Trika – dvije poduzetnice u poslu distribucije namještaja

Iza imena tvrtke Trika, distributera namještaja za hotele i ugostiteljstvo, kriju se ekonomistica Marija Gale i povjesničarka umjetnosti Anja Filipec, suradnice i partnerice već sedam uspješnih godina.

Prije nego su se odlučile okušati u poduzetništvu, Marija i Anja radile su zajedno 12 godina u konzultantskoj kući na poslovima vezanima uz nekretnine.

Iz sigurnosti u rizično poduzetništvo

Nakon iskustva u nekretninama i interijerima, odlučuju krenuti samostalno i okrenuti novo poglavlje u svom životu.

„Krenule smo u potpuno novi biznis koji je djelomično vezan uz naš prethodni posao, ali nikad se nismo bavile baš distribucijom namještaja i unutrašnjim uređenjem. Počele smo s uslugom uređenja interijera, a prirodnim slijedom našeg biznisa počele smo uvoziti određene brandove namještaja. Tako smo se okrenule prema hotelijerstvu i ugostiteljskim objektima“, objasnila je Marija.

„Kada ste godinama u poslu s nekretninama, uočavate s kojim problemima se suočavaju klijenti prilikom opremanja, bilo da se radi o privatnim ili javnim prostorima“, nadodala je Anja.

Obitelji i prijatelji pozitivno su reagirali na njihovu želju da nakon niza godina provedenih u jednom sistemu okrenu posve novi list.

„Nije to bila laka odluka, jer smo obje bile na dobrim pozicijama i imale sigurnost, a ovo je bila svojevrsna avantura. No nikada nismo zažalile zbog našeg poteza“, priznala je Anja.

Pokretanje biznisa financirale su privatnim sredstvima. Najveći dio utrošen je na postavljanje firme i investiciju u kolekciju namještaja Flux jer se, između ostalog, bave i iznajmljivanjem namještaja za evente.

Prije samog početka ispitale su tržište te došle do zaključka kako još ima prostora za tvrtku poput njihove. Tvrtka je usko povezana s hotelskim kućama i turizmom koji je u Hrvatskoj brzorastuća grana i nudi brojne mogućnosti.

„Sve je više rekonstrukcija starih i izgradnje novih hotela i cijeli je turistički segment puno življi nego prije, pa posla ima za sve“, pojasnila je Anja.

Do prvih klijenata ove poduzetnice došle su profesionalnim pristupom poslu, jer bez uspješno odrađenog posla, nitko vas neće preporučiti dalje. Networking i dobra suradnja s arhitektima i klijentima među najbitnijim su komponentama njihova posla.

„Do prvog pravog velikog posla, bilo je potrebno dvije godine vremena i strpljenja. Vjerovale smo u sebe i znale da možemo više i bolje“, kazala je Marija.

Trika_1
Foto: vlasništvo Domosfere; autorica fotografije Mara Bratoš

Klijentima treba ponuditi što širi spektar usluga

Osim što su uspješne u poslu, ove poduzetnice se dobro slažu i međusobno nadopunjuju.

Dvije žene u biznisu su super kombinacija, poručile su, našalivši se da su ponekad kao „dvoglavi zmaj“ koji često na sastancima započne pričati u isto vrijeme, što proizlazi iz puno zajednički provedenog vremena. S druge strane, uspješno se dogovaraju oko podjele posla – Marija se više brine o samom financijskom dijelu, dok se Anja više brine oko kontakata, te su time postigle izvrsnu poslovnu ravnotežu. Naravno, dodaju, u maloj tvrtki stroga raspodjela poslova ne dolazi u obzir, pa se obje prihvate i ostalih zaduženja kada zatreba.

S vremenom planiraju proširiti tim, jer obujam posla polako prerasta njihove kapacitete i u budućnosti će biti mjesta i za nove suradnike.

Na tržištu imaju desetak konkurentskih tvrtki i s nekima od njih su pronašle način za uspješnu suradnju i zajednički nastup prema klijentima.

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da im je konkurencija uglavnom muška te su one u stvari žene u muškom biznisu. Kažu, ponekad ih iznenadi koliko cijela ta grana biznisa zna biti „gruba“.

„Smatramo da su prednosti našeg pristupa klijentima u tome da im, osim ponude same opreme, možemo pružiti konzultantske usluge vezano uz odabir. Tržište opremanja i namještaja je izrazito veliko i kompleksno, i treba znati ponuditi kvalitetne stvari po prihvatljivoj cijeni. To osobito dolazi do izražaja kad je riječ o opremi koja je namijenjena za upotrebu u hotelima i javnim prostorima. Na ovakav pristup naši klijenti dobro reagiraju, što nam otvara nove i raznovrsnije oblike suradnje“, objasnile su.

Trika_2
Foto: vlasništvo Domosfere; autorica fotografije Mara Bratoš

 

Manja tvrtka dozvoljava poslovnu fleksibilnost što znači da se mogu prilagoditi potrebama klijenata i u kratkom roku odgovoriti na njihove zahtjeve. Rijetko koriste fleksibilnost radnog vremena jer znaju da ih njihov posao na kraju dana „čeka“ i nemaju ga kome drugome proslijediti.

„No ipak, poduzetništvo ima brojne prednosti jer puno toga birate sami. Birate s kim ćete surađivati, odluke koje ćete donijeti ili smjer kojim želite ići“, objasnila je Anja.

Trika trenutno „pokriva“ cijelu Hrvatsku, a u planu je širenje i na strano tržište. Iza njih je cijeli niz klijenata diljem zemlje.

PPUB-Disclaimer

Foto: vlasništvo Domosfere, autorica Mara Bratoš

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više