Istraživanja pokazuju da se žene na rukovodeće pozicije zapošljava u krizi, a način izražavanja diskvalificira ih već u motivacijskom pismu

O važnosti povećanja broja žena na visokim pozicijama tvrtki i nesrazmjernog broja  žena na vodećim pozicijama se puno pričalo. Međutim, što se mijenja za žene dok ih je više na rukovodećim pozicijama? Istraživanja pokazuju da se povećanim brojem žena na visokim pozicijama mijenja sve od jezika unutar tvrtke do plaća.

Žene koje rade za direktore zarađuju više

Istraživanje koje je usporedilo plaće žena i muškaraca na visokim pozicijama u posljednjih 20 godina dalo je neočekivane rezultate. Podaci 1500 tvrtki su pokazali da žene koje rade za direktore zarađuju više od onih koje rade za direktorice. Pritom samo žene koje su na najvišim pozicijama u tvrtkama imaju veće plaće, a one na nižim pozicijama zarađuju manje.


Pročitajte više: ISTRAŽIVANJE pokazalo: Žene i dalje nedovoljno zastupljene u upravama vodećih hrvatskih kompanija


Žene se zapošljava u kriznim vremenima tvrtke

Žene su češće promovirane na visoke pozicije u tvrtkama koje se suočavaju s krizom. Taj fenomen je poznat kao efekt staklene litice, a potvrdilo ga je istraživanje koje je analiziralo 26,000 promaknuća u posljednjih 16 godina. Za tvrtke koje se suočavaju s krizom je 50% veća mogućnost da će zaposliti upravo žene. Neke od mogućih razloga zbog kojih se tvrtke oslanjaju na žensko vodstvo u doba krize su kako bi mogle označiti promjenu u medijima i privući pažnju investitora. 

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj koje se također bavilo s ovim fenomenom je potvrdilo da se muškarce zapošljava na rukovodeće pozicije kada je tvrtka u rastu, a žene u slučajevima kada tvrtka doživljava ekonomski pad. Pritom tvrtke pretpostavljaju da će se žene bolje nositi u kriznim situacijama, ali ih zapošljavaju na pozicije u kojima je manja mogućnost da će uspjeti.


Pročitajte više: Istraživanje je pokazalo da za jednakost na radnom mjestu nije dovoljno samo zaposliti više žena


Stereotipi u jezičnom izražavanju žena im oduzimaju prilike

Stereotipi prema ženama ponajviše se očituju u jeziku, odnosno načinu na koji opisujemo žene na vodećim pozicijama. Zanimljivo je i istraživanje koje je usporedilo 43,000 dokumenata različitih tvrtki. Analiza dokumentacije je pokazala da se dokumenti u tvrtkama u kojima je više žena na rukovodećim pozicijama razlikuje po tome što se u njima žene povezuju s osobinama koje su poželjne za vođe. Pritom su žene i njihove osobine povezane s pozitivnim aspektima rada i napretka tvrtke.

Način na koji se žene stereotipno izražavaju može utjecati i na to hoće li ih tvrtke zaposliti. Drugo istraživanje je pokazalo da je manje vjerojatno da će žene koje koriste jezik koji je karakterističan za muškarce dobiti posao. Analizirala su se motivacijska pisma kandidatkinja koje su se prijavljivali za radna mjesta u industrijama kojima dominiraju muškarci. Poslodavci su preferirali ženska motivacijska pisma koja su bila napisala u skladu s očekivanjima, odnosno stereotipnog načina na koji se izražavaju žene.

Ženama na visokim pozicijama daje se više posla, a one ne traže produljenje rokova

Kada su zaposlene na visokim pozicijama, žene su pod većim pritiskom kako bi dokazale svoju kompetentnost. Istraživanje je potvrdilo da se žene u sektorima kojima dominiraju muškarci još uvijek suočavaju s prtiskom da se moraju “dokazati”. To rezultira time da se preopterećuju zadacima koje u nekim slučajevima i ne moraju raditi s obzirom na svoju ulogu u tvrtki.

Kako se ne bi propitkivala njihova radna etika, žene također ne traže često da im se produljuju rokovi – čak ni kada je moguće pomicanje rokova. Istraživanje koje je to pokazalo također je napomenulo da to kod žena prouzrokuje više stresa na poslu. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -