Poslovna savjetnica Renata Ivaštinović otkriva kako pregovarati tijekom krize!

COVID-19 utjecao je više ili manje na svakog od nas, na naše biznise, na poslovne partnere, na naše kupce i klijente. Mijenjaju se prioriteti, ponašanja, način poslovanja, kupovna moć, ponuda i potražnja. U ovakvim kriznim situacijama izrazito je bitno s kim surađujete i kakve uvjete dogovarate, jer o tome ovisi nastavak poslovanja. Poslovna savjetnica i poduzetnica Renata Ivaštinović održala je radionicu i otkrila kako pregovarati tijekom krize.

Povezano:

Posljedica coronavirusa je da naš život i budućnost postaju vrlo neizvjesni. Nesigurnost utječe i na poslovanje, a pregovarači se moraju nositi s tim. Na ovoj prvoj coaching radionici Renata je najviše vremena posvetila tome kako neizvjesnost i nesigurnost, kao posljedica krize, utječu na samopouzdanje i odnose povjerenja s poslovnim partnerima.

Kako pregovarati tijekom krize?

U „normalnim“ okolnostima svoje poslovne odluke temeljimo na uobičajenoj razini povjerenja kojeg smo razvili s ljudima s kojima poslujemo. Kad se COVID-19 pojavio u našoj bližoj okolini, postali smo svjesni kako on može ugroziti naše živote i poslovanje. Počeli smo više brinuti o sebi i svojim interesima. Kako što bezbolnije proći kroz ovo razdoblje? Otkazivanja narudžbi postala su svakodnevica, a takve odluke lakše su se donosile kod jednokratnih i kratkoročnih poslova kad s drugom stranom još nismo izgradili odnos povjerenja. Kod dugoročnih odnosa trebamo više voditi računa i o tome kakve odnose želimo s poslovnim partnerom imati u budućnosti. Odnos povjerenja kojeg smo gradili godinama sigurno ne želimo ugroziti nerazumnim odlukama i ponašanjem koje je odraz sebičnih interesa. Umjesto toga, ovu situaciju možete iskoristiti za izgradnju još jačih odnosa s puno više dodane vrijednosti za obje strane.

Pripremite se za pregovaranje!

Jako je bitno dobro se pripremiti za pregovore. To znači prikupljanje, ali i filtriranje informacija i podataka kojima smo okruženi. Informacije kojima smo bombardirani mogu nas navesti na pogrešne zaključke, a u doba krize posebno je prisutan strah od donošenja pogrešnih odluka. Taj strah može nas dovesti u poziciju da se branimo ili čak izbjegavamo pregovore. Dobra priprema utječe i na naše samopouzdanje. Pripremite svoju ponudu i prezentirajte drugoj strani kako vi vidite zajedničku budućnost. Tako ćete imati kontrolu nad pregovorima, a to će dodatno utjecati na vaše samopouzdanje.

 • Priprema je važan dio pregovaračkog procesa – a osobito u vrijeme nesigurnosti
 • Razumijevanje svih strana uključenih u pregovarački proces – razmislite kako će druga strana reagirati
 • Ne pretpostavljajte – testirajte svoje pretpostavke
 • Postavljajte pitanja – s čime se oni suočavaju?
 • Slušajte s razumijevanjem – stavite se u njihove cipele
 • Uskladite svoje ponašanje
 • Preuzmite kontrolu – prvi dajte ponudu
 • Budite uvjerljivi – prezentirajte svoju ponudu kao dobru priču
 • Dajte im ono što žele – pod svojim uvjetima
 • Pod kojim uvjetima NE može postati DA?
 • Budući odnosi – kakav odnos želite dalje imati?
 • Što ako pregovori ipak ne uspiju? Imajte alternativno rješenje!

Posebnost ovog webinara je vježba tijekom koje su polaznice imale priliku definirati svoje ciljeve i odrediti prioritete za aktualne ili nadolazeće pregovore. Nakon diskusije i komentara webinar je završio kraćom meditacijom. „Drago mi je što ste uveli meditaciju za pregovaranje“, komentirala je jedna polaznica, navodeći kako se i ona priprema na sličan način, no nije imala prilike provjeriti s drugima je li to dobra i uobičajena praksa. Zaključili smo kako nam i meditacija može biti koristan alat u pripremi za pregovore.  

Renata je tijekom webinara odgovarala i na pitanja polaznica, a sve koje to žele mogu postaviti pitanja direktno na mail [email protected]. Odgovore na neke od njih Renata će dati na drugom dijelu webinara „Pregovaranje u doba krize i nesigurnosti“ koji posebno obrađuje temu online pregovaranja. Još uvijek se možete prijaviti putem linka.

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako putem Instagrama predstaviti brend

Kako putem Instagrama predstaviti svoj brend?

Svaka iole respektabilna kompanija, brend ili osoba ima svoj profil kojim se nastoji približiti svojoj publici. No, ponekad to nije jednostavno....
- Advertisment -