Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta u ženskom vlasništvu

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv “Bespovratne potpore za digitalizaciju” namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati sredstva za uvođenje digitalnih rješenja u poslovanje i jačanje digitalnih vještina zaposlenika, a poduzeća za prijavu trebaju imati minimalno tri zaposlena na puno radno vrijeme u prethodnoj kalendarskoj godini (temeljem sati rada).

Žene imaju manju šansu za prijavu

Na prvi pogled sve djeluje u redu, no već na drugi pogled otkriva se natječaj koji ženama pruža osjetno manju šansu za prijavu, a samim time i za dobivanje potpore, odnosno diskriminira tvrtke i obrte u ženskom vlasništvu.

Naime, tvrtke u ženskom vlasništvu najčešće imaju do četiri zaposlene osobe, otkriva direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika Ivana Matić. Dodatno, javilo nam se nekoliko poduzetnica kojima je zbog porodiljnih dopusta prosjek zaposlenih u prethodnoj godini pao, stoga se nisu u mogućnosti prijaviti na natječaj.

“Ovaj natječaj pokazuje totalnu nebrigu i nezainteresiranost za žensko poduzetništvo, te je još jedan udarac tvrtkama i obrtima u ženskom vlasništvu. EU natječaji bi trebali biti ogledalo ravnopravnosti i jednakih prilika, dok je ovaj natječaj upravo suprotnost,” komentira Matić. “Kada je Ministarstvo planiralo dati priliku tvrtkama i obrtima u ženskom vlasništvu da digitaliziraju svoje poslovanje? Uvodimo li još jednu kategoriju poduzetnika – nano poduzetnici, odnosno ‘nebitni’? Zahtijevamo da se kriteriji prošire i na tvrtke i obrte s jednim zaposlenim i da se rok za prijavu produži.”


Pročitajte više: UGP zahtijeva istu tarifu za poduzetnike i građane, u suprotnom mnogi poduzetnici neće preživjeti ovaj enorman val poskupljenja struje


Minimalan broj zaposlenih za prijavu na natječaj?

Svoj je komentar na natječaj dala i arhitektica Nina Ninčević koja također ne može pristupiti natječaju. Nazvavši tu činjenicu kuriozitetom, osvrnula se na minimalan broj zaposlenih unutar tvrtke kako bi se netko mogao prijaviti. “Do sada je mikropoduzetnik bila tvrtka do 10 zaposlenih, a u ovom natječaju postoji uvjet od troje zaposlenih u prethodnoj godini. Meni se dešavalo da od osnutka 2012. godine tvrtka raste i pada od jednog do četiri zaposlenih ovisno o porodiljnim, tako da ako imaš dvoje djece u deset godina, imaš šanse da se valjda jednom možeš kandidirati jer treba ostvariti prosjek po radnim satima.”


Pročitajte više: KPMG-ova porezna stručnjakinja Petra Megla: Kako zadržati i nagraditi ključne zaposlenike


Webinar o natječaju

Dodaje kako i zaposlenici na bolovanju također ruše prosjek, što je dodatni udarac na radnička prava, kao i dodatan pritisak na poduzetnike.

Ako ste zainteresirani za navedeni natječaj, pozivamo vas na naš webinar na kojem ćete saznati više informacija. Održava se 5. srpnja. Događaj je namijenjen samo WIA članicama te je besplatan. Obavezna je prijava putem web stranice događaja, ali i odjava u slučaju nemogućnosti prisustvovanja na ovom online eventu.

Foto: Canva/Ivana Matić privatna arhiva/ Nina Ninčević LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -