Nove Vladine mjere ne pomažu poduzetnicima: Više trošiš – više plaćaš

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković na sjednici je Vlade predstavio novi paket mjera koje bi trebale ublažiti financijski napor izazvan povišenjem cijena energenata. Sjednica je posvećena takozvanom jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i ekonomije od rasta cijena. Čak 20 prvih točaka sjednice posvećeno je tome, objasnio je Plenković.

Jesenski paket Vladinih mjera

“Nalazimo se u vremenu globalnih poremećaja. Brojni su uzroci energetske krize i rasta cijena. Glavni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, koja je trajno narušila i odnose Rusije i Zapada. Pritom klimatske promjene, suše i poplave, doprinose poskupljenju energenata. Uz to, Kina je značajno usporila proizvodnju zbog pandemije covida”, rekao je Plenković.

“Prvi dio paketa je ublažavanje rasta cijena energije. Koncentrirali smo se na električnu energiju. Kad je riječ o kućanstvima, idemo na ograničene cijene struje. Ta mjera je fiksirana na razdoblje od 1. listopada do 1. ožujka i pokriva jesensko-zimski period”, rekao je. Tako će kućanstva za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju iznad toga prosječno 88 eura.

Oni koji troše manje, plaćat je manje, dok veći potrošači idu u viši cjenovni razred, pojasnio je premijer. Redefiniran je i pojam gospodarskog subjekta.

“Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte. To su škole, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu. Njima smo osigurali univerzalnu struju, koja je malo više od cijene za kućanstva”, rekao je premijer, a iznositi će 62 eura po megavatsatu.


Pročitajte više: Režijski troškovi i dalje će rasti. Pitale smo iskusne CFO-ovke kako se nose s njima


Nove cijene struje za poduzetnike

Javni i neprofitni sektor sigurni su po tom pitanju, ali što je s poduzetnicima? Najavljene su nove cijene struje za poduzetnike, odnosno firme, koje je vlada podijelila u tri kategorije, ovisno o potrošnji. Oni koji u polugodišnjem razdoblju potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0.52 kune po kilovatsatu, a iznad te potrošnje 1.76 eura. Uvedena je i treća kategorija, velikih potrošača, koji plaćaju 250 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci. Na snagu stupa 1. listopada i vrijedit će do 31. ožujka iduće godine.

“Kad je riječ o poduzećima, kad smo shvatili što se događa sa tržištima i nerealno visok rast cijena zbog ovih okolnosti, postoji niz zemalja da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere kojima bismo obuzdali rast cijena plina. Ministar Filipović danas ide na sastanak u Bruxelles gdje ćemo se zalagati za cjelovito i zajedničko rješenje. Nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe riješiti bez ulaženja u financijski ofsajd”, rekao je Plenković.

Iako su poduzetnici ti koji pune proračun, izgleda da su i dalje prvi na udaru Vlade kad se donose nove mjere. “Najrazvijenije zemlje razumiju da im poduzetnici pune proračun i da su poduzetnici najveći potrošači energenata i da zbog toga imaju i niže troškove od stanovništva, tako da su u ovoj situaciji cijene u najmanju ruku trebale biti jednake,“ izjavila je Ivana Matić, članica Upravnog odbora Udruge glas poduzetnika i CEO Women in Adria.


Pročitajte više: Poskupljenje je udarac na mnoge tvrtke! Evo kako gotovo bezbolno podići cijene svojih usluga


Plin neće rasti, namirnice jeftinije

Cijena plina za kućanstva neće rasti, već su fiksirane do 1. travnja 2023. Tu zasluge daje prošlogodišnjim mjerama, koje su zakočile znatan rast cijena plina.  

“Oni koji su u sustavu toplinske energije, neće im se mijenjati cijena grijanja praktički do kraja sezone grijanja”, rekao je Plenković. 

Osim energenata, cijene namirnica će se također mijenjati. Tako su donesene konkretne promjene kojima se ograničava cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Suncokretovo ulje biti će jeftinije 20 %, mlijeko 26 %, dok će cijene mesa pasti i preko 30 %.

Umirovljenici će primiti jednokratnu naknadu, energetski dodatak čiji iznos ovisi o visini mirovine koju osoba prima.

“Važno je da rast na razini cijele godine bude iznad predviđanja i očekivanja. Pravednost je bitna jer je usmjeren najviše na one koje pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Mi ovdje redistribuiramo ovo što nam je na raspolaganju. Ovo je kriza bez presedana”, rekao je Plenković.

Foto: Canva/Andrej Plenković LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

  1. Molim premijera Andreja Plenkovića, da donese odluku i napiše proceduru u Vladi RH i Saboru, da se u Hrvatskoj zadrži Kuna do 2025. godine, da se u Hrvatskoj ojača Kuna i da se u Hrvatskoj odgodi uvođenje Eura.

  2. Molim premijera Andreja Plenkovića, da kaže hrvatskim političarima, da zaustave pljačku Ine, da maknu korumpiranu Vladu, da vrate ukradene stvari i da ukradene tvrtke i da poboljšaju vlast i sve vrate u prvobitno stanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -