Kako sačuvati energiju u poduzetničkim vodama?

Brojne žene koje su se odlučile otisnuti u poduzetništvo, odjednom su se našle u poziciji kada su u središtu pozornosti javnosti, bilo zbog svojih zanimljivih proizvoda ili usluga koje tvrtka nudi ili zbog same činjenice da se moraju izboriti za svoj komad tržišta. U trenutku kada je tvrtka još u povojima i bori se za probijanje na tržište, mnoge poduzetnice daju svo svoje vrijeme klijentima i odmah reagiraju na svaki njihov poziv ili e-mail, bilo da je radni dan ili vikend.

Osim toga, samim time što su se našle na tržištu te nude određene proizvode ili usluge, neminovno će nailaziti na pozitivne i negativne komentare, posebno u današnje vrijeme društvenih mreža, a sve to zajedno može oduzeti veliku količinu energije svakoj od njih.

Ako ste se prepoznale u nekoj od ovih rečenica, vrlo je važno pronaći načine koji će vam pomoći sačuvati energiju kako ne bi došlo do kolapsa.

Christine Kane naučila je sačuvati svoju energiju i na tome izgradila poslovni imperij

S takvom se situacijom morala nositi i Christine Kane, bivša glazbenica te osnivačica i CEO multimilijunske tvrtke Uplevel You. Iako nikada ranije nije razmišljala o tome što energija ili njezin nedostatak čini našem tijelu, susret s njezinom akupunkturistkinjom i dugogodišnjom suradnicom promijenio je njezino shvaćanje energije koja je u nama i koja nas okružuje. Naučila je kako sačuvati svoju energiju, a danas istome podučava svoje klijente.

Ključ uspjeha pronašla je u pet jednostavnih koraka koje je detaljno objasnila na svome blogu.

1. Budite svjesni svog sustava energije

Svatko od nas ima svoj protok energije, a ona nije nužno samo dobra ili loša. Često možemo čuti kako se neku osobu karakterizira kao onu koju odašilje ili dobru ili lošu energiju u okolinu, no prema riječima Christine Kane, riječ je o mnogo kompleksnijem sustavu.

Da bi se on shvatio, potrebno je zapitati se što vas pokreće, što vas duševno hrani, kada se osjećate snažnima, a kada gubite svoj fokus.

Vježbu koja će vam pomoći u otkrivanju toga možete izvesti svaki dan u svega desetak minuta. Na kraju radnog vremena evaluirajte svoj dan. Prisjetite se onoga zbog čega ste se osjećali dobro, ali i onoga što je loše utjecalo na vas. Kane tvrdi da ćete na taj način prizvati natrag svoju energiju.

2. Prihvatite svoju osjetljivost

Iako se osjetljivost ponekad smatra nepoželjnom osobinom, posebno u poslovnome svijetu, Kane smatra da je nema razloga potiskivati, već je prihvatiti jer je upravo ona najčešće razlog vaše uspješnosti u onome što radite. Dakako, to ne znači da ćete zbog svakog eventualnog propalog ugovora izigravati kraljicu drame. Umjesto toga organizirajte svoje radne dane na način da slavite svoju visoku razinu osjetljivosti.

3. Živite kroz rituale i navike

Stvaranje dnevnih rituala i navika može značajno pomoći da se vratite u balans kada stvari u vašoj tvrtki krenu neželjenim tokom. Kane vjeruje da svaka poduzetnica mora stvoriti dnevnu naviku kojoj će se veseliti i koja će biti njezin svojevrsni ispušni ventil. Bilo da je riječ o pisanju dnevnika, odlasku na fitness ili yogu, meditaciji, čitanju knjiga ili slušanju glazbe, svatko bi trebao pronaći ono što će njegovu energiju vratiti na pravi put.

4. Jedite sukladno potrebama svoga tijela

Čak i ako niste pobornica zdravog načina života i zdrave prehrane, zasigurno ste primijetili da se fizički bolje osjećate kada u restoranu naručite, primjerice, salatu s puretinom, nego kada se prejedate teškim i masnim jelima. Masti, šećeri, prerađena hrana i alkohol štete našem sustavu energije, a obamrlost i težina u želucu koju tada osjećate rezultat su toga. Dakako, promjena prehrambenih navika i otkrivanje toga koja vam hrana odgovara, a koja ne, neće se moći dogoditi preko noći, ali već danas možete napraviti prvi korak. Umjesto da sutra posegnete za pekarom, ponesite na posao ostatke današnjeg kuhanog ručka ili večere.

5. Ponekad se pritajite

Iako je najbolji način da biste uvijek bili vidljivi na tržištu stalna prisutnost i stavljanje na raspolaganje svim mogućim klijentima, Kane napominje da je ponekad uistinu potrebno pritajiti se, pa makar na pet minuta dnevno.

Da bi to postigla s klijentima koji su kod nje zatražili pomoć, s njima provodi vježbu u kojem oni u svojim rukama imaju imaginarni upravljač. Njime mogu lagano “prigušiti svjetlo”, odnosno na trenutak “sići s pozornice” , duboko udahnuti i na neki način “izaći” iz svog tijela, a potom se vratiti i nastaviti rješavati poslovne izazove.

“Ako poštujem sebe, moja će djela biti u skladu s time.”

Kako bismo još bolje shvatili važnost energije i njezinog očuvanja, o ovoj zanimljivoj temi razgovarali smo i s hrvatskom Cristinom Kane, odnosno Yasminom Buweden. Yasmina je životna trenerica, i vlasnica sezonskog obrta B&B fun and sun”, koji se bavi sportsko-rekreativnim sadržajima na najatraktivnijoj plaži u mjestu Punat na otoku Krku, te je usto mentorica u Inge Rock Academy i motivacijska govornica.

Baš kao i Kane, ona je također odlučila živjeti život na svoj način, a to sa sobom nosi niz izazova na dnevnoj bazi, no isto nas tako, kako kaže Yasmina, vodi prema shvaćanju svrhe našeg postojanja i ostvarivanju svog punog potencijala. Da bismo to uspjeli, potrebno je sačuvati svoju energiju postavljanjem granica.

“Nekad sam se u potpunosti davala drugima. Htjela sam im ugoditi jer mi je, naravno, bilo vrlo važno imati dobru reputaciju i poštovanje okoline. Danas, nakon niza godina iskustva i rada na sebi, fokusirana sam na postizanje i održavanje harmonije u svim životnim sferama. Znam da ako poštujem sebe, bez obzira na reakcije okoline, moja će djela i akcije biti u skladu s time. Odredila sam si granice ispod kojih neću ići, bez obzira na situaciju te reakcije i mišljenja okoline. Vjerujem da je upravo to odraz samopoštovanja”, kaže Yasmina.

Upravo je unošenjem ovih malih, ali izuzetno značajnih promjena u svoj život naučila kolika je važnost naše energije.

“Kao i sve ostalo što nas okružuje, mi smo također energija. Ona može slobodno teći ili biti blokirana. Kada je blokirana, odnosno kada su vibracije niske, tada se ljutimo, kritiziramo, napadamo, vičemo, bunimo se i tražimo rješenja u drugima. U situacijama kada je pak ona slobodna, shvaćamo da tuđe kritiziranje ne govori o nama, nego o njima”, kaže nam Yasmina.

Promjena percepcije daje nam niz mogućnosti kojima ćemo se inspirirati te sačuvati i sebe i svoju energiju. Bolje ćemo razumjeti sebe, svoje ciljeve i svoj put te se lakše nositi s izazovima svakodnevice, baš poput naše Yasmine.

“Danas više ne ulazim u konflikte i rasprave za koje znam da ne vode ničemu, iako nisu svi zadovoljni mojim odabirom, no to više nije važno. Za mene je važnije slušati svoje unutarnje biće, svoju intuiciju i ići prema onome za što osjećam da je moj put i moja strast. Samo tako mogu biti ono što zaista jesam.”

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

svjetski dan poduzetnica

Svjetski dan poduzetnica: Kakvo je stanje ženskog poduzetništva u Hrvatskoj?

U okviru Globalnog tjedna poduzetništva 18-24.11.2019., Svjetski dan poduzetnica proglašen je 19.11. kako bi se skrenula pozornost na specifičnosti ženskog poduzetništva...