Poslovni i komunikacijski konzultant otkriva kako koronavirus utječe na online kupovinu!

Posljednjih nekoliko tjedana naš realni svijet se prebacio u virtualni. Više vremena provodimo pred televizorom, laptopom i mobitelom nego u kontaktu sa stvarnim ljudima. Isto vrijedi i za shopping, online kupovina ima ogroman rast tijekom koronavirusa. No je li takva situacija u svim sektorima? Sandro Baričević, poslovni i komunikacijski konzultant te vlasnik tvrtke Equestris, otkrio nam je kakve je promjene donijela epidemija.

Povezano:

Online kupovina tijekom koronavirusa

Tvrtka Equestris nedavno je provela istraživanje o promjenama navika online kupovine tijekom koronavirusa. Upravo to istraživanje dalo im je saznanje o rastu, odnosno padu online trgovine određenih sektora.

Prije početka ožujka 2020., kategorije unutar kojih se najviše kupovalo putem online trgovina bile su Obuća, odjeća i modni dodaci (77%), Informatika, bijela tehnika i kućanski aparati (54%), Kozmetika i parfemi (42%), Raznolika ponuda, proizvodi za čišćenje i osobnu higijenu (37%) i Sportski rekviziti i oprema (27%). 

“Iako je u prvim tjednima ožujka broj korisnika online kupovine pao sa 84% na 48%, prema iskazanoj namjeri online kupovine ispitanika, u skorijoj budućnosti očekuje se ukupan rast 5-6% u ukupnom korištenju online kupovine. To također možemo pripisati novim korisnicima online kupovine koji su uslijed posljedice „korona krize“ promijenili svoje navike kupovine i prihvatili online kupovinu”, istaknuo je Sandro Baričević.

online kupovina tijekom koronavirusa
Online kupovina prije i tijekom koronavirusa

Također, podaci pokazuju da u skorijoj budućnosti najveći potencijal RASTA imaju kategorije Raznolike ponude, proizvoda za čišćenje (s 37% prije početka ožujka 2020. na 53% u skorijoj budućnosti), Hrane i prehrambenih proizvoda (s 24% prije početka ožujka 2020. na 49% u skorijoj budućnosti) te kategorija Hrane i ostalih proizvoda za kućne ljubimce (s 15% prije početka ožujka 2020. na 20% u skorijoj budućnosti). 

“S druge strane, prema iskazanoj namjeri korištenja online kupovine ispitanika u skorijoj budućnosti, podaci pokazuju da najveći potencijal PADA imaju kategorije Odjeća, obuća i modni dodaci (sa 77% prije početka ožujka 2020. na 55% u skorijoj budućnosti), Informatika, bijela tehnika i kućanski aparati (s 54% prije početka ožujka 2020. na 35% u skorijoj budućnosti) i Nakit i satovi (s 26% prije početka ožujka 2020. na 18% u skorijoj budućnosti)”, objasnio Baričević.

Što trebaju učiniti oni koji su u online prodaji?

Statistike iako nam otkrivaju dosta, zapravo neće otkriti što netko s online prodajom može učiniti kako bi poboljšao promet svoje trgovine. No, naš sugovornik zna što bi moglo pomoći onima koji se bave online prodajom. “Kako bi maksimalno stimulirali rast prodaje proizvoda u online kupovini, online trgovci moraju jasno komunicirati sigurnost dostave na zdravlje kupaca i poduzete sigurnosne mjere pri dostavi. Ovaj uvid iznimno je važan, zato što ispitanici koji nemaju namjeru naručivati proizvode iz online trgovina nisu sigurni koliko je dostava naručenih proizvoda sigurna za njihovo zdravlje.

Što se tiče ostalih elemenata koji su općenito važni ispitanicima prilikom odabira web shopa ističu se kvaliteta proizvoda, mogućnost plaćanja, sigurnost dostave, uvjeti dostave i brzina dostave. Ipak, za pojedine kategorije opis proizvoda na webshop-u je značajan element za uspjeh”, zaključio je Sandro.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -