Plakala sam tijekom razgovora za posao i evo što sam naučila

Sarah Johnson Laryea stručnjakinja je digitalnog marketinga. Magistrirala je međunarodnu marketinšku strategiju te je osnivačica i urednica portala Corporate Career Girl. Njezina je strast pomoći milenijalkama da steknu samopouzdanje na radnom mjestu, zbog čega je odlučila s njima podijeliti intervju za posao koji smatra jednim od neugodnijih trenutaka u svojoj karijeri.

“Sve je započelo kada sam diplomirala, prije otprilike tri godine. Bila sam izuzetno uzbuđena oko započinjanja karijere u marketingu. Tražila sam posao nekoliko tjedana i točno sam znala u kojoj tvrtki želim raditi. Prijavila sam se na posao tamo i na moje iznenađenje, nakon otprilike tri dana, dobila sam poziv na intervju. Možete samo zamisliti moje oduševljenje! Imala sam oko četiri dana za pripremu što sam iskoristila za prikupljanje svih informacija koje sam mogla pronaći o tvrtki. Znala sam koje je godine započela s radom, imena svih direktora, njihovu misiju i viziju i radila sam na savršenom odgovoru na pitanje “zašto ste se prijavili za ovaj posao”.

A onda je stigao dan intervjua…

“Intervju je počeo odlično. U početku su mi postavljali neka općenita pitanja na koja sam dala zadovoljavajuće odgovore. Međutim, kada su mi počeli postavljati pitanja “što biste učinili kada…” ili “kako biste riješili ovu situaciju…” bilo je očito da nisam to predvidjela i da sam potpuno nespremna odgovoriti na takav tip pitanja. U tom trenutku gotovo da uopće nisam imala radnog iskustva i iznenadilo me što su očekivali da bih trebala znati kako postupiti u određenoj situaciji. Iako su vidjeli da se mučim s odgovaranjem, nastavili su “ispaljivati” nova pitanja. Tada sam se uspaničila i počela plakati.”


Pročitajte više: Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao


“Mislim da ne moram naglašavati da nisam dobila posao. Međutim, kada se danas prisjećam te situacije uviđam da me ta neugodnost naučila nekim zaista vrijednim lekcijama. Evo koje su to.”

Nisam bila spremna za tu poziciju

“Menadžeri za zapošljavanje očito su pokušali provjeriti jesam li sposobna nositi se s izazovima te pozicije. Sada shvaćam da je njihova tehnika bila odlična i vjerujem da prave stvari uvijek dođu u pravom trenutku. Gledajući unazad – to jednostavno nije bio trenutak za tu poziciju jer nisam bila spremna preuzeti onu količinu odgovornosti koja je za nju bila potrebna.”

Nisam bila pripremljena

“Ušetala sam u taj ured misleći da će to što znam sve o kompaniji biti dovoljno. Uspjeh na razgovoru za posao ipak iziskuje više od toga. Poslodavci traže kandidate koji su u stanju predvidjeti neke situacije. Zanimat će ih jeste li usmjereni na rješavanje problema, kako se snalazite u stresnim situacijama i jeste li odvažni da u nekim situacijama preuzmete inicijativu. Kako biste (uspješno) odgovorili na takva pitanja, potrebna je priprema.”


Pročitajte više: Kako napisati odgovor na odbijenicu za posao?


Odbijanje je dio procesa

“Ovo je vjerojatno jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila. Nitko ne voli neuspjeh, ali odbijanje je dio procesa. Ponekad morate čuti “ne” kako biste bili spremni za pravu priliku. Što sam više intervjua odradila, to sam bila bolja. Bila sam manje nervozna, samopouzdanija i spremnija. Također sam počela na odbijenice gledati iz druge perspektive.”

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -