Fitness trenerica otkriva 10 koraka do vitke linije!

Često volim podsjetiti svoje čitatelje da sve u životu možete promijeniti i zamijeniti. Sve. I već smo navikli da je sve ima rok trajanja i da je sve zamjenjivo: od običnih svakodnevnih stvari koje koristimo pa do automobila, stana, posla, partnera, obitelji, prijatelja, grada, kontinenta. I svi smo to vjerojatno učinili, možda i nekoliko puta. Ali – naše tijelo ide s nama svugdje i uvijek. Barem u ovom životu. Savjeti za mršavljenje često su nedorečeni, stoga donosimo sve najbitnije korake na jednom mjestu.

Povezano:

Koliko god to ponekad željeli, iz ovog tijela u kojem živi naša svijest nećemo moći pobjeći, „zapeli“ smo u njemu do kraja. A upravo o zdravlju našeg tijela ovisi koliko kvalitetno ćemo živjeti sve to vrijeme koje smo dobili na raspolaganje. (Zdrav čovjek ima bezbroj želja, bolestan samo jednu, zar ne?)

I onda se zateknemo u najneobičnijim vremenima za ljudski rod, za koja se nismo pripremali ni u najneobičnijim snovima. Čak su i introverti i svi oni koji vole biti kod kuće primijetili da ovo ipak nije njihov izbor jer izbora nemaju. Čeznemo za aktivnostima i obavezama koje smo imali prije doba corone jer smo, ako ništa drugo, bili dalje od hladnjaka. Svaka situacija u životu, koja izlazi iz dnevne rutine, a nije naš osobni izbor, uzrokuje siguran stres u većoj ili manjoj mjeri i to se sigurno primijeti i na našim navikama, a posebno prehrambenim.

Od samog početka uvođenja mjera Kriznog stožera, prije skoro dva mjeseca pa do danas, koliko radi tog stresa, koliko radi neizvjesnosti, između slušanja loših i lošijih vijesti da ćemo svoje kretanje morati ograničiti između zidova svog doma, hrana nam je puno češće „na programu“ nego vijesti naših medija i press konferencije Kriznog stožera. Primijetili ste, zar ne? Da, logično.

Savjeti za mršavljenje koje možete primjenjivati

Kada smo zaposleni, kada imamo obaveze, kada smo u pokretu, naravno, misli su nam zaokupljene nekim drugim izazovima. Pa čak i ako budemo gladni, to je većinom zato što puno energije trošimo na aktivnosti i obaveze. Ali ako nismo u pokretu, ako ne radimo, ako ne vježbamo, zašto smo, zapravo, gladni?

Ne biste vjerovali, upravo ta nagla promjena dnevne rutine, neočekivana promjena planova, previše slobodnog vremena i na kraju dostupnost hrane 24/7 dovode do poremećaja metabolizma, proizvodnje svih hormona u tijelu, a posebno adrenalina i kortizola, hormona koji utječu na jako puno organa u tijelu, a posebno imunološki sustav koji počinje upravo u probavnom sustavu. Poremećaj u izlučivanju hormona u kombinaciji s pojavom viška vremena i hrana nam nekako dođe kao „wellness“ za tijelo i dušu.

Međutim, baš sada, više nego ikada, treba misliti upravo na svoje zdravlje i očuvati imunitet. A čuvanje imuniteta kreće pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnosti. I baš zato što smo se našli u vremenima kada nam je tjelesna aktivnost ograničena na kretanje unutar vlastitog doma, puno veću pažnju moramo dati pravilnoj prehrani.

Kako krenuti?

Priprema je uvijek bila 50% obavljenog posla. Bez dobre pripreme nema ni rezultata. Čak i da imate savršeni plan prehrane ispred sebe, vjerujem da ne znate od kuda uopće krenuti i što prvo napraviti, kako se organizirati, kako obaviti kupnju namirnica, koje namirnice konzumirati, kako pripremati obroke, kako rasporediti obroke u danu, kako zadovoljiti želju za slatkim ili, primjerice, čime zamijeniti zaslađene sokove.

Krenimo redom:

  1. Kupnju namirnica uvijek obavite nakon obroka. Nikada u kupnju ne idite gladni.

2. Morate imati popis namirnica za kupnju. Jednostavnije je. Ne morate kupovati stihijski i skupljati hranu u kući. Ali bez popisa ćete sigurno kupiti previše i ono što vam ne treba. Tako ćete i uštedjeti.

3. Kada uzmete kolica ili košaricu za kupnju (ja rijetko uzimam kolica jer znam da ću kupiti ono što ne treba, samo zato što ima mjesta u kolicima) uvijek kupujte prvo povrće, voće i zdrave integralne (cjelovite) žitarice, meso, jaja i sir. Na taj način ćete sigurno napuniti kolica ili košaricu s namirnicama koje vam zaista i trebaju, a ne sa slatkišima i zaslađenim sokovima.

4. Namirnice koje zaista koristite svaki dan i koje puno trošite kupite u većim količinama tako da ne morate često u trgovinu. Svaki odlazak u trgovinu vas povlači i da kupujete namirnice koje zapravo i ne trebate.

5. U svom hladnjaku i svim dostupnim mjestima držite samo zdrave namirnice tako da jednostavno nemate baš ništa „nezdravo“ ili u svom domu. „Prilika čini lopova.“ Mislite da ste karakter? Nekada jeste, nekada sigurno prštite od snage i odlučnosti, ali bit će trenutaka i kada niste toliko odlučni i kada ćete misliti da će vam baš taj „jedan red“ čokolade ili cijela od 300 g riješiti sve vaše emotivne probleme. A neće, priznajte si, napokon, da neće.

6. Složite ili izradite ili pronađite plan prehrane koji bi vam odgovarao. (Ako ne znate kako, slobodno me kontaktirajte, pomoći ću vam.) Moj iskreni savjet je da si napravite raspored obroka i da svaki dan točno znate kada je vrijeme za doručak, ručak, večeru ili međuobroke. (npr doručak u 08:00 sati, međuobrok u 11:00 sati, ručak u 14:00 sati, međuobrok u 17:00 sati, večera u 20:00 sati). Ispišite plan prehrane ili taj raspored i stavite ga na vidljivo mjesto. Preskakanje obroka sigurno vodi poremećajima u metabolizmu, prije svega naglom padu šećera u krvi, a to znači da ćete sigurno imati želju za slatkim. Ne zato što vam se jede slatko, nego zato što ste gladni općenito.

7. Kuhajte obroke dan prije za sutra bez obzira ako ste stalno doma. Kuhanje u zadnji trenutak sigurno vodi konzumaciji namirnica koje nisu u planu prehrane. Nepotrebno. Preduhitrite to već pripremljenim obrocima! Npr. pripremite si barem voćnu salatu ili proteinski zdravi kolač koji može stajati i par dana u hladnjaku. Ali svakako kada kuhate, kuhajte obroke koje ćete moći spremiti u hladnjak i tako preduhitriti glad. Kad već kuhate i trošite svoj novac na hranu, sjetite se da je ovakva organizacija prvi korak za snažan imunitet!

8. Evo jedan vrlo jednostavan, a tako koristan savjet: pripremite sve namirnice za tjedan unaprijed. Zato je potrebna planirana i racionalna kupnja, ali i priprema kod kuće: npr. ako meso držite u zamrzivaču, izvadite ga da se odmrzne dan prije pripreme, odnosno dva dana prije konzumacije (ovo je jedan od najvećih razloga zašto ljudi ne kuhaju doma i jedu po pekarama).

9. Unos tekućine je ključan. Samo ću vas podsjetiti da je ljudsko tijelo po sastavu najviše građeno upravo od vode, čak preko 70%! Metabolizam u tijelu, u svakoj stanici, se događa upravo u tom mediju, u vodi. Voda je život. To nije floskula. To je prirodni zakon. Zato morate piti puno tekućine, u najvećem omjeru vode, barem najmanje dvije, ali tri ili četiri litre bi bilo još bolje. Kako? Jednostavna bočica vode od pola litre ili litre će biti savršeno rješenje. Rješenje za unos dovoljno vode je: svaki puta kada pogledate u tu bočicu, popijte gutljaj vode. Vjerujte mi, tako je jednostavno. Uvjerena sam da ćete kroz dan popiti i do 3 litre vode na ovaj način.

10. Idealno bi bilo kada bi napokon naučili pročitati etikete na proizvodima i kada bi mogli pročitati što su makronutrijenti, a što mikronutrijenti, odnosno da postoje bjelančevine, ugljikohidrati i masti, vitamini i minerali i da o količini mikro i makronutijenata ovisi kvaliteta i hranjivost namirnice. Što je u nekoj namirnica ima više makro i mikronutrijenata, to je namirnica hranjivija. A to je tako jednostavno, vjerujte mi. Ne morate biti nutricionisti da naučite ove osnovne stvari o kojima, zaista, ovisi kvaliteta vašeg života.

Kako ćete znati imate li dobre prehrambene navike i koliko kvalitetno živite?

Otvorite svoj hladnjak i upoznajte se. Ako vam se ne sviđa što vidite, mijenjajte. Vjerujte mi, neće pomoći kreme, neće pomoći saloni jer to je zaista samo kozmetika. Dok ne promijenite svoje tijelo iznutra, rezultati će biti privremeni, spori ili izostajati. Ono ste što jedete. Ključ je promijeniti prehrambene navike, biti ustrajna u njima i promatrati divne promjene na svom tijelu. Kako ste usvojili loše navike, tako možete i one dobre. Sve je na vama. Rješenje je u vama, u vašoj odluci, u malim koracima koje će se sami pretvoriti u velike promjene samo ako vi to zaista i želite.

Tekst i foto: Antonija Trupinić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -