3 savjeta kako managerice mogu poboljšati svoj upravljački stil

Mnogi ljudi nemaju idealan odnos sa svojim nadređenim na poslu. Naravno, takav je odnos dosta teško i ostvariti jer nije uvijek lako odrediti granice prijateljskog odnosa i profesionalizma. Portal Moj Posao proveo je istraživanje koje je pokazalo koliko su građani Hrvatske (ne)zadovoljni svojim nadređenim. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1000 ispitanika.

Koliko su zaposlenici (ne)zadovoljni svojim šefovima?

Iako su razlike u postocima između muških i ženskih šefova male, istraživanje je pokazalo kako zaposlenici generalno ipak imaju bolje odnose s muškim šefom.

Prva stvar koju je istraživanje pokazalo je da zaposlenici ipak imaju bolji odnos (iskren i prijateljski) s muškarcem, nego sa ženom. Tako je ukupno 38% ispitanika kojima je nadređeni muškarac reklo je da imaju jako dobar odnos s nadređenim, dok je isto izjavilo 31% ispitanika kojima je nadređena žena.

Drugo, ¾ ispitanika je izjavilo kako ih nadređeni cijeni. No, 43% ispitanika kojima je nadređena žena je reklo kako ih šefica cijeni samo kada od njih očekuje neki dodatni angažman na poslu, dok je takvih je među ispitanicima kojima je nadređeni muškarac bilo 38%.

Treće, kada je riječ o poštovanju zaposlenika prema nadređenima kao stručnjacima u području, istraživanje je pokazalo da gotovo polovica ispitanika (49%) cijeni svog nadređenog kao stručnjaka u svom području. No, nešto malo više ispitanika cijeni svog nadređenog u slučaju kada je to muškarac (50%), nego kada je nadređena žena (46%).

Kako poboljšati upravljački stil?

Razvijte prijateljski odnos

Činjenica je da postoje dobri i loši šefovi, bez obzira na spol. Kako biste uspostavili dobar odnos sa zaposlenicima, određena doza prijateljstva je potrebna. No, žene se često optužuje da mijenjaju raspoloženja i ne mogu odvojiti posao od privatnog života. S druge strane, žene češće imaju više prijateljski pristup podređenima, što može i rezultirati manjkom poštovanja od strane zaposlenika.

Ono što biste trebali napraviti je zapravo definirati svoj stil vodstva, ali na način  da razvijete prijateljski odnos sa zaposlenicima, ali i pokažete da ste vi šefica kako ne bi došlo do manjka poštovanja. Posao i privatan život je najbolje razdvojiti, bez obzira koliko to ponekad bilo teško. Najbolji način za izgradnju prijateljskog odnosa nije unutar tvrtke, već izvan nje. Na team building eventima ili jednostavno na piću nakon posla.

Pokažite zaposlenicima da vam je stalo

Kao što smo već spomenuli, žene imaju tendenciju razvijanja prijateljskih odnosa, zbog čega se mnoge žene na vodećim pozicijama boje da će izgubiti poštovanje podređenih te zauzimaju isključivo profesionalan stav. Mnogi kažu da je pohvala bolja motivacija za rad od financijske naknade. Pohvalite zaposlenika i pokažite mu da vam je stalo do njegovog rada i doprinosa kompaniji i onda kada ne trebate da vam napravi neki dodatan posao.

Postavite se tako da zna da vas uvijek može tražiti za pomoć ako mu je potrebna. Uđite u neformalni razgovor s njime i pitajte ga o obitelji, osobnim interesima ili poslovnim ambicijama. Svakako će vam biti zahvalan na interesu i neće pomisliti da ga cijenite samo kad trebate nešto.

Razvijajte svoje poslovne vještine i dokažite svoju stručnost

Zašto zaposlenici više poštuju muške šefove kao stručnjake u području, a ne ženske? Prvi razlog možemo pronaći u još uvijek postojećim stereotipima o muškim uzorima. Generalizacija i stereotipizacija muškaraca kao boljih stručnjaka i vođa je nešto s čim se još uvijek društvo bori. Ono što vi možete napraviti je da budete najbolji vođa što možete biti.

Radite na sebi, razvijajte svoje poslovne vještine i ono najvažnije, proradite na svojoj asertivnosti. Dokažite da ste jednako sposobni kao bilo koji muškarac na vašoj poziciji i dokažite da znate o čemu govorite. Vaši će podređeni s vremenom shvatiti da ste jednaki ili još veći stručnjak u svom području od bilo kojeg kolege na istoj poziciji. Razvijate se dok zaista ne postanete najbolji stručnjak u svom području. Poštovanje zaposlenika prema vama kao stručnjaku sigurno neće izostati ako podređenima ponekad pomognete u rješavanju problema na kojem su ‘zapeli’.

Još jedna stvar koja bi mogla potvrditi vaš status stručnjaka je mentorstvo. Uzmite pod mentorstvo zaposlenika u tvrtki za kojeg mislite da ima najveći potencijal za poslovni razvoj i naučite ga ‘tajnama zanata’. Pravi stručnjaci uvijek svoje znanje dijele s drugima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više