ambicioznost, drugi polaze tim putem zbog burnouta, jer ih previše obaveza i nemogućnost da stignu sve tjeraju da rade prekovremeno, uzrokovajući stres.

Neuspjeh u poduzetništvu nije fatalan niti finalan

Ipak, unatoč tome što se poduzetništvo nekad čini kao savršeni izlaz, mnogima ni ono nije u potpunosti leglo. Pogrešno je misliti da je burnout rezerviran samo za korporativni svijet. Pregorijevanje se može desiti u bilo kojem sektoru ili djelatnosti – pa tako i u poduzetništvu. Lene Sesardić, Hrvatica koja živi u Kanadi se iz poduzetništva vratila u poslovni svijet upravo zbog burnouta, a Antonija Horak je također poduzetništvo zamijenila zaposlenjem u marketingu Klasik TV-a.

19 neuspješnih mjeseci na putu prema upjehu

Lena Sesardić je na svojem LinkedIn profilu podijelila svoje iskustvo 19 neuspješnih mjeseci u poduzetništvu. Strastvena je u borbi da se ‘normalizira povratak u korporaciju nakon poduzetništva’. Opisuje neugodan osjećaj da je preduboko ušla da bi odustala, ali bez dovoljno energije da bi nastavila. Njenu poduzetničku priču obilježila je borba, a izlaz je bio u drugom poslovnom okruženju – kao zaposlenica. Nije izostavila podijeliti s drugima svoju sreću zbog povratka u korporaciju, a otkrila je i na svojem blogu 7 lekcija koje ju je poduzetništvo naučilo. Njen cilj je poručiti kako je neuspjeh normalan te kako se i iz njega može izvući neko znanje.

U dugom periodu tjeskobe i anksioznosti naučila je brojne lekcije. Prije svega saznala je kako poduzetnici poslovne prilike gledaju kroz ružičaste naočale – nerealno. Zbog toga što se u svakoj prilici fokusirala na dobro često je završila daleko od pravog puta i bez potizanja željenog cilja. Osim toga, naučila je i da se radno vrijeme poduzetnika i zaposlenika ne mogu staviti na istu vagu jer poduzetnik često sve radi sam, bez pomoći i mentorstva i često uz vrlo kratke rokove.

Vrlo je brzo saznala da koliko god korisna svestranost bila, korisnije je držati se jedne niše i specijalizirati se za nju. Također, s obzirom na to da je posla uvijek bilo, uvjerila se da je štetno žuriti se i nastojati ubrzati posao. Tko ranije završi projekt neće dočekati odmor. Uvidjela je da je odustala puno puta i da je to sasvim u redu – nema potrebe biti uvijek sto posto u svemu. Na kraju, jedna od najvažnijih lekcija bila je ta da poduzetnici dobivaju iznimno mnogo savjeta, od čega su mnogi ne samo beskorisni nego i štetni.

U poduzetništvo u visokom stupnju trudnoće

Sličnu priču dijeli i naša Antonija Horak, koja je 2014. godine zajedno sa svojim suprugom i najboljom prijateljicom lansirala aplikaciju TutoTod, namijenjenu roditeljima male djece (od jedne do pet godina života), a koja ih usmjerava kako kreativno i kvalitetno ispuniti vrijeme s njima. Antonija je u projekt ušla u visokom stupnju trudnoće i rodila tijekom njega. Nakon poroda, morala je balansirati iznimno zahtjevan poduzetnički projekt i stresnu svakodnevicu novopečene majke. Nije imala vremena posvetiti se svojoj obitelji i novorođenčetu koje je tražilo pažnju i ljubav. Zbog toga, prije dvije se godine priključuje marketinškom timu Klasik TV-a, današnjeg DOX TV-a, spremno napuštajući poduzetničke vode.


Pročitajte više: TutoTod – prijateljice, partnerice i serijske poduzetnice


U poduzetništvo zbog karaktera, u korporaciju zbog poduzetništva

Iako joj je drago biti dijelom veće kompanije, priznaje kako poduzetništvo nije odmoglo u njenom profesionalnom razvoju. Poduzetništvo, koliko god zahtjevno bilo, pomaže razvijati mnoge vrijedne vještine koje se u poslovnom svijetu cijene. Jedna od najkorisnijih svakako je svestranost koja je u poduzetništvu must-have, a u poslovnom svijetu zanimljiv dodatak. U Antonijinom slučaju stav prema radu i mnoge vještine dolaze direktno iz njene osobnosti. 

„Puno je tu naučenih vještina koje mi pomažu, ali nisam sigurna koliko je to zbog poduzetništva, a koliko do karaktera. Rekla bih da nemam strah od autoriteta, da uvijek gledam širu sliku, da bolje razumijem neke odluke vlasnika koje se na prvu čine nelogičnima, da stalno osluškujem nove prilike za kompaniju u kojoj radim i stalo mi je da tvrtka ostvaruje rast.“

Kad nisi više sam svoj šef

Napuštanjem svog posla poduzetnike često šokira činjenica da više nisu sami svoj šef. U novom poslovnom okruženju dužni su svoje račune polagati drugima, a radno vrijeme više nije toliko fleksibilno koliko je bilo prije.

„Bilo je neobično prvih nekoliko dana, ali sam se vrlo brzo prilagodila. Možda je tome tako jer sam u svojoj zadnjoj poduzetničkoj avanturi doživjela ‘burn out’ nakon kojeg sam shvatila da želim izaći iz poduzetništva i svoju karijeru razvijati na drugim područjima. Work-life balance mi je strašno važan, a iako sam po prirodi spontana i kreativna, lakše ga uspostavljam u strukturiranom okruženju.“

Osim ravnoteže između privatnog i poslovnog života, bivšoj je poduzetnici važan napredak u karijeri. „Zadovoljna sam kako se moja karijera razvija, imam planove i ciljeve koje ostvarujem i to mi je strašno bitno. Stagnacija nije nešto što me zadovoljava, dapače, ako predugo stagniram znači da je vrijeme za promjenu. Već 4 i pol godine bavim se marketingom gdje ostvarujem vrlo dobre rezultate. Ono što mi je posebno drago je da moji nadređeni to prepoznaju i da u planu imaju moj daljnji razvoj. Tvrtka u kojoj radim nedavno je postala dio veće medijske grupe pa se i time otvaraju razne mogućnosti.”


Pročitajte više: Katarina Boban Filipančić Zagreb zamijenila Šibenikom, a poduzetništvo korporacijom: najviše me pokreću nova iskustva, znanja i razvoj


Život u poduzetništvu i nakon njega

Kad uspoređuje svoj život u poduzetništvu i nakon njega, Antonija priznaje da sve ima svoje prednosti i mane. Trenutno joj veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da su slobodni dani stvarno slobodni i ne mora svaki trenutak svoga dana obavljati pozive ili dogovarati sastanke. Budući da je to jedan od razloga zašto je odlučila napustiti poduzetništvo, uživa na poslu i s njime.

„Dok su mi djeca mala, lakše mi je balansirati karijeru s obvezama doma. To znači da imam pravi godišnji gdje nisam cijeli dan u hotelskoj sobi na laptopu ili mobitelu. U poduzetništvu je to jako teško postići. Ali!“ nastavlja Antonija: „strast za vlastitim biznisom je još uvijek tu negdje u meni tako da ostavljam sama sebi opciju da, kad djeca narastu, ponovno pokrenem nešto svoje.

Foto: Canva/LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -