Kako dobra proizvođačka praksa malim proizvođačima povećava konkurentnost na nemilosrdnom tržištu

Proizvodnja kozmetičkih proizvoda od prirodnih sastojaka kao dio poduzetničkog pothvata u posljednjih nekoliko godina pokazuje značajan porast. Kako na tržištu ima sve više prisutnih raznih kozmetičkih proizvoda, zapravo postaje umijeće pronaći upravo onaj pravi prirodni. Ponekad je nepovjerenje potrošača opravdano isključivo iz razloga nedovoljnog poznavanja razlika koje utvrđuju kvalitetu od nekvalitete, odnosno zdravstveno ispravne i neškodljive kozmetičke proizvode od onih drugih.

Dobra proizvođačka praksa garancija kvalitete malim proizvođačima

Trenutno važeća zakonska regulativa obuhvaća smjernice ISO 22716 kao preduvjet ispunjavanja zahtjeva Dobre proizvođačke prakse (DPP) u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Označavanjem sukladnosti sa smjernicama dobre proizvođačke prakse, potrošačima se daje garancija visokih uvjeta nadzora i higijene u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.

DPP u proizvodnji sigurnih i zdravstveno ispravnih kozmetičkih proizvoda obuhvaća sanitarno-higijenske uvjete prostora, osoblja, opreme, sirovina i pakovanja, čišćenje i provođenje sanitarnih mjera, te upravljanje dokumentacijom.

DPP je obveza za sve proizvođače kozmetičkih proizvoda u Republici Hrvatskoj, nevezano za oblik registrirane djelatnosti (tvrtka/obrt/OPG) i količinu proizvedenih proizvoda. Velike tvrtke raspolažu vlastitim resursima kojima imaju mogućnosti uspostaviti i održavati sve zahtjeve za DPP i biti u skladu sa svom ostalom važećom zakonskom regulativom. Obrti i OPG-i za pomoć uvođenju smjernica DPP najčešće koriste pomoć vanjskih stručnjaka.

Upravo je na tome tragu nastala suradnja između konzultantske tvrtke Marinorm j.d.o.o. i OPG Jakopović.

dobra_proizvodacka_praksa

 

DPP u obiteljskoj proizvodnji ekoloških kozmetičkih proizvoda

Marinorm je konzultantska tvrtka za poslovno savjetovanje za ISO i ostale standarde s fokusom na prehrambeni, farmaceutski i kozmetički sektor. Upravo je spoj bogatog znanja i iskustva iz prakse bio temelj početka suradnje s OPG Jakopović. A također i osobno uvjerenje u isprobanu kvalitetu proizvoda palete “Kuća magične trave”.

OPG Jakopović je razvio široku paletu kozmetičkih proizvoda pod brandom „Kuća Magične Trave“. Na području ekološke kozmetike u Hrvatskoj započinju kao pioniri, a proizvodnja kozmetičkih proizvoda razvila se iz prvobitne ideje o uzgoju ljekovite biljke matičnjaka. Primarna proizvodnja jasno je izrazila potrebu za finalizacijom u kozmetičke proizvode.

“Kuća magične trave” je prva paleta proizvoda u Hrvatskoj koja je dobila oznake EKO kozmetika, 100% prirodna kozmetika s ekološkim sastojcima i prirodna kozmetika s ekološkim sastojcima za proizvode.

Svi biljni sastojci svoju učinkovitost imaju dokazanu još iz davnina kad je korištenje bilja u medicinske i kozmetičke svrhe bio jedini raspoloživi izvor. Takva dokazana znanja temelj su za proizvodnju kvalitetnih kozmetičkih proizvoda. Brojna osvojena priznanja za kvalitetu i inovacije kozmetičkih proizvoda te eko certifikati sirovina potvrđuju dosljednost filozofije DPP. Proizvodi nisu testirani na životinjama, već na obitelji i prijateljima.

Projekt uvođenja DPP u OPG Jakopović je za glavnu i odgovornu osobu gospođu Snježanu Mikulčić Jakopović značio jako puno utrošenog vremena na pisanje dokumentacije i organizaciju proizvodnje radi postavljanja dobrih temelja u organizacijskom sustavu. Uvođenje DPP u mali OPG, gdje je sav posao od poljoprivrednog uzgoja, prerade i proizvodnje, higijene i sanitacije, nabave i na kraju prodaje, sveden samo na obitelj, je divljenja vrijedan pothvat.

Da bi se za svaki pojedini proizvod odradile sve zakonom propisane aktivnosti i na kraju dobio kvalitetan i siguran te zdravstveno ispravan proizvod potrebno je jako puno znanja, truda, vještina i iskustva. OPG Jakopović u tome dokazuje svoju uspješnost.

Gledajući s druge strane upravo je DPP, nakon velikog početnog angažmana, sustav koji olakšava organizaciju i  provođenje svih proizvodnih aktivnosti.

Uvjeti organizacije rada svih zaposlenih te definiranje opisa svih poslovnih aktivnosti jasno definiraju pravila ponašanja i standardiziraju za sve procesne korake, kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost improvizacije ili preskakanja određenih radnji, a opet da se osigura dosljednost u proizvodnji. Neprekidne edukacije na području DPP i praćenje trendova doprinose razvoju uvedenog sustava.

Ispunjenje zahtjeva za prostor, također je bitan preduvjet. Prostor mora biti prikladan i odvojen za proizvodnju, skladištenje sirovina i skladištenje ambalaže, skladištenje gotovih proizvoda, za pripremu, završnu obradu i pakiranje proizvoda, te prikladan prostor za zaposlenike.

Pravilnim razmještajem prostorija već u fazi projektiranja proizvodnog objekta te praktičnim razmještajem proizvodne opreme, sprječavamo križanje puteva, te bilo kakvu mogućnost kontaminacije kozmetičkih proizvoda koji prolaze kroz proizvodne prostore. Takvim pristupom optimiziramo i poslovne aktivnosti u proizvodnom prostoru i olakšavamo rad zaposlenih.

Sve ostale sirovine u kozmetičkom proizvodu i ambalažni materijali, odnosno sve površine koje tijekom proizvodnje dolaze u kontakt s kozmetičkim proizvodom moraju biti potpuno sigurni da niti u jednom trenutku ni na koji način ne ugroze higijenu i sigurnost proizvoda.

Već spomenuta higijena i sanitacija, najvažniji je dio svih proizvodnih aktivnosti, pa tako i čišćenje opreme i prostora. Dosljedno provođenje programa čišćenja traži pomno planiranje kako bi čišćenjem postigli svrhu, a ne dodatno uzrokovali kontaminaciju.

Redovita kontrola kvalitete u ovlaštenom i akreditiranom laboratoriju laboratoriju svih kozmetičkih proizvoda koji se nalaze na  tržištu te redoviti inspekcijski nadzori mjerodavnih institucija moraju biti u službi zaštite potrošača.

Na kraju je najvažnije zadovoljstvo potrošača koji kupuju kozmetičke proizvode proizvedene u skladu sa smjernicama DPP, a mi upravo tu važnost smjernica dobre proizvođačke prakse u proizvodnji kozmetike želimo podijeliti s potrošačima.

dobra_proizvodack_praksa

Autorica: Marijana Staneković, Marinorm j.d.o.o. partner u Women in Adria članskom programu. Više informacija o pogodnostima za članice na linku.

Foto: 123rf, Kuća magične trave web i FB

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

NB HOBBY&ART

‘Izražavanje kroz umjetnost daje posebnu vrstu zadovoljstva i slobode’

U današnjem brzom tempu života, pronalazak vremena za sebe i izražavanje kroz umjetnost postaje sve važnije. Srećom, postoji jedno mjesto koje...