Kako odabrati pravu dijetu uz posao?

Žene često upadaju u zamku “odlaska” na dijetu. No, uz svakodnevne poslovne i privatne obveze ostaje malo vremena za pripremu posebnih dijetnih obroka. Kako onda uz užurbani životni stil i svakodnevne obveze odabrati pravu dijetu među stotinama koje nam se nude? I, što je još važnije, kako se pridržavati dijete do kraja?

Kako odabrati pravu dijetu uz posao?

Za pomoć smo zamolili dr. sc. Silviju Zec Sambol, kliničku nutricionistkinju iz Centra zdravlja i ljepote OzonoMedic iz Rijeke. Među stotinama dijeta koje se nude mi smo željeli razgovarati o najpopularnijima  – Dukan, Atkins, 10 posto i UN dijeti.

Međutim, iako su najpopularnije, dr. sc. Zec Sambol smatra kako ni jedna od njih nije najbolji izbor ukoliko želite zdravo mršavjeti. “Sve isključive dijete nisu poželjne za zdravlje organizma iako u početku pokazuju dobre rezultate i brzo su vidljivi učinci no isto tako se vrlo brzo kilogrami vraćaju. Tako i dijete u kojima nema ugljikohidrata ne smatram zdravim načinom mršavljenja i ne preporučujem da se osobe same odluče za takav režim mršavljenja. Ako da, jedino uz liječničku podršku u kraćem periodu”, naglašava.

Kako onda odabrati dijetu koja će donijeti željene rezultate, koja neće biti previše komplicirana za provođenje, a kojom nećemo narušiti već poboljšati svoje zdravstveno stanje? “Personalizirani pristup, stil života, prehrambene navike, no najvažniji je odabir one dijete u kojoj su zastupljene zdrave namirnice kao što je voće, povrće, riba, mahunarke i bijelo meso ili divljač. Također, veći unos vlakana kao što su salate, a od masnoća orašasti plodovi i maslinovo, bučino i kokosova ulje. Sve te karakteristike sadrži dobro uravnotežena mediteranska prehrana”, pojašnjava naša sugovornica.

Dakle, mi u Hrvatskoj, pogotovo oni koji žive uz obalu, već imamo sve pretpostavke za zdravu prehranu. Kontinentalke će se ipak morati malo pomučiti ne bi li pronašle tipično mediteranske namirnice kao što su riba i maslinovo ulje.

Kako kuhati za pravu dijetu?

Zaposlenim ženama često je teško nabavljati uvijek svježe namirnice i potom, nakon svih obaveza, kuhati poseban obrok za sebe. Upravo zbog toga zaposlene žene često se priklanjaju ekstremnim dijetama koje daju brze rezultate, ali i nakon kojih se kilogrami brzo vraćaju.

“Ako se dobro organiziraju, a to pametne zaposlene žene mogu i znaju, i prihvate dijetu kao odličan ulog i investiciju u sebe, onda neće biti teško pripremati zdravu prehranu za cijelu obitelj jer tada je sigurno da će uspjeti. Za sve kvalitetne i vrijedne projekte potrebna je priprema, određeni zadani vremenski rokovi, ulaganje i trud te volja i želja da se uspije”, kaže dr.sc. Zec Sambol.

Prava dijeta je zdrava prehrana

Naša sugovornica ističe kako je najbolja dijeta zapravo zdrava prehrana u koju se mogu uključiti i drugi članovi obitelji, čime pripremanje obroka više nije dodatna obaveza već dio svakodnevice. “Puno svježeg voća, salata i jednostavno pripremljeno bijelo meso i riba uz obilje povrća, integralne žitarica, puno tekućine kao što je voda i cijeđeni sokovi garancija su uspjeha”, poručuje.

Što kad nas uhvati glad na poslu, a zbog sastanaka ili obaveza jednostavno nemamo vremena sjesti i pojesti zdrav obrok? Dr.sc. Zec Sambol ima trik i za takve trenutke: “U slučaju gladi dobro je uz sebe imati orašaste plodove bademe i lješnjake uz voćku uvijek će dobro doći na putu i u slučaju žurbe”.

Znači, uz mobilni telefon, novčanik, rokovnik i ostale nezaobilazne predmete, u torbu svakog jutra ubacite i neku jabuku, naranču, bananu ili breskvu i šaku orašastih plodova. Tako ćete moći “ručati” i dok stojite u koloni na putu s jednog sastanka na drugi.

Postoji i rješenje za poslovne ručkove i večere koje najčešće ‘uništavaju’ dijetu i dovode žene na dijeti u iskušenje. “Uvijek možemo birati meni sa zelenom salatom bez preljeva, komadom bijelog mesa i povrćem na žaru, uz pijuckanje vode umjesto sokova i žestokih pića”, kaže dr. sc. Zec Sambol i dodaje kako u takvim trenutcima treba preskočiti grickalice i deserte.

pravu-dijetu-silvija-zec-sambol-768x1024
dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med

Uz pravu dijetu do pravih rezultata

Na papiru (ili ekranu) sve to izgleda veoma jednostavno i mnoge žene krenu s entuzijazmom u dijetni režim prehrane. Ali, obaveze, poneka službena večera, putovanja, nedostatak vremena za nabavku namirnica čine održavanje dijete gotovo nemogućom misijom. Stoga ne iznenađuje što se brojne žene nakon “izdržane” dijete vraćaju na staru težinu ili čak dobiju još koji kilogram više.

Kako i gdje onda pronaći motivaciju da se uz sve obaveze izdrži do kraja i nastavi sa zdravim navikama i nakon prestanka dijete? Dr. sc. Zec Sambol kaže kako je potrebno zadati si ciljeve s jasnom vizijom – zašto mršavimo. Također, treba dobro definirati strategiju mršavljenja i nagraditi se za svaki uspjeh. To ne podrazumijeva nagrađivanje hranom već nekom sitnicom poput komada odjeće koji dugo priželjkujete, knjigom ili putovanjem.

Imate li i vi kakav trik za mršavljenje? Kako uspijevate održati dijetu uz sve obaveze?

Foto: 123rf, arhiva dr. sc. Zec Sambol

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -