Izmjene propisa i ostale novosti koje od sutra stupaju na snagu

Jeste li pripremili svoju firmu za promjene koje u poslovni svijet dolaze već sutra? Od početka 2022. godine novi propisi stupaju na snagu. Mijenja se iznos minimalne plaće, naknade za neispunjavanje kvote zapošljavanja osoba s invaliditetom, rok za donacije bez PDV-a, a izmijenjen je i Zakon o radu, kako bi se prilagodio radu od kuće. Pregled svih izmjena donosimo u suradnji sa Snježanom Fember Matešom, ekonomisticom i vlasnicom knjigovodstvenog servisa Taris.

Novi minimalac

Od prvog će siječnja minimalna plaća iznositi 4.687,50 kn bruto, što će biti primjenjivo s obračunom plaće za prvi mjesec u godini. Poslodavci su dužni do 1. veljače 2022. uskladiti ugovore o radu sklopljene s radnicima koji imaju pravo na plaću u visini minimalne plaće.

Studenti također mogu biti zadovoljni, jer od 01.01.2022.g. raste minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu te će ona iznositi 29,30 kn (sukladno Odluci o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2022.g.izdano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja). Pritom treba i dalje voditi računa da je 15.000,00 kn zarada za studenta granica do koje ga roditelji na svojim poreznim karticama mogu koristiti kao uzdržavanog člana obitelji i imati veći osobni odbitak, a ukoliko im zarada prijeđe 60.000,00 kn morat će sami plaćati porez i prirez na iznos veći od te granice.

Na snagu stupa promjena osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje za sve obvezno osigurane osobe. Tako će za obrtnike obveznike poreza na dohodak osnovica iznositi 6.199,05 kuna mjesečno, za zaposlene članove uprave najmanje 6.199,05 kuna, za slobodna zanimanja 10.490,70 kuna.

Nadalje, mijenja se iznos naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Podsjećamo, poslodavci koji zapošljavaju 20 i više radnika obvezni su zaposliti tri posto radnika koji imaju status osobe s invaliditetom. Ne ispune li tu obvezu, za svakog invalida kojega su trebali zaposliti, a nisu ga zaposlili, plaćaju mjesečnu naknadu u visini 20 posto minimalne plaće. S obzirom na promjene, ta mjesečna naknada iznosit će plaćati 937,50 kuna mjesečno. Prvo plaćanje novog iznosa će biti pri plaćanju obveze za siječanj koja dospijeva u veljači 2022.

Također, novi je i novi je i maksimalni iznos plaće zaštićen od ovrhe koji će iznositi 4.724 kune, a primjenjuje se od 1. siječnja 2022., tj. već pri isplati plaće za prosinac u siječnju.


Pročitajte više: Snježana Fember Mateša: “Svaki poduzetnik je porezni obveznik, zato morate znati koji oblik poslovanja ćete odabrati”


Produljuje se rok za donacije bez PDV-a

Izmjenama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona produžen je rok za porezno dopustive donacije bez plaćanja PDV-a do kraja 2022. Uz to, produljeno je korištenje poreznih olakšica za dane donacije potresom pogođenim područjima i za godišnju prijavu za 2022. Na taj će način porezno dopustivi izdaci obveznika poreza na dobit i pravo na uvećanje osobnog odbitka obveznicima poreza na dohodak – donacije za stradalnike potresom pogođenih područja, umanjiti poreznu osnovicu u poreznoj prijavi za 2021. i za 2022.

Nova porezno dopustiva kamatna stopa za zajmove između povezanih osoba iznosit će 2,68 %. Promijenjene su i zatezne kamate. Za trgovačke ugovore zatezna kamata od 1.1. do 30.6. 2022. iznosi 7,49 posto, a u ostalim odnosima iznosi 5,49 posto godišnje.

U Pravilniku o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisuje se postupak ispravljanja računa ako obveznik fiskalizacije ima potrebu promijeniti podatak o načinu plaćanja prethodno izdanog računa.

Stope prireza su od 1. siječnja 2022. drugačije u Karlovcu, Rijeci, Varaždinu, Perušiću, Mihovljanu, Otočcu, Pićanu, Kutjevu i Vidovcu.

Nova pravila u sezoni popusta

Promjene su određene za sniženja i sve akcijske ponude tijekom kojih trgovac mora cijelo vrijeme vidljivom imati staru cijenu, novu cijenu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana. . Ako se roba po sastojcima ili drugim svojstvima značajno razlikuje od robe koja se prodaje u drugim državama EU, na proizvodu se ne smije napisati da je identičan proizvodu koji se prodaje u drugim državama EU. Razlike u robi trgovci će moći opravdati inspekciji s pozivanjem na zakonske razlike, očekivanja potrošača i slično.

Izmjene u Zakonu o radu za rad od kuće, autorsko pravo i covid potvrde

Prema Zakonu o radu, promjene će se odnositi na radnike koji rade preko internetskih platformi, detaljnije će se definirati rad od kuće i vrijeme dostupnosti radnika nakon radnog vremena za pozive i e-mailove.

Zakonom o radu je dano pravo poslodavca na sva prava koja proizlaze iz autorskog djela koje radnik stvara tijekom radnog odnosa, i zato više nije potrebno to posebno ugovarati. Ovo je posebno bitno za softversku industriju i sve druge industrije gdje je bilo specifično ugovaranje autorskih djela iz radnog

Također, prema Pravilniku o covid potvrdama, svaki poslodavac koji vodi evidenciju o covid potvrdama treba za to imati odgovarajući pravilnik, usklađen s GDPR-om.


Pročitajte više: Ukidanje potpora Vlade za necijepljene radnike je protuzakonito i protuustavno, osim u nekoliko rijetkih slučajeva…


Novosti u vandržavnim pitanjima

Od prvog siječnja 2022., agencije za naplatu potraživanja ne smiju zvati osobe koje su povezane s dužnikom ili obrađivati njihove podatke. Povreda te obveze je kršenje odredbi GDPR-a, i treba je prijaviti AZOP-u.

Za sve one koji žele podnijeti tužbu Europskom sudu u Strasbourgu, skraćen je rok za tužbu sa šest na samo četiri mjeseca.

Za sve one hrvatske državljane koji žele putovati u SAD uveden pojednostavljeni režim izdavanja dozvole ulaska u SAD.

Izvor slike: Pexels Christina Morillo

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -