Kako male tvrtke mogu iskoristiti Black Friday?

Prvo što ljudima padne napamet kada pomisle na Black Friday su dugi redovi u trgovinama koje su pune razbacane odjeće među kojima će teško pronaći svoju veličinu. Priprema za Black Friday nekim ljudima traje tjednima, a taj dan provode satima čekajući ispred trgovina da se otvore i da potroše novac koji su čuvali samo za tu prigodu.

Black Friday zapravo je naziv koji se prvenstveno odnosio na financijsku propast koju bi zaposlenici maloprodajnih trgovina mogli osjetiti kako se bliži taj dan, kao referenca na dane kada se još ručno računalo.

Dnevna prodaja koja je rezultirala financijskim gubitkom za tvrtku zabilježena je crvenom bojom, dok je dobit zabilježena crnom. Kada je parada američkog lanca robnih kuća Macy započela 1924. godine pod nazivom “Macy’s parada za Dan zahvalnosti”, nakon što je taj dan službeno postao prvi dan blagdanske sezone kupovine, mnoge su tvrtke zbog toga svoje rekorde u prodaji premjestile s crvenog na crno što je značilo veliku zaradu za tvrtke.

Priprema za Black Friday

Vodite li malu tvrtku, ne znači da ne možete iskoristiti Black Friday i uspješno ući u blagdanske dane.


Pročitajte više: Na prvoj konferenciji Od ideje do police poduzetnice čule sve što moraju znati za uspjeh u maloprodaji!


Ana Milas, marketinška stručnjakinja, ne vjeruje da će razina popusta u Hrvatskoj ikad doseći onu američku. Ipak, Black Friday smatra dobrim marketinškim alatom za povećanje volumne prodaje kod maloprodaje.

“O tome koliko im pak Black Friday kao alat za povećanje rasprodaje pomaže, najbolje mogu reći upravo maloprodaje jer one jedino vide brojke. Marketinški-prilično neoriginalan i nimalo kreativan koncept koji prodajno sigurno funkcionira.”


Pročitajte više: Ana Milas iskustvo retail marketinga iz globalnih korporacija prenosi malim i velikim kompanijama


Ana savjetuje, s obzirom na tijek cijele ove godine i COVID-19 krizu, produljenje Black Friday popusta na nekoliko dana i obraćanje pažnje na pristup putem svih kanala prodaje.

“Svakako treba pokrivati kanale dostupne na internetu i one izvan njega, ali imajući na umu dostupnost robe, lanac opskrbe i korisničku podršku u razdoblju povećanog prometa. Sa strane marketinga, najveći naglasak bi svakako stavila na digital, a pritom mislim na online kanale prodaje, webshop, ali i na društvene mreže.”

Donosimo 10 savjeta kako male tvrtke mogu što bolje i isplativije iskoristiti Black Friday:

Pratite i slušajte želje i potrebe kupaca na društvenim mrežama

Priprema za Black Friday kod nekih tvrtki podrazumijeva najavu bombastičnih sniženja, a pritom zaboravljaju najvrjedniji aspekt društvenih mreža: uvid u potrebe kupaca u stvarnom vremenu. Kupci će sa svojim prijateljima i obitelji razgovarati o blagdanskim stvarima koje su ih najviše oduševile ove sezone, a vjerojatno će komentirati i iskustva od prošlih godina – što im se svidjelo, a što nije. Dajte prednost društvenim mrežama pri planiranju sniženja.

Proučite velike tvrtke i prilagodite ideje vašoj razini

Naravno da ne biste trebali pokušati kopirati Amazon, ali zašto ne biste proučili što rade velike tvrtke poput Amazona i Nordstroma kako bi razumjeli preferencije njihovih kupaca i reakcije na određene popuste. Neke od tih lekcija svakako ćete moći primijeniti na svoje poslovanje.


Pročitajte više: Poslovni i komunikacijski konzultant otkriva kako koronavirus utječe na online kupovinu!


Prilagodite sadržaj i mogućnosti mobilnim uređajima

Već ste vjerojatno sto puta čuli da biste trebali obratiti pažnju na to kako vaša stranica i sadržaj izgledaju na mobilnim uređajima, a ovaj savjet nikada nije bio važniji. Zamislite samo koliko će kupaca vrijeme provoditi u pokretu i čekati u redovima. I mala poduzeća mogu imati koristi od sadržaja optimiziranog za mobilne uređaje. Počnite s malim promjenama – upotrijebite mogućnost automatske prilagodbe korisnicima tako da dosegnete što širu publiku kojoj će dolaziti vaše obavijesti.

Iskoristite veličinu svoje tvrtke u svoju korist

Malo poduzeće ima brojne prednosti za vrijeme blagdana. Možete djelovati na osobnijoj razini od velikih tvrtki i time kod vaših kupaca pobuditi osjećaj povlaštenosti. Razmislite o lokalnim događanjima i tradiciji koja se može uklopiti u Black Friday – poput dijeljenja besplatnih ulaznica za lokalni koncert svima koji posjete vašu tvrtku prije podneva. Prisjetite se postoji li nešto što biste lako mogli prilagoditi profilu vaših kupaca? Ako vodite pekaru, primjerice, svim kupcima mogli biste podijeliti besplatni kolačić s njihovim imenima tijekom kupnje.

Provedite brainstorm iz perspektive kupca

Da biste smislili načine na koje ćete sigurno osvojiti svoje kupce, stavite se na njihovo mjesto. Kako možete zadovoljiti potrebe svojih kupaca, a istovremeno olakšati i druge aspekte blagdana? Pomoć kod kupovine alkohola i predlaganje ideja, samo su jedan od načina za pomoć kupcima.

Usmjerite svoj mali proračun na jedan cilj ili događaj

Puno je različitih načina na koje možete utjecati na ishod Black Fridaya, ali je za to potreban ogroman proračun. Umjesto toga, postavite prioritete. Odredite koji je cilj najvažniji za vaše poslovanje, a zatim odaberite taktike koje će vam pomoći da taj cilj ostvarite. Bit ćete uspješniji ako svoju energiju i resurse posvetite prioritetu.

Unajmite lokalnu pomoć

Razmislite o tome da zaposlite studente za pomoć tijekom blagdanske navale kako bi istovremeno podržali mlade, ali i pustili glas o svojem radu.

Uvedite odbrojavanje

Napravite vlastitu, lokaliziranu verziju kalendara za svoju trgovinu ili web stranicu kako biste promovirali blagdansko uzbuđenje i podsjetili kupce na posebnu vrstu robe i usluga koje nudite. Svaki dan stavite naglasak na druge stvari.

Zabavite se!

Najbolji način da kupcima pomognete da uživaju u odmoru jest da im pomognete da se zabave provodeći vrijeme u vašim trgovinama. Dok čekaju u redovima, neka ih zabavlja glazba ili neka vrsta nagradne igre. To će vašu trgovinu sigurno istaknuti.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -