Zašto poslodavci ponekad posramljuju zaposlenice zbog pregovaranja?

Kada ste započinjali karijeru, koliko ste često čuli savjet da se uvijek izborite za sebe i svoju plaću i ne ustručavate se pregovarati? Međutim, mnogo se poslodavaca odlučuje za posramljivanje žena kada se one ohrabre tražiti povišicu. Kako se boriti protiv toga?

Neki stručnjaci tvrde da razlika u plaćama između muškaraca i žena proizlazi iz nespremnosti žena da traže povišice. Ali činjenica je da žene pregovaraju – samo što se čini da to baš i nije toliko dobro prihvaćeno. Primjerice, jedno istraživanje iz 2018. pokazalo je da žene traže povišice jednako često kao i muškarci, ali da im je stopa uspjeha u tome manja nego kod muškaraca.


Pročitajte više: Pregovori o plaći: Najčešće greške koje biste trebali izbjegavati!


Kada žene pregovaraju smatraju se prezahtjevnima

Zašto je to tako? Postoji teorija da su poslodavci “oštriji” prema onim ženama koje se zauzimaju za sebe. Još je jedno istraživanje iz 2006. pokazalo da su, čitajući opise kandidata za posao koji su pregovarali o njihovim plaćama, ocjenjivači negativnije prosuđivali žene, smatrajući ih prezahtjevnima. U istoj su studiji muški ocjenjivači negativno evaluirali kandidatkinje kada su pregovarale o većem novcu, dok su ocjenjivačice oba spola evaluirale podjednako.

Ovo proizlazi iz društvenih normi i nekih stereotipnih očekivanja. Od žena se i dan danas očekuje da “budu dobre i da šute”. Prototip “dobre žene” uvijek je bio pomalo pokoran, ženstven, nije odgovarao i nije pregovarao. U posebno teškoj situaciji nalaze se žene drugih rasa, pogotovo ako se nalaze u dominantno “bijelim” društvima. Žene mongolidne rase smatraju se tihima i smirenima i trenutak u kojemu se zalaže za sebe mnogi protumače kao šokantno i neprepoznatljivo. Za razliku od njih, žene negroidne rase u istoj situaciji često bivaju karakterizirane kao ljute ili neprimjerene.

Što učiniti ako se posramljivanje dogodi i vama?

Kada vas netko prozove u trenutku kada pokušavate pregovarati, normalna je reakcija da se ili razljutite ili preplašite. Umjesto toga, stručnjaci savjetuju da mirno pokušate podsjetiti drugu osobu na ono što donosite na stol, koristeći činjenice i objektivne informacije.


Pročitajte više: Kako uz pomoć pregovaranja dobiti povišicu ili promaknuće


Još jedan učinkovit odgovor je postavljanje konkretnih pitanja. Ako nadređeni baš i nije oduševljen vašom željom za povišicom i koristi izlike kao što su “moraš se iskazati”, možete ga tražiti da definira što točno očekuje od vas i upitati ga kada biste mogli nastaviti razgovor.

Ponekad budite spremni otići

Christine McKay, strateg za pregovaranje, preporučuje istraživanje o prosječnim plaćama za vašu poziciju kako biste bili sigurni u iznos koji tražite. Također predlaže bilježenje bilo kojih specifičnih stavki u pregovorima kako bi druga osoba mogla odgovarati za ono što je ponudila. “Ponekad, ako ste u mogućnosti, važno je biti spreman i otići, pogotovo ako se osjećate podcijenjeno, maltretirano ili iskorištavano”, dodaje.

Iako postoje načini da postanete bolji pregovarači, sjetite se da ne bi uvijek trebalo sve biti na vama. Posramljivanje ne bi trebalo biti nešto uobičajeno. Zaslužili ste suradnike i nadređene koji će vas podržati i ohrabriti vas da ostvarite puni potencijal i borite se za ono što želite u svojoj karijeri i u svom životu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -