Poslovna savjetnica Renata Ivaštinović otkriva kako pregovarati tijekom krize!

COVID-19 utjecao je više ili manje na svakog od nas, na naše biznise, na poslovne partnere, na naše kupce i klijente. Mijenjaju se prioriteti, ponašanja, način poslovanja, kupovna moć, ponuda i potražnja. U ovakvim kriznim situacijama izrazito je bitno s kim surađujete i kakve uvjete dogovarate, jer o tome ovisi nastavak poslovanja. Poslovna savjetnica i poduzetnica Renata Ivaštinović održala je radionicu i otkrila kako pregovarati tijekom krize.

Povezano:

Posljedica coronavirusa je da naš život i budućnost postaju vrlo neizvjesni. Nesigurnost utječe i na poslovanje, a pregovarači se moraju nositi s tim. Na ovoj prvoj coaching radionici Renata je najviše vremena posvetila tome kako neizvjesnost i nesigurnost, kao posljedica krize, utječu na samopouzdanje i odnose povjerenja s poslovnim partnerima.

Kako pregovarati tijekom krize?

U „normalnim“ okolnostima svoje poslovne odluke temeljimo na uobičajenoj razini povjerenja kojeg smo razvili s ljudima s kojima poslujemo. Kad se COVID-19 pojavio u našoj bližoj okolini, postali smo svjesni kako on može ugroziti naše živote i poslovanje. Počeli smo više brinuti o sebi i svojim interesima. Kako što bezbolnije proći kroz ovo razdoblje? Otkazivanja narudžbi postala su svakodnevica, a takve odluke lakše su se donosile kod jednokratnih i kratkoročnih poslova kad s drugom stranom još nismo izgradili odnos povjerenja. Kod dugoročnih odnosa trebamo više voditi računa i o tome kakve odnose želimo s poslovnim partnerom imati u budućnosti. Odnos povjerenja kojeg smo gradili godinama sigurno ne želimo ugroziti nerazumnim odlukama i ponašanjem koje je odraz sebičnih interesa. Umjesto toga, ovu situaciju možete iskoristiti za izgradnju još jačih odnosa s puno više dodane vrijednosti za obje strane.

Pripremite se za pregovaranje!

Jako je bitno dobro se pripremiti za pregovore. To znači prikupljanje, ali i filtriranje informacija i podataka kojima smo okruženi. Informacije kojima smo bombardirani mogu nas navesti na pogrešne zaključke, a u doba krize posebno je prisutan strah od donošenja pogrešnih odluka. Taj strah može nas dovesti u poziciju da se branimo ili čak izbjegavamo pregovore. Dobra priprema utječe i na naše samopouzdanje. Pripremite svoju ponudu i prezentirajte drugoj strani kako vi vidite zajedničku budućnost. Tako ćete imati kontrolu nad pregovorima, a to će dodatno utjecati na vaše samopouzdanje.

 • Priprema je važan dio pregovaračkog procesa – a osobito u vrijeme nesigurnosti
 • Razumijevanje svih strana uključenih u pregovarački proces – razmislite kako će druga strana reagirati
 • Ne pretpostavljajte – testirajte svoje pretpostavke
 • Postavljajte pitanja – s čime se oni suočavaju?
 • Slušajte s razumijevanjem – stavite se u njihove cipele
 • Uskladite svoje ponašanje
 • Preuzmite kontrolu – prvi dajte ponudu
 • Budite uvjerljivi – prezentirajte svoju ponudu kao dobru priču
 • Dajte im ono što žele – pod svojim uvjetima
 • Pod kojim uvjetima NE može postati DA?
 • Budući odnosi – kakav odnos želite dalje imati?
 • Što ako pregovori ipak ne uspiju? Imajte alternativno rješenje!

Posebnost ovog webinara je vježba tijekom koje su polaznice imale priliku definirati svoje ciljeve i odrediti prioritete za aktualne ili nadolazeće pregovore. Nakon diskusije i komentara webinar je završio kraćom meditacijom. „Drago mi je što ste uveli meditaciju za pregovaranje“, komentirala je jedna polaznica, navodeći kako se i ona priprema na sličan način, no nije imala prilike provjeriti s drugima je li to dobra i uobičajena praksa. Zaključili smo kako nam i meditacija može biti koristan alat u pripremi za pregovore.  

Renata je tijekom webinara odgovarala i na pitanja polaznica, a sve koje to žele mogu postaviti pitanja direktno na mail [email protected]. Odgovore na neke od njih Renata će dati na drugom dijelu webinara „Pregovaranje u doba krize i nesigurnosti“ koji posebno obrađuje temu online pregovaranja. Još uvijek se možete prijaviti putem linka.

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -