Poduzetnici pripremite se: Norveška osigurava malim, srednjim i velikim tvrtkama 12 milijuna eura za projekte

Ovoga mjeseca, u studenom 2021. godine, očekujemo objavu Poziva ‘Business Development and Innovation Croatia’, namijenjenog za male, srednje i velike tvrtke. Poziv, najavljen u ukupnom iznosu od 12 milijuna eura, financira se u okviru Norveške darovnice i dio je financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021. godine. Sufinancirat će se projekti iz dva fokus-područja: Inovativna zelena industrija i Plavi rast.

Norveška investicija u Hrvatskoj!

Cilj Programa je povećanje stvaranja vrijednosti i održivog rasta hrvatskih poduzetnika uz poticanje bilateralne suradnje između hrvatskih i norveških gospodarskih subjekata.


Pročitajte više: Je li korona poremetila dobro uspostavljen sustav EU fondova?


Inovativna zelena industrija i Plavi rast

Dva su temeljna kriterija projekata – projekti trebaju biti fokusirani na inovativne tehnologije, rješenja, proizvode ili usluge koje su nove na tržištu ili nove za tvrtku. Također dva su područja u kojima se projektne aktivnosti trebaju odvijati: “Inovativna zelena industrija” i “Plavi rast”. U nastavku donosimo par savjeta za razvoj uspješnog projekta.

  • Projektom u području „Inovativna zelena industrija“ možete razvijati zelene proizvode i usluge, implementirati zelenije proizvodne procese, ili inovativne ekološki prihvatljive tehnologije. 
  • S druge strane, fokusom na „Plavi rast“ možete ulagati u inovativna rješenja vezanih uz morski otpad, obalni i pomorski turizam, plavu biotehnologiju, plavu energiju.

Pročitajte više: PJR obilježio 10. godišnjicu poslovanja!


Rezultati moraju biti održivi!

Projekt bi trebao prikazati održivost rezultata nakon provedbe projekta te rezultirati povećanjem prometa i dobiti. Također, projektni partner treba imati značajan doprinos projektnim aktivnostima, npr. kroz znanje i iskustvo, pomoć u razvoju, te sadržati jasno podijeljene uloge, odgovornosti i novčani tijek.

Izdvajamo neke od troškova koje možete prijaviti projektom:

  • troškovi osoblja
  • putni troškovi
  • oprema
  • potrošni materijal

Pošto je očekivani rok za slanje projekata tri mjeseca od objave Poziva, sada je pravo vrijeme za početak slaganja projektne ideje i traženje partnera.

Autorica: Ana Fresl, stručnjakinja za EU fondove i CEO at Projekt jednako razvoj

Foto: Ana Fresl, privatna arhiva i Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -