Kako likvidirati tvrtku uz najmanje troškove

Odluku o prestanku trgovačkog društva donose vlasnici, odnosno članovi društva. Ta odluka podrazumijeva prestanak poslovanja i brisanje društva iz sudskog registra trgovačkog suda i njome članovi društva dobrovoljno započinju postupak likvidacije u kojem se provodi niz radnji radi podmirenja otvorenih obveza, dovršetka tekućeg poslovanja te u konačnici brisanja društva iz sudskog registra.

Likvidacija vs. stečaj

Likvidacija društva provodi se kada je imovina društva veća od obveza društva. U suprotnom se provodi stečajni postupak. Sudski registar će po službenoj dužnosti provesti postupak brisanja društva bez provođenja postupka likvidacije kada društvo ima imovinu neznatne vrijednosti ili ju nema uopće te kada 3 godine zaredom nije postupilo po zakonskoj obvezi objavljivanja godišnjih financijskih izvješća.

Ova odredba prepoznata je u javnosti kao način jednostavnog i besplatnog gašenja poslovanja i brisanja društva, ali nepostupanje po zakonskoj obvezi o objavi godišnjih financijskih izvješća podliježe prekršajnoj odgovornosti.

Početak postupka

Odluka članova društva o prestanku društva mora biti u obliku javnobilježničke isprave. Likvidaciju provode članovi uprave kao likvidatori, ali se likvidatorima  mogu imenovati i druge fizičke ili pravne osobe.

Sudskom registru podnosi se prijava za upis odluke o prestanku društva, upis likvidatora i njihovih ovlaštenja za zastupanje. Po podnesenoj prijavi sud donosi rješenje kojim se u registar upisuje početak postupka likvidacije, upis likvidatora i ovlasti za zastupanje, a tvrtka dobiva oznaku „u likvidaciji“.

Odluka o prestanku društva zatim se objavljuje na internetskim stranicama sudskog registra. Zbog promjene imena, nakon ishođenja rješenja suda, društvo treba izraditi novi pečat s promijenjenim nazivom tvrtke društva.

Nakon upisa odluke o prestanku društva u sudski registar, uz upućivanje na prestanak društva, moraju se pozvati vjerovnici društva da prijave svoje tražbine. Poziv se mora objaviti na internetskoj stranici sudskog registra, s naznakom da vjerovnici prijave društvu svoje tražbine u roku od 6 mjeseci od dana objave poziva, odnosno 2 mjeseca od dana objave poziva kod j.d.o.o. Poznate vjerovnike treba posebno obavijestiti.

Dužnosti likvidatora

Likvidatori su dužni okončati poslove koji su u tijeku, naplatiti tražbine, unovčiti imovinu društva i podmiriti vjerovnike. Oni su također dužni i izraditi početna likvidacijska financijska izvješća te izvješće o stanju društva. Članovi društva moraju usvojiti odluku o utvrđenju početnih likvidacijskih financijskih izvješća i dati odobrenje rada likvidatorima.

Ako likvidatori na temelju prijavljenih tražbina utvrde da imovina društva nije dovoljna za to da se podmire sve tražbine vjerovnika s kamatama, moraju odmah obustaviti postupak likvidacije i predložiti provođenje stečajnog postupka.

Po podmirenju svih obveza društva, likvidatori sastavljaju izvješće o provedenoj likvidaciji te prijedlog o podjeli imovine. Izvješće i prijedlog također moraju prihvatiti članovi društva. Imovina društva može se podijeliti članovima društva tek po proteku godine dana, odnosno 6 mjeseci kod j.d.o.o. i to od dana objave poziva vjerovnicima da prijave svoje tražbine.

Prosječni trošak likvidacije

Trajanje postupka likvidacije ovisi o konkretnom slučaju, o količini poslova koji se moraju dovršiti, dugovima i imovini koja se treba unovčiti. S obzirom na rokove za prijavu tražbina i sve popratne radnje u sudskom registru, postupak likvidacije za d.o.o. traje minimalno 7-8 mjeseci (prosječno oko godinu dana), a za j.d.o.o. minimalno 3 – 4 mjeseca.

kako likvidirati tvrtku

U troškove likvidacije prije svega ulaze troškovi javnog bilježnika te javnobilježničke i sudske pristojbe. Ako osim prijava za upis u sudski registar javni bilježnik sastavlja i sve akte koji se predaju uz prijave, ukupni trošak za obje prijave (početnu i završnu) te sve pristojbe, iznosi oko 3000 kuna, a za j.d.o.o. oko 600 kuna. Uz navedene troškove društva mogući su i troškovi odvjetnika, knjigovodstva te troškovi vezani uz prodaju imovine radi namirenja vjerovnika.

Sve dok ne počne podjela imovine članovima društva, članovi društva mogu zaustaviti postupak likvidacije, odnosno donijeti odluku da se društvo nastavlja. U tom slučaju likvidatori moraju podnijeti sudskom registru prijavu za upis nastavljanja društva.

Autorica: odvjetnica Vesna Koški

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -