Imate na raspolaganju 50 tisuća kuna, ali ne možete odlučiti je li za vas štednja, investicija ili nešto treće? Mi imamo odgovore!

Tvrtka InterCapital Asset Management je pokrenula serijal pod nazivom “Ekspresno o investiranju” koji je svojevrsni investicijski vodič za prosječnog potencijalnog investitora koji ima malo ili nema iskustva s ulaganjima. Pod voditeljskom palicom Maje Dragušice i stručnjaka za prodaju Marka Bogdana saznali smo više o osnovnim vrstama štednje, ulaganju te koje investicije možemo odabrati.

Štednja, ulaganje ili neki drugi tip investicije?

Štedjeli ste novac nekoliko godina i sad ga želite dodatno oplemeniti, no ne znate koju opciju odabrati – nastaviti sa štednjom, uložiti ili nešto treće?

“Stvari su se zadnjih godina stvarno promijenile i takav odgovor više nije jednostavno dobiti. Kamate već 10-ak godina padaju, središnje banke su snižavale kamatne stope da olakšaju pomoć gospodarstvu i dovele su do toga da štediše koje su prije mogle dobiti kamatu od 5, 6 ili više posto u banci, danas ne mogu jer je kamata 0.1%, a negdje i manja”, objasnio je Marko.

No, bankovni depoziti ima dvije prednosti, a to su jamstvo i predvidljivost. Naime, štednjom i ulaganjem u bankovne depozite klijent dobiva jamstvo države na ulog i unaprijed može znati kakvi će biti prihodi.


Pročitajte više: Koji je vaš ulagački profil?


Jesu li investicije u nekretnine dobar izbor?

Ako je kamata za štednju u banci preniska, postavlja se pitanje što učiniti? Naime, među Hrvatima je ulaganje u nekretnine popularno iz više razloga. “To je jedna vrsta nerizičnog ulaganja i povrati iz nekretnina su posljednjih godina zaista bili natprosječni, kroz rast cijena na tržištu i kroz najam”, rekao je Marko.

Nekretnine zvuče idealno, ali ako imate na raspolaganju 50 tisuća kuna njom ne možete kupiti nekretninu, odnosno možete uz krediti. “Ti povrati koje možete ostvariti više nisu toliko visoki. Također, nekretnina se ne može brzo unovčiti. Ako ju odlučite prodati, možete čekati godinama. Isto tako, ako trebate samo manju količinu novca, primjerice uložili ste 100 tisuća eura, a treba vam 20 tisuća eura, ne možete prodati samo dnevni boravak”, objasnio je Marko.

Voditeljica Maja je potom pitala koja je onda najbolja opcija za nju ako ima ušteđenih 50 tisuća kuna.

“Opcija stvarno ima puno, ali za tvoju situaciju mislim da bi bili najbolji investicijski fondovi”, rekao je Marko.


Pročitajte više: Kako investirati tijekom epidemije korona virusa: 6 strategija koje trebate slijediti!


Što su investicijski fondovi?

Investicijski fondovi su ulaganje na burzu kroz obveznice ili dionice, ali tako da za vas to radi netko drugi. “Vrlo vjerojatno si već čula za dionice, obveznice i različite druge papire, ali pretpostavljam da nemaš dovoljno stručnih znanja, vremena ni novca da to radiš kvalitetno”, rekao je Marko.

Naravno, sami možete kupiti dionice na burzi, no kupnjom samo jedne vrste dionica izlažete se velikom riziku. Ako primjerice firma povuče loš poslovni potez, sektor upadne u krizu i slično, to će se odraziti na njih, a time i na vaše ulaganje.

“Ako želite smanjiti rizike, trebali biste kupiti dionice koje po mogućnosti nisu u istom gospodarskom sektoru ili još bolje, nisu u istoj državi. To se zove diverzifikacija”, istaknuo je Marko.

U diverzifikaciji treba gledati puno širu sliku i različite vrste vrijednosnih papira. “Nemojte me krivo shvatiti, ne želim reći da je ulaganje u jednu vrstu dionica loše, samo želim reći da se time izlažete velikim rizicima koje mogu donijeti velike nagrade, ali i velike gubitke”, objasnio je Marko.


Pročitajte više: Investicijski fondovi – jesu li i za mene?


Investicijski fondovi omogućuju ulaganje u veliki broj različitih vrijednosnih papira, a osnovana prednosti je što nisi sam u fondu.

“Ti kao investitor imaš jednu hrpu novaca, kao i 100-ine tisuća drugih investitora. Kad se ta imovina, puno malih hrpa ujedini na jedan veći fond onda dolazimo do količine novca kojom se može postići diverzifikacija. Ti sama možda ne možeš kupiti puno različitih dionica, ali sa 100-tinama tisuća drugih klijenata možeš kroz fond. Uz to, vašom imovinom upravlja tim stručnjaka od fond menadžera do različitih analitičara čiji je jedini posao paziti na taj novac i pronalaziti nove prilike za ulaganje”, kazao je Marko.

Investicijski fondovi imaju brojne prednosti, ali treba biti svjestan i njihovih mana.

“Najveći nedostatak fondova je što ulaganjem na tržište nije moguće znati buduću vrijednost niti je moguće jamčiti glavnicu. Dakle, kod investicijskih fondova za razliku od depozita, ne znaš koliki ćeš prinos u budućnosti ostvariti i hoće li on uopće biti pozitivan. No upravo zato postoje različite vrste fondova, između kojih ćeš pronaći one koje će odgovarati tvojoj spremnosti na rizik”, zaključio je Marko.

Članak pripremljen u suradnji s InterCapitalom.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -