Kako produljiti trajanje baterije laptopa, tableta i smartphonea

Htjeli mi to priznati ili ne, ali postali smo ovisni o baterijama i njihovom životnom vijeku. Od prijenosnih računala i tableta pa do pametnih telefona, čini se kako sve oko nas pokreću baterije. A upravo one imaju nezgodnu naviku isprazniti se u onom trenutku kada nam najviše trebaju. Kako se to ne bi više događalo i vama, prikupili smo nekoliko savjeta, trikova i načina za produljenje životnog vijeka baterije.

Kako produljiti trajanje baterije laptopa, tableta i smartphonea

Prije no što se bacimo na savjete kojima ćete dodati još nekoliko dragocjenih minuta života svojim baterijama, treba naglasiti nekoliko bitnih stvari.

Baterije su potrošna roba. Točnije, one s vremenom gube na jačini i trajanju. To znači da baterija koja je na početku mogla ‘izgurati’ cijeli radni dan, nakon nekoliko mjeseci posustaje i prazni se prije kraja radnog vremena. To je normalno i očekivano. Razlika je samo u tome hoćete li ju vi svojim nemarnim odnosom prema punjenju odnosno pražnjenju ‘dokrajčiti’ malo prije ili malo kasnije.

Također, treba istaknuti i kako se jačina i izdržljivost baterije razlikuju od uređaja do uređaja i od proizvođača do proizvođača. Prilikom same kupovine uređaja treba obratiti pozornost na podatke koji su vezani uz trajanje baterije prilikom intenzivnog korištenja odnosno mirovanja uređaja. Što uređaj ima dulje vrijeme autonomije (vrijeme između dva punjenja baterije) to ćete i vi moći više raditi na njemu.

Osim same jačine i izdržljivosti baterije, treba voditi računa i o vanjskim utjecajima. Baterija, kao ni ljudi, ne voli ekstremne temperature. To znači da će vam se baterija brže prazniti ako uređaj ostavite u automobilu koji je parkiran na suncu po ljeti ili ga koristite na -20 po zimi. Ako je vama ugodno i baterija će raditi normalno.

trajanje baterije htc

Produljite trajanje baterije na svom smartphoneu

Pametni telefoni postali su nezamjenjiv dio svakog radnog dana. Njihovi se korisnici sa sjetom sjećaju vremena kada se mobilni telefon punilo jednom tjedno. Kod većine pametnih telefona, svakodnevno punjenje se podrazumijeva, a nakon intenzivnijeg korištenja, stariji uređaji trebaju i dopunjavanje tijekom dana.

Kako biste izbjegli pretjerano pražnjenje baterije, isključite sve što ne koristite. Tu se ponajprije misli na Wireless i Bluetooth, ali i GPS. Kad niste spojeni na bežičnu mrežu već, recimo, hodate gradom, vaš pametni telefon koristi znatne kapacitete ne bi li u vašoj blizini pronašao bežičnu mrežu. Ista je situacija i s Bluetoothom kojeg se najčešće koristi za spajanje s drugim uređajima ili za povezivanje s handsfree uređajima. Ako je uključen, a uređaj trenutno nije spojen ni s kojim drugim uređajem, Bluetooth će uporno tražiti uređaj s kojim se može povezati. Dakle, kad ne koristite bežičnu vezu ili Bluetooth isključite ih.

Još jedan način uštede baterije je i uključivanje ‘Avionskog moda’ kad ne želite da vas uznemiravaju pozivima, a ipak želite koristiti svoj pametni telefon kao imenik ili sat. To je korisno kad ste u kazalištu ili kinu, gdje se na konstantno tipkanje ili javljanje na poziv ne gleda s odobravanjem.

Životni vijek baterije možete produljiti i gašenjem svih nepotrebnih aplikacija i notifikacija koje su vam inače upaljene na pametnom telefonu. To se prije svega odnosi na notifikacije o pristigloj pošti ili objavi na društvenim mrežama, ali i aplikacije poput vremenske prognoze ili društvenih mreža. Te aplikacije često provjeravaju ima li što nova i tako dodatno troše bateriju.

Ako vam je baterija pri kraju snaga, a niste u mogućnosti napuniti ju, smanjite stupanj osvijetljenosti ekrana. Veliki ekrani pametnih telefona troše nevjerojatno mnogo energije pa igranje s postavkama osvijetljenosti i kontrasta može smanjiti tu potrošnju i osigurati vam još koju minutu korištenja.

Na kraju, ukoliko vam je baterija na pametnom telefonu pri kraju, ograničite svoje korištenje telefona. Nemojte se igrati na njemu, surfati internetom ili koristiti aplikacije koje nisu nužne. Isto se odnosi i na uključivanje vibriranja umjesto zvona. Vibriranje iziskuje mnogo energije i brzo će vam isprazniti bateriju. Radije smanjite jačinu zvuka, ako ne želite uznemiravati okolinu zvonjavom svog telefona.

trajanje baterije Excite_Write_0010

I tableti imaju kratko trajanje baterije

Slično kao i kod pametnih telefona, trajanje baterije ključno je i prilikom kupovine tableta. Vjerujte, kad trčite s jednog sastanka na drugi postaje vam bitno traje li vam baterija na tabletu 4, 6 ili 10 sati.

Želite li produljiti trajanje baterije na svom tabletu, možete se poslužiti istim trikovima kao i kod pametnih telefona. Od gašenja onih aplikacija i mogućnosti koje vam ne trebaju, do smanjenja osvijetljenosti ekrana.

Ono što možemo dodatno istaknuti su aplikacije koje automatski podešavaju postavke uređaja kako bi štedjele bateriju. Većina tableta već dolazi s instaliranim takvim aplikacijama, a ako ih na vašem nema, potražite ih u trgovini aplikacija (App Store ili Google Play).

Jedan od korisnih trikova za sve uređaje je da ih ugasite prije punjenja. Koliko god to možda bilo nezgodno, ali pokazalo se kako se ugašeni uređaj puno prije i potpunije napuni od onog uključenog. Dijelom jer uključeni uređaji odmah i troše tu energiju, a dijelom i jer se manje grije pa se baterija brže napuni.

Korisnici koji imaju zaštitne omote i navlake za tablete, često zaboravljaju zaključati odnosno ugasiti ekran prilikom zatvaranja omota ili stavljanja tableta u navlaku. To znači da ekran ostaje uključen i troši energiju. Gašenjem i zaključavanjem ekrana ne samo da sprječavate slučajno aktiviranje aplikacija, već i štedite bateriju. Ako vam je teško zapamtiti da morate ugasiti ekran svaki put, podesite ga u postavkama da se nakon nekoliko minuta sam ugasi.

trajanje baterije_N1E0538-4

Kako produljiti trajanje baterije na laptopu

Prijenosna računala u prosjeku imaju bateriju koja osigurava vrijeme autonomije između 4.5 i 6 sati. Skuplji modeli mogu to vrijeme razvući na 8 sati, ali za bilo što dulje od toga vjerojatno će vam trebati rezervna baterija ili utičnica.

Godinama se upozoravalo da baterije na prijenosnim računalima treba izvaditi iz računala kad su ona priključena na struju i na njima se radi, kako bi se izbjeglo prepunjavanje baterije i skraćivanje radnog vijeka. No, s novim generacijama litij-ionskih baterija to više ne vrijedi.

Najbolje bi bilo ne dopustiti da se baterija isprazni do kraja, već ju dopuniti kad joj je preostalo još tridesetak posto. Naravno, ako je to moguće.

Kao i kod pametnih telefon i tableta, osvjetljenje ekrana i gašenje nepotrebnih aplikacija odnosno dodatnih uređaja povezanih s laptopom može produljiti trajanje baterije. Uz to, treba dodati, da većina proizvođača operativnih sustava omogućava odabir različitih postavki ovisno o snazi baterije. Tako možete odabrati da računalo samo, nakon što napunjenost baterije padne ispod 50 posto ugasi neke aplikacije ili programe i smanji osvijetljenost ekrana.

Za razliku od tableta i pametnih telefona, pametna računala imaju opciju hibernacije odnosno stavljanja u ‘stand by’. I dok uključivanjem ‘stand by’ moda štedite nešto energije i možete brzo nastaviti s radom, stavljanje računala u hibernaciju znatno produljuje trajanje baterije. Računalo će zapamtiti gdje ste stali i ugasiti se, a prilikom ponovnog pokretanja vratit će vam računalo u stanje u kojem se nalazilo prije gašenja.

I na kraju, kad vam je baterija slaba, zaboravite na multitasking. Što je više programa pokrenuto u isto vrijeme (npr. Office, e-mail program i internetski radio) to će se baterija prije istrošiti. Zatvorite sve programe koji vam ne trebaju i fokusirajte se samo na jednu stvar. Brže ćete biti gotovi, a i manje su šanse da vam se usred izrade nekog dokumenta računalo jednostavno ugasi jer je baterija preslaba.

Dodatne baterije za dodatnu autonomiju

Putujete li često i znate da nećete biti u mogućnosti napuniti svoj uređaj (bez obzira o kojem se uređaju radi), razmislite o kupovini rezervne baterije. Nju možete ponijeti sa sobom i kad vam se vaša originalna baterija isprazni, jednostavno ju zamijenite rezervnom i tako možete dobiti još nekoliko sati za rad.

Ako na uređaju nije moguće zamijeniti bateriju, odnosno takav zahtjev podrazumijeva korištenje odvijača ili odlazak u servis, možete pokušati s vanjskom baterijom koja se s vašim uređajem spaja pomoću USB kabla. Takve baterije najčešće mogu puniti i više od jednog uređaja, a dovoljno su male da mogu stati u bilo koju torbu.

Na tržištu postoji i cijeli niz različitih, više ili manje spretnih, punjača koji koriste solarnu, toplinsku ili ljudsku energiju kako bi napunili bateriju vašeg uređaja. Ako često putujete u područja u kojima je teško doći do električne energije, možda biste trebali razmisliti o takvim punjačima. U protivnom, držite se iskušane tehnike – utikača i zidne utičnice.

Foto: Toshiba, HTC

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Taylor Swift osoba godine

Taylormanija – žena koja ruši sve rekorde proglašena osobom godine

Osoba godine časopisa Time, žena čija je turneja najprofitabilnija u povijesti, žena čiji dokumentarac ruši rekorde gledanosti. Našla se uz bok...
- Advertisment -