Ne propustite ove EU natječaje do kraja godine

Dosad ste se već nebrojeno puta susrele s pojmom „povlačenja“ sredstava iz EU fondova, ali niste imale vremena istražiti što bi to za vas moglo značiti?

Svakako ste u prednosti upravljate li malim ili srednjim poduzećem. Budući da čine više od 99% europskih poduzeća i dvije trećine poslova privatnog sektora, upravo su mala i srednja poduzeća (MSP) od vitalnog značaja za gospodarstvo EU.

Kako biste uopće znale kakvi projekti mogu konkurirati za dodjelu sredstava, potrebno je pratiti objave planova pojedinih operativnih programa. Indikativni plan za Operativni program konkurentnost i kohezija objavljen je krajem 2018. godine i najavio je otvaranje različitih poziva za MSP-ove stoga vam ovdje predstavljamo nekoliko najzanimljivijih koji su trenutno aktivni kao i onih čije objave tek slijede.

Stoga Europski strukturni i investicijski fondovi daju na raspolaganje više od 450 milijardi eura državama članicama u razdoblju 2014. – 2020. za financiranje ulaganja koja osiguravaju rast i radna mjesta. Potrebno je napomenuti i da iznos sufinanciranja varira ovisno o razvoju zemlje članice, vrsti fonda EU i ciljevima politike.

Povezano: Poljakinja Natalia Zielinska u Hrvatsku donijela iskustvo najuspješnije zemlje u povlačenju EU sredstava i smatra da Hrvati nisu svjesni bogatstva koje ih okružuje

Aktualni programi EU fondova

Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II

Poziv je najavljen za 9. rujna i namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima čiji su projekti u skladu s okvirom Strategije pametne specijalizacije (S3) Republike Hrvatske koji obuhvaća sektore: zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomija.

Aktivnosti koje su prihvatljive za natječaj su aktivnosti istraživanja i razvoja (vlastite aktivnosti, ugovorno i kolaborativno istraživanje) i aktivnosti početnih ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u cilju jačanja kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Integrator

Cilj poziva „Integrator“ je transfer tehnologija i novih inovativnih proizvoda MSP-ova u okviru strateških partnerstava među poduzećima, poboljšanje inovativne sposobnosti malih i srednjih poduzeća kako bi se pripremili za uspostavljanje dugoročnih dobavljačkih odnosa sa drugim poduzećima (tzv. Integratorima). Prihvatljive aktivnosti uključuju ulaganja u nematerijalnu i materijalnu imovinu u sklopu kolaborativnih inovacijskih projekata, troškove osoblja, savjetodavnih i tehnoloških usluga iz područja inovacija, inovacija procesa i organizacije poslovanja. Ukupna sredstva za ovaj poziv iznose 100.000.000,00 kn, dok će intenzitet potpora biti do 50%. Poziv je najavljen za 9. rujna.

Od trenutno otvorenih poziva za MSP-ove moguće se prijaviti na: „Inovacije u S3 područjima“, „Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom (ISO i sl. norme)“ te „Certifikacijom proizvoda do tržišta“.

Inovacijama do 20.000.000,00 kuna

Inovacije u S3 područjima je poziv otvoren do 15.11.2019. Cilj natječaja je podržati ulaganje MSP-ova koji su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjereni na proizvodnju i komercijalizaciju inovativnih proizvoda/usluga koji su novi za tržište i koji se mogu primijeniti i svrstati u jedno ili više S3 tematskih prioritetnih područja. Prihvatljive aktivnosti projekta moraju biti usmjere na komercijalizaciju inovativnog proizvoda/usluge koji je nov za tržište, prvenstveno kroz aktivnosti koje se odnose na inovacije procesa i organizaciju poslovanja. Svakom pojedinačnom poduzetniku moguće je dodijeliti između 750.000,00 i 20.000.000,00 kuna. Intenzitet potpore se kreće od minimalno 35% za srednje poduzetnike u sklopu regionalnih potpora za ulaganje do 75% za program potpora male vrijednosti. U prosjeku je, kroz tri različite vrste potpora, moguće sufinancirati oko 50% svog projekta iz EU fondova.

Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom

Ovo je tip trajno otvorenog poziva do 29. 6. 2020. godine kojim se sufinancira uvođenje priznatih sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom u skladu sa zahtjevima međunarodno prihvaćenih normi ili tržišno priznatih certifikacijskih shema. Cilj poziva je pridonijeti olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti MSP-ova. Iznos bespovratnih sredstava koji se mogu dodijeliti po projektu je između 50.000,00 i 380.000,00 kn, dok je intenzitet potpore do 65% za srednja te do 85% za mikro i mala poduzeća. Zanimljivost ovog poziva je da prijavitelj može imati više projekata, no novi projektni prijedlog može slati tek kada prethodni projekt prođe kroz postupak dodjele.

Certifikacijom od proizvoda do tržišta

Poziv „Certifikacijom proizvoda do tržišta“ ima za cilj povećanom primjenom normi (i uz pouzdano tehnološko rješenje) osigurati preduvjete za povećanje izvoza i ukupne konkurentnosti dokazom kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti svojih proizvoda. Poziv je kao i prethodni otvoren do 29. 6. 2020., dok se pojedinom projektu može dodijeliti između 20.000,00 i 1.000.000,00 kn. Baš kao i kod prethodnog poziva intenzitet potpore se kreće od 65 do 85% ovisno o veličini prijavitelja. Prijavitelji i kod ovog poziva mogu prijaviti novi projektni prijedlog, no isključivo po završetku postupka dodjele prethodnog.

Povezano: EU fondovi su u ženskim rukama

Morate imati razrađenu ideju i sredstva za sufinanciranje

Postupak prijave projekta započinje nakon objave poziva za dostavu prijedloga projekata, a kriteriji koje treba ispuniti prijavljeni projekt objavljuju se u smjernicama za prijavu. Da biste se prijavile za EU fondove, morate imati financijski, ekonomski i socijalno razrađenu projektnu ideju koja je tematski u skladu s prioritetima operativnih programa. Kandidati moraju također dokazati da imaju novčana sredstva potrebna za sufinanciranje.

Zbog složenosti pripreme projektnog rješenja i samog procesa prijave (koji traži dodatno vrijeme, poznavanje kompleksnog natječajnog postupka, natječajnih pravila, zakonskih odredbi, EU pravila i standarda, procedura u ministarstvima i sl.) svakako je uputno potražiti pouzdanog konzultanta čemu u prilog ide i statistika Hrvatske udruge poslodavaca koja kaže da je oko 90% poduzetnika, čiji su projekti dobili EU sredstva, koristilo konzultantske usluge.

Potrebno je naglasiti da će sudbina vašeg projekta i prijave ovisiti i o mnogo drugih čimbenika (vama samima, vašem poslovanju i sl.), ali se svakako isplati potruditi doći do bespovratnih sredstava koja su na raspolaganju i time značajno unaprijediti svoje poslovanje.

Autor: Ana Fresl, direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -