Kako kvalitetno napisati pismo preporuke?

Kao poslodavac zasigurno ste se našli u situaciji kada ste pri izboru kandidata za zapošljavanje tražili pismo preporuke njegovog bivšeg poslodavca ili ste sami bili zamoljeni bivšem radnom kolegi napisati jedno takvo pismo. Bez obzira na kojoj se strani nalazili, za pisanje pisma preporuke potrebno se držati nekoliko pravila.

Pisana preporuka traži formu

Prvo i osnovno je da se pridržavate forme. Bez obzira kome pišete preporuku, pismo mora sadržavati uvod, središnji dio te zaključak.

Uvodni dio započnite vlastitim predstavljanjem. Navedite tko ste, gdje radite, koju funkciju obnašate te koliko ste i na koji način surađivali s kandidatom. U središnjem dijelu posvetite se samom kandidatu. Navedite njegove kvalitete i pokušajte ih potkrijepiti primjerom iz prakse. Nikako nije preporučljivo iskrivljavati činjenice u pismima preporuke. Sve što napišete mora biti istina i vaše iskreno mišljenje o kandidatu.

Baš zbog toga pisanje pisma preporuke nije tek čista formalnost ili usluga bivšem kolegi, već ozbiljan zadatak koji budućem poslodavcu može itekako olakšati izbor među kandidatima, baš kao što i vama može jednog dana pomoći nađete li se u istoj situaciji. Upravo ta činjenica može vam biti još jedna nit vodilja u pisanju preporuke – navedite sve one stvari koje biste i sami voljeli pročitati u pismu koje se nađe na vašem stolu.

U završnom dijelu, odnosno zaključku, možete iznijeti vlastiti stav zašto smatrate da bi upravo ovaj kandidat bio kvalitetno rješenje za budućeg poslodavca. Nije naodmet još jednom na samom kraju izraziti svoje povjerenje u kandidatove sposobnosti.

Pismo preporuke završite ponudom za daljnju pomoć te vlastitim kontaktima preko kojih vas potencijalni kandidatov poslodavac može pronaći za eventualne dodatne informacije.

Kako opisati kandidata?

U dijelu pisma u kojem navodite kandidatove karakteristike nije naodmet sortirati ih po važnosti. Na prvom mjestu svakako su profesionalne kvalitete. U ovom dijelu možete navesti sve kandidatove karakteristike vezane uz posao koji je radio u vašoj tvrtki, kojim vještinama barata, kako funkcionira u timu, ima li liderske crte, je li kasnio na posao i slično.

Slijede specifične vještine poput poznavanje stranih jezika, određenih računalnih alata i slično. U ovom dijelu možete navesti i njegove osobne, ljudske kvalitete. Nije nevažno kako se kandidat ponaša u radnom okruženju, kako se slaže s kolegama, je li zabavan ili je zatvoren i šutljiv.

Kandidat može dobiti dodatne bodove na razgovoru za novi posao ukoliko u pismu preporuke navedete i njegova dostignuća na prethodnom radnom mjestu. Svakako navedite uspjeh nekog projekta ili ideje. Veliku korist poslodavcu, ali i kandidatu, napravit ćete ukoliko istaknete i njegove slabosti.

Ovaj dio kandidatu može pomoću da ga se stavi na poziciju na kojoj će se najbrže i najlakše prilagoditi novom radnom okruženju i s kojeg će kasnije lakše napredovati te najviše doprinijeti ukupnom razvoju tvrtke.

Kao njegov bivši poslodavac, slobodno možete navesti i gdje vi osobno kandidata vidite u budućnosti, odnosno, osvrnite se na njegov potencijal.

Držite do vlastitog kredibiliteta

Pridržavanje određenim normama pisanja pisma preporuke važno je i zbog toga da se izbjegne da ona budu predugačka i zamorna. Imajte na umu da oni koji čitaju preporuku u pravilu nemaju previše vremena. Stoga budite jasni i držite se relevantnih podataka jer ćete time i vi sami kao davatelji preporuke potvrditi vlastiti kredibilitet.

A možete li odbiti napisati pismo preporuke? Ukoliko nemate dobro mišljenje o kandidatu koji vas je zamolio za preporuku, radije se na pristojan način ispričajte, nego da idete pisati pismo navodeći činjenice u koje sami ne vjerujete ili da izmišljate informacije o kandidatu koje će se pokazati neistinitima. Pismo preporuke nije samo kandidatovo ogledalo, već i vaše, pa to svakako imajte na umu.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -