Je li mršavljenje u predjelu trbuha povezano sa zdravom prehranom?

Ravan trbuh nije samo stvar ljepote, nego i zdravlja jer suvišna masnoća na tom dijelu tijela, točnije visceralna masnoća koja okružuje unutarnje organe, može najavljivati ozbiljne zdravstvene probleme, primjerice probleme sa srcem, dijabetes tipa II i neke vrste raka. Na žalost, upravo je na tom dijelu tijela posebno tvrdokorna. Kako bi je se riješili, potreban nam je cjelovit, planirani pristup, koji uključuje kako vježbanje, a tako i zdravu prehranu.

Povezano:

Mršavljenje vježbanjem

Mršavljenjem u predjelu trbuha borimo se s dvije vrste masnoća, potkožnom i visceralnom. Potkožna masnoća je ona masnoća koja nam kod mršavljenja u predjelu trbuha uzrokuje najviše glavobolja jer prekriva mišiće. Visceralna masnoća koja okružuje unutarnje organe, predstavlja rizik za zdravlje jer izlučuje upalne spojeve, zbog kojih se povećava rizik za neke bolesti. Kada je ima previše, govorimo o takozvanoj trbušnoj odnosno visceralnoj pretilosti. Kako se dakle vježbanjem riješiti kako potkožne, tako i visceralne masnoće?

Ako želimo da tijelo upotrijebi masne zalihe kao gorivo moramo ga dovesti do toga da osjeti nedostatak energije, što znači da moramo potrošiti više kalorija nego što ih unesemo. Iako tijelo ne možemo usmjeriti da koristi masne zalihe na točno određenim mjestima, ono obično najprije troši visceralnu masnoću jer mu je najlakše dostupna. Suvišnu visceralnu masnoću uspješno trošimo intenzivnim kardio vježbanjem. Ako želimo tijelo potaknuti na trošenje masnoća, moramo vježbati u intervalima. Započnemo umjereno, zagrijavanjem koje traje od pet do deset minuta. Nastavljamo s intenzivnim vježbanjem, kojeg stalno prekidamo s manje napornim – vježbanje neka traje otprilike 30 minuta. Vježbanje zaključimo umjerenim petominutnim istezanjem ili koristimo za to namijenjen valjak.

Je li vježbanje dovoljno za mršavljenje u predjelu trbuha?

Ako ste ikada pokušali smršavjeti u predjelu trbuha pomoću vježbi za trbuh, onda dobro znate da nije moguće riješiti se trbuha samo vježbama. To dokazuju i različita znanstvena istraživanja.

Unatoč tome, ciljano usmjerene vježbe kojima jačamo trbušne mišiće, važan su dio mršavljenja u predjelu trbuha. Veća mišićna masa stimulira tijelo da ubrza potrošnju kalorija (mišići trebaju više energije od masnoća) te tako pomaže da se riješimo suvišnih kilograma, posebno na središnjem dijelu tijela. Klasični trbušnjaci, saginjanje trupa prema naprijed, otklon trupa u stranu, nasuprotni otklon trupa, obavezan su dio vježbanja kojim mršavimo u predjelu trbuha, odnosno jačamo trbušne mišiće.

Kombinacijom kardio vježbi i vježbi za jačanje mišića, preoblikovat ćemo cijelo tijelo, ali se nećemo u potpunosti riješiti potkožne masnoće na trbuhu. Kako bi to postigli, morat ćemo promijeniti i način prehrane.

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana je ključ do ravnog trbuha, ona točka na i kojom se rješavamo i zadnjeg suvišnog masnog jastučića. Suština mršavljenja u području trbuha je smanjenje unosa kalorija te popuno izbjegavanje nekih vrsta namirnica, primjerice rafiniranog šećera, bijele riže i proizvoda od bijelog brašna. Njih neka na jelovniku zamijene kokosov ili brezin šećer, smeđa riža i punovrijedna hrana. Zbog čega je važno upravo ograničavanje ugljikohidrata? Ugljikohidrati se u probavi pretvaraju u glukozu koja putuje do organa, ili se kada je ima previše pretvara u glikogen. Kada razina glukoze u litri krvi prijeđe 1 gram, govorimo o hiperglikemiji. Hiperglikemija u tijelu aktivira proces za izjednačavanje razine glukoze, a čiji glavni akter je inzulin. Inzulin šalje glukozu organima kojima je potrebna, a višak uskladišti kao masne zalihe – prvenstveno na bokove, bedra i trbuh. Što više glukoze unosimo u tijelo , inzulin će duže skladištiti suvišnu masnoću.

Kod mršavljenja u predjelu trbuha, ali i u ostatku tijela, preporučljivo je konzumirati hranu koja ima manji višak glukoze, takozvanu hranu s niskim glikemijskim indeksom te izbjegavati, ako je moguće u potpunosti, hranu s visokim glikemijskim indeksom, za koju je osim dovođenja (pre)velikih količina glukoze u tijelo značajno da smo ubrzo nakon konzumacije opet gladni. Hranu s niskim glikemijskim indeksom dijelimo na onu koja ne sadržava velike količine ugljikohidrata (meso, ribe, jaja, tofu, većina orašastih plodova, sjemenke, većina povrća) te hranu sa složenim odnosno ‘zdravim’ ugljikohidratima (voće, mahunarke, mliječni proizvodi).

Dok hranu s malo ugljikohidrata možemo jesti bilo kad, većina dijeta za mršavljenje u predjelu trbuha savjetuje konzumaciju hrane sa sastavljenim odnosno ‘zdravim’ ugljikohidratima, samo u prvoj polovici dana.

Čak i ako ćemo se do zadnjeg detalja pridržavati uravnotežene prehrane, svejedno nećemo smršaviti ako će naši obroci biti preveliki. S porcijama nikako ne treba pretjerivati jer i zdrava prehrana u (pre)velikim količinama deblja.

Na koji način smršavjetti u predjelu trbuha?

  1. Mršavljenje u predjelu trbuha bit će učinkovito jedino ako ćemo ga se prihvatiti kako vježbanjem, tako i zdravom prehranom.
  2. Najbolje vježbe za učinkovito uklanjanje trbušne masnoće kombinacija su intervalnih kardio vježbi i vježbi za jačanje mišića.
  3. Nikakva vježba neće u potpunosti otopiti masnoću s trbuha. Nje ćemo se riješiti samo ako ćemo se uz vježbanje i zdravo hraniti.
  4. S jelovnika moramo prekrižiti namirnice koje sadržavaju jednostavne odnosno ‘loše’ ugljikohidrate (šećer, voće, slana i slatka peciva, gotova hrana, tjestenine ili drugi proizvodi od bijelog brašna i sl.) te ograničiti namirnice sa sastavljenim odnosno ‘dobrim’ ugljikohidratima. Sastavljene odnosno ‘dobre’ ugljikohidrate pronalazimo u hrani s niskim glikemijskim indeksom (primjerice povrće, voće s niskim glikemijskim indeksom, prije svega jagodasto voće, zobene pahuljice, punozrnati proizvodi i sl.).

Gubitak težine odnosno udjela masnoće dogodit će se onda kada tijelo bude pripremljeno za to. To dakle ovisi o tome koliko smo smanjili unos kalorija, kolika je ukupna potrošnja energije te kakva je naša genetska predispozicija. Kako bi doista došlo do gubitka masnog tkiva, tijelo mora postići negativnu kalorijsku ravnotežu uz održavanje dovoljno energije, kako bi se spriječio gubitak nemasnog tkiva.

Osjećate da je došlo vrijeme za promjenu? Trebate prijateljicu na svom putu do cjelovite preobrazbe? U Linea Snelli zajedno oblikujemo i njegujemo vaše TIJELO te ćemo razmaziti vašu DUŠU. Zajedno se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE i slavimo vaše USPJEHE. S osmijehom na licu topimo suvišne kilograme i centimetre te tjeramo loše raspoloženje! VESELIMO se vašoj preobrazbi. Pozvani ste na besplatno, neobvezujuće savjetovanje.

Članak je napisan u suradnji s Petrom Mesarić Horvat, vlasnicom Linea Snella salona.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -