Kako pisati blog za promociju biznisa?

Ako ste odlučili početi pisati blog za promociju biznisa, prodaju i komunikaciju s korisnicima/kupcima, ovo su osnovne smjernice kojih se trebate pridržavati želite li privući i zadržati publiku.

Blog za promociju biznisa

Prije no što se bacite naglavce u blogosferu, zapitajte se – treba li vam doista blog? Odgovor je bitan zato što će – koliko god vješti bili – priprema i redovno objavljivanje članaka tražiti dosta vremena, energije, koncentracije i truda. Stoga dobro razmotrite motive i razloge, kako bi bili sigurno da se želite upustiti u to.

Iduće pitanje na koje trebate odgovoriti je – što želite postići blogom? Je li to promocija proizvoda/usluga koje nudite? Želite li ih pojasniti i približiti mogućim kupcima i korisnicima? Ponuditi im širi kontekst? Stvoriti im platformu putem koje mogu ne samo doznati više o tome što nudite, već i komunicirati s vama?

Odgovori na ta i slična pitanja pomoći će vam ne samo prilikom pisanja članaka, već pri odluci trebate li blog ili je dovoljno, recimo, aktivirati se više na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Ako ste  čvrsto odlučili voditi blog, u slijedećem koraku razmislite o tome kome se obraćate. Tko su vaši kupci/korisnici? Što trebaju, što ih zanima? Traže li opće informacije ili specifičnija rješenja? Koliko vremena imaju na raspolaganju?

Ako ste u prilici, ispitajte bar neke od njih. Što više doznate, to će vam biti lakše pogoditi zanimljivu i relevantnu temu, a i lakše ćete prilagoditi stil i ton pisanja.

Koliko često objavljivati članke na blogu?

To će dosta ovisiti o vašim mogućnostima i drugim obvezama.

Idealno je imati redovan ritam objavljivanja, tako da čitatelje naviknete da će na blogu naći novi sadržaj, recimo, svaki utorak i petak prijepodne. No, to nije Sveto pismo. Ako pisanje ne ide ili ne stignete, bolje je preskočiti objavu (uz ispriku) nego forsirati i objaviti sadržaj slabije kvalitete.

Da bi izbjegli preskakanje objave, pripremite članke unaprijed. Prije ili kasnije ponestat će vam nadahnuća. Morat ćete otputovati, nešto hitno ćete morati odraditi ili će se život uplesti na drugi način. Pripremite se: kad imate inspiracije, volje i vremena, naštrikajte više članaka, pa višak ostavite za sušne dane.

blog za promociju biznisa
Foto: Flickr/Image link

8 savjeta za pisanje članaka

1. Odredite temu i radni naslov

Tema može biti općenita (recimo, kozmetika iz kućne radinosti), radnim naslovom suzite ju na nešto konkretno (kako nastaje kozmetika u kućnoj radinosti).

2. Napišite uvod

Naslov je mamac, uvod je udica. Dobrim naslovom ćete privući pozornost čitateljstva, dobrim uvodom ćete ju zadržati i pridobiti ga za daljnje čitanje. Iskoristite ga kako bi ukratko objasnili o čemu ćete pisati, zašto to smatrate važnim te kako to može riješiti njihove probleme.

3. Uredite i organizirajte sadržaj

Organizirajte sadržaj unutar samog posta. Odredite o čemu ćete pisati u kojem dijelu teksta.

4. Napišite tekst

Kad ste razradili osnovni raspored, napišite prema njemu sadržaj, tako što ćete popuniti svaku cjelinu koju ste unaprijed odredili. Pazite, treba biti zanimljiv, pitak i relevantan za vašu publiku.

Držite se maksime ‘Kratko i slatko.’, imajući stalno na umu dva cilja: nastojte biti jedinstveni i korisni. Budite iskreni i pošteni – muljanje ponekad prolazi, ali ne na dulji rok.

Ne gurajte previše svoj proizvod/uslugu – usredotočite se na to kako možete pomoći svojim čitateljicama i čitateljima. Ponudite im svoje znanje, iskustvo i druge resurse.

Izbjegavajte plahte teksta. Podijelite postove na manje, tematski povezane cjeline, koje odijelite međunaslovima. Predvidite prostore za fotografije i druge ilustracije, koje vežite uz važnije dijelove teksta.

Ako trebate obraditi složeniju temu, bolje ju razdvojite na nekoliko članaka, međusobno povezanih linkovima (što je dobro i za SEO).

Pišite jednostavnim, jasnim, zdravo-razumskim jezikom. Prilagodite ton i stil svojoj publici, tako da vas što lakše razumije i prati.

5. Oblikujte tekst

Postoje brojna pravila za dobro oblikovanje teksta. Navest ćemo nekoliko osnovnih.

Koristite uvijek isti font. Pazite da su naslovi, podnaslovi i međunaslovi međusobno različite veličine fonta, no da su zasebno uvijek iste veličine, u svakom članku.

U naslovu, podnaslovu i međunaslovima koristite riječi koje će ih odmah uputiti u to o kakvom se sadržaju radi.

Važne dijelove naglasite boldom, kurzivom, izdvojite u popise s brojevima i točkama… Dobro je biti konzistentan pritom – recimo, osobna imena uvijek pisati boldom, nazive knjiga kurzivom i tome slično.

Dodajete li fotografije, stavite ih uz ključni dio sadržaja. Pazite da budu privlačne i relevantne. Odaberite nekoliko veličina fotografija (dvije-tri bi trebale biti sasvim dovoljne) i samo njih koristite.

Navedite gdje ste našli informacije i podatke koje ste naveli u tekstu, kao i fotografije. Linkajte na izvor. Provjerite smijete li ih koristiti.

Uključite kratak sažetak (do 200 znakova), odmah na početku članka, kako bi čitatelji odmah mogli procijeniti je li sadržaj nešto što ih zanima ili nije.

Dodajte tagove/ključne riječi, po kojima je moguće pronaći slične tekstove na vašem blogu. Dodajte linkove na tekstove koji mogu pomoći u objašnjavanju i davanju konteksta. Linkove koristite s mjerom – nitko ne voli tekstove nakrcane poveznicama.

Pročešljajte tekst prije objave. Izbacite tipfelere, provjerite jeste li ispravno napisali imena, nazive…

6. Smislite seksi naslov

Krenite od radnog naslova, pa od njega kreirajte naslov koji je kratak, točan i jasan. Svakako u njega uvrstite ključne riječi, ako možete.

U našem primjeru, to može biti nešto poput ovog: U pet koraka do vlastitog sapuna ili Što trebate za izradu sapuna kod kuće? ili Postanite majstorica kućne izrade sapuna.

Imamo još dva savjeta za kraj.

7. Omogućite komentare

Često su poput potrage za zlatom – trebat će puno mulja prosijati prije no što naiđete na grumenčić zlata. No, oni su prilika za povratne informacije, koje mogu biti iznimno korisne, bile pozitivne ili negativne.

8. Pratite druge blogove

Pogledajte kako to drugi rade. Učite na njihovim uspjesima i promašajima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više