Studentica Dora Fanjek osmislila koncept studija za najam modnih dodataka Silver Club

Kako se pobrinuti za svoju budućnost i prije nego što diploma stigne u ruke pokazala je studentica Dora Fanjek. Ne samo što je pokazala svoju poduzetnost, nego je na našim prostorima pokrenula nešto posve novo – modu koja se posuđuje.

Godinu dana osmišljavanja poslovnog plana

Apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, buduća teoretičarka mode, otvorila je prvi dućan u kojem se mogu posuditi torbe i nakit. Na ideju je došla zbog ljubavi prema torbama, a kako se i sama bavi izradom velikog prstenja, željela je u svojoj ponudi imati i nakit koji nije za svaki dan.

“Zamislila sam to kao veliki ormar sa stvarima koje se na jednostavan način mogu posuditi bilo kad”, objašnjava Dora svoju ideju, a tako je i uredila interijer dućana koji izgleda kao dnevni boravak kako bi se cure osjećale što ugodnije.

Poslovni plan za idućih par godina, kao i razradu ideje, Dora je osmišljavala godinu dana. U pripremi financijskog plana pomogli su joj mama i brat. Dori su financijski pomogli roditelji jer je trebalo investirati u torbe, kao i u prostor.

“Iako moji roditelji nisu poduzetnici, moju ideju o pokretanju vlastitog posla su dobro prihvatili”, kaže Dora.

Studio Silver Club koji se nalazi u Ilici klijenticama je svoja vrata otvorio krajem drugog mjeseca ove godine.

“Godinu dana sam osmišljavala kako bi sve to trebalo izgledati jer nikako nisam htjela krenuti u posao bez plana. Malo pomalo sam kupovala torbe koje su mi se sviđale. Željela sam baš nove torbe, nenošene, nisam željela ići na second hand varijantu jer želim svojim članicama ponuditi vrhunski asortiman. Kupovala sam ih uglavnom preko interneta, ali i po raznim shopping centrima u Zagrebu. Maksimalan iznos koji sam uložila u torbu bio je 500 kuna. Danas ih u ponudi imamo 500 komada i više od 100 komada nakita“, objašnjava Dora.

silver_club_2

Sama je osmislila koncept Silver cluba

Ova apsolventica sama je osmislila cijeli model Silver Cluba, prvog studija za najam modnih dodataka kod nas.

“Vani to postoji već godinama, ali s dizajnerskim stvarima, što je mnogo skuplji model. Ovdje fokus nije na dizajnerskim torbicama ili nakitu, nego na torbama koje se mogu nositi svaki dan, na posao, školu, fakultet, a imamo torbe i za posebne prigode. Najvažnije je da je cijena pristupačna. Posjedujemo ogrlice prikladne za svakodnevne kombinacije, ali i one za posebne prilike koje cure posuđuju uglavnom za izlaske ili druge prigode jer im prodajna cijena u dućanima iznosi oko 200-injak kuna”, kaže Dora.

Postoje dva koncepta posuđivanja: s članarinom i bez članarine.

Koncept s članarinom plaća se 200 kuna godišnje na koju još ide cijena paketa, ovisno koliko još stvari želite posuditi, jednu ili dvije stvari. Najjeftinija posudba iznosi 180 kuna, što ukupno iznosi 380 kuna godišnje ili 20 kn za dva tjedna nošenja, što je stvarno mali trošak. Stvari se posuđuju na period od dva tjedna, nakon čega se posudba može produžiti ili uzeti neka druga stvar.

Drugi koncept je bez članarine, ostavi se polog koji im se kasnije vrati i to je malo skuplji model te je i period posudbe kraći.

Što se tiče oštećenja ili zadržavanja torbica ili ogrlica, Dora govori kako se u ova tri mjeseca poslovanja to još nikad nije dogodilo, ali u slučaju oštećenja to sve pokriva osiguranje koje je uračunato u godišnju članarinu.

Silver_Club_Dora_Fanjek

Sve žene nose torbe

Ova poduzetna apsolventica kaže kako su se klijentice već počele navikavati na ovaj tip dućana te da se period posudbe sve više skraćuje jer se klijentice po novu torbu počinju vraćati već nakon tjedan dana posudbe. Ima interesa, ljudi stalno dolaze, prvi smo koji to rade, a cijene su pristupačne. Dobna skupina klijentica je raznolika, od studentica, poslovnih žena između 20-ih i 40-ih godina, pa do gospođa u 50-ima jer kako Dora zaključuje, “sve žene nose torbe”.

“Životni vijek” jedne torbe Dora procjenjuje na oko šest mjeseci nakon čega će organizirati mali bazar na kojem će članice Silver Cluba moći kupiti torbe po pristupačnim cijenama.

Dućan u prva tri mjeseca odlično posluje, a osim Dore koja je kako kaže cijeli dan u dućanu, zaposlena je i Dorina kolegica s fakulteta kojoj se svidjela ideja o posudionici torbi.

Planovi za budućnost

U svoju ponudu prvi rent fashion shop uskoro uvodi i velike naušnice, kao i putne torbe i kofere. Plan je otvoriti i web shop putem kojeg će klijentice iz cijele Hrvatske moći posuđivati torbice i nakit te će tako stvari iz dućana biti dostupne svima.

“Tek smo započeli s radom, ali zasad nam odlično ide. Plan nam je biti profitabilni već nakon godinu dana rada, iako su mi svi rekli da će mi za to trebati najvjerojatnije dvije godine. Planiramo uvesti i dizajnerske torbe u ponudu, vjerojatno krajem godine jer postoji interes jednog dijela ljudi, ali to zahtijeva drukčiji način poslovanja”, zaključuje Dora.

Foto: privatna arhiva Dore Fanjek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više