Istraživanja pokazala da inteligenciju nasljeđujemo od majke

Procjenjuje se da je između 40-60 posto inteligencije nasljedno. Geni su, dakle, važni kao i odgoj za oblikovanje inteligencije kod djece.

Prema pisanju Psychology Spota, pametni ljudi na tome mogu zahvaliti majkama. Naime, brojna istraživanja pokazala su kako djeca imaju veću šansu da će naslijediti inteligenciju od svoje majke, jer se gen za inteligenciju nalazi na kromosomu X.

Majke zaslužne za prenošenje gena za inteligenciju

Još je 1984. godine istraživanje na Sveučilištu u Cambridgeu pokazalo kako majčinski geni najviše doprinose razvoju misaonih centara u mozgu, a daljnja su istraživanja potvrdila ovu teoriju. Robert Lehrke otkrio je kako dječja inteligencija većinom ovisi o X kromosomu, ali i kako žene koje imaju dva X kromosoma, imaju dvaput veće šanse da će naslijediti karakteristike vezane uz inteligenciju.

No, ipak najzanimljivije je američko istraživanje koje su proveli Medical Research Council Social i Public Health Sciences Unit, koje je pokazalo kako je najbolji indikator inteligencije majčin IQ.

No, ne radi se samo o genetici. I druga istraživanja pokazuju važnu ulogu majke u intelektualnom razvoju djece. Primjerice, istraživanje sa Sveučilišta u Minnesoti,  pokazalo je da kako djeca koja su bila snažno povezana sa svojim majkama, razvila su sposobnost igranja kompleksnih simboličkih igara u dobi od dvije godine, bila su ustrajnija i pokazivala su manje frustracija u rješavanju problema.

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu, su pak otkrili kako je ljubav majke ključna za razvoj pojedinih dijelova mozga.

No, očevi ne bi trebali biti obeshrabreni činjenicom da se gen za inteligenciju nasljeđuje od majke, jer i oni mogu doprinijeti razvoju djeteta.  Bez obzira ima li dijete visoki IQ, potrebno je poticati njegovu inteligenciju tijekom života. Dakle, na ukupnu inteligenciju kod djeteta utječe i obrazovanje, odgoj, ali i mnogi drugi faktori jer bez toga će se inteligencija raspršiti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...