Samohrana majka i serijska poduzetnica Yasmina Buweden bogato iskustvo dijeli kroz coaching

Yasmina Buweden vlasnica je sezonskog obrta “B&B fun and sun” koji se bavi sportsko – rekreativnim sadržajima na najatraktivnijoj plaži u mjestu Punat na otoku Krku te usto i life coach, mentorica u Inge Rock Academy i motivacijska govornica.

Iza ovih uspjeha krije se impresivan poslovni, ali i životni put koji počinje u libijskom gradu Bengaziju odakle Yasmina dolazi te se trenutno nalazi na najvećem hrvatskom otoku.

Yasmina Buweden nije ostajala u poslu koji je nije inspirirao

„Život mi je kreativan od ranog djetinjstva. S 14 godina sam se preselila iz Bengazija na Krk gdje su moje kolegice po završetku srednje škole razmišljale o obitelji, a ja sam otišla studirati u Beograd na Filološki fakultet i to orijentalistiku, turski i arapski jezik. Tada sam se vidjela u diplomaciji i radu s ljudima. Potom se 91′ dogodilo što se dogodilo i nisam uspjela završiti zadnju godinu u Beogradu“, započela je Yasmina svoju priču, no ne odustaje od obrazovanja, već na jesen odlazi u Zagreb u nadi da će upisati hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu.

Primljena je na fakultet te se školuje i paralelno radi jer drugačije ne bi mogla financirati studiranje.

U međuvremenu dobiva poziv za posao na Krku te kako nikada nije odbijala prilike, odlazi porazgovarati s njemačkim izumiteljem i investitorom, vlasnikom patenta mramornih ploča za grijanje. Tražio je voditelja poslovanja i proizvodnje na Krku, a premda se Yasmina odazvala pozivu, u glavi je znala da se želi vratiti u Zagreb gdje joj je u stvari bilo dobro, pa je otišla više „reda radi“.

Na razgovoru za posao postavila je vrlo zahtjevne uvjete samo kako bi ju odbili i kako bi se mogla vratiti u Zagreb, no na njezino iznenađenje, svi uvjeti su prihvaćeni te joj nije preostalo ništa drugo nego vratiti se na Krk i započne karijeru u tvrtki Termosistemi.

Tada je imala samo 26 godina i upoznaje svog, danas bivšeg muža, s kojim tada počinje graditi zajednički biznis. U 17 godina braka i poduzetništva iznjedreno je dvoje djece, puno visokih i niskih poslovnih trenutaka, a Yasmini je najbitnije bilo što je muž vjerovao u nju kao poduzetnicu.

Treba imati hrabrosti za teške odluke

Zato otvara maloprodajnu trgovinu na Krku s pidžamama, čarapama i donjim rubljem. Od jedne trgovine nakon nekog vremena nastaju tri  – još jedna s dječjom odjećom i jedna s cipelama.

„Nakon par godina dolazi do promjena na tržištu i jednostavno osjetite, premda ste inspirirani, da s tim poslom ne možete više opstati. Morala sam donijeti odluku, koliko god to teško bilo, da je vrijeme za nove mogućnosti i zatvaranje jednog poslovnog poglavlja“, kazala je Yasmina, koja je paralelno vodeći trgovine s mužem razvijala sezonski obrt kojeg je danas vlasnica.

Potom 2008. godine, Yasmina ponovno osjeća da je vrijeme za nove opcije i nove pothvate te izlazi iz zajedničkog biznisa i kreće dalje sama.

Razmišljala je o tome što bi mogla raditi u maloj sredini kao što je otok Krk, a što bi joj ipak donijelo zadovoljavajuće prihode te se odlučuje okušati u posredništvu za prodaju nekretnina. To joj je bilo u potpunosti nepoznato područje te čak nikada nije niti ušla u gruntovnicu, niti u katastar.

„Moje iskustvo bilo je nula, ali sam polazila od toga što je to što želim raditi, a da me inspirira, jer nikada nisam ostajala u poslu koji me nije inspirirao. Stvorila mi se prilika da počnem raditi u jednoj takvoj agenciji gdje krećem s posuđenim Fiat Puntom jer je tada naše zajedničko vozilo koristio moj suprug. Donijela sam odluku da ako se pokažem dobrim agentom, od zarađenog novca priuštit ću si osobno vozilo“, ispričala je Yasmina.

Bila je među prvima koja se licencirala za taj posao na otoku, a bila je to ujedno i godina kada su se definirali uvjeti poslovanja za tu djelatnost u Hrvatskoj. Dobila je licencu ovlaštenog agenta te je postala agent s najviše prodaja. Kupila si je limuzinu jer je željela raditi s klijentima svih profila i smatrala je da joj za to treba adekvatno vozilo, a samo mjesec dana kasnije vlasnik agencije je zbog gospodarske krize otpustio sve agente!

„Bio je to šok, ali sam kroz život naučila ne brinuti, nego analizirati ono što se događa i donositi odluke. Uložila sam u sebe, licencirala se i pokazalo se da mi ide rad s ljudima. Našla sam se na cesti razmišljajući što ću i s kolegom iz agencije odlučila početi raditi samostalno. Krenula sam u poduzetničke vode s prvim danima 2009. godine kao posrednik u prodaji nekretnina i u toj smo agenciji partner i ja radili sve do kraja 2014. kada smo je ugasili“, objasnila je Yasmina koja je agenciju odlučila ugasiti zbog promjena na tržištu i nepoštovanja struke te loših međuljudskih odnosa. Kaže, bitno je odluku donijeti pravovremeno, jer što dulje odgađate, bit će sve teže sa sve težim posljedicama.

Ne možeš prestati biti poduzetnik

U međuvremenu se razvela od muža, pa se, kaže, svojom odlukom našla u nezavidnoj situaciji, sama s dvoje djece i odlukom što dalje. Iako je u takvoj situaciji teško biti kreativan, Yasmina ulazi u mastermind trening „Postaješ ono o čemu razmišljaš“ Inge Rock akademije (kojeg bi danas zbilja svakome preporučila). Nakon masterminda upisuje „akademiju života“ – cjeloživotni razvojni program, svojevrsni fitness za mentalne mišiće. Upisuje i coaching akademiju, licencirala se te počela raditi s ljudima, kako u Hrvatskoj, tako i globalno.

„Biti trener jest 95% karizme osobe, odnosno trebate biti ono što jeste, a možete biti ono što jeste ako iza sebe imate neko životno iskustvo. Ostalih 5% je tehnika“, poručila je Yasmina, koja je puno novih poslovnih obaveza morala uklopiti i s dužnostima samohranog roditelja.

Stigne sve, objašnjava, jer radi isključivo stvari prema kojima osjeća strast. Na početku je radila isključivo online te na taj način spojila obitelj i posao. Danas, kad su joj djeca veća, dio posla obavlja online od kuće, a dio u živo, dok mlađu kći za to vrijeme čuva “nona”.

Svoju djecu tretira pak kao male ljude, nikad im nije tepala, niti pričala životne bajke, već gradila međusobni odnos na način da budu samostalni te da ne budu posesivno povezani s njom.

Kada se osvrne na sve što je ostalo iza nje, Yasmina poručuje:

„Poduzetništvo je mindset – ili si rođen s time, ili nisi. Ako si poduzetnik, ne možeš prestati biti poduzetnik. Velika mi je prednost to što u poduzetništvu mogu kreirati ono što osjećam u sebi i što sam odgovorna sama za sebe. To je i jedini način na koji mogu ostvariti sebe. U svim poslovima koje sam radila za druge došla bih do jedne granice gdje bih dala sebe maksimalno i nije postojala mogućnost daljnjeg napredovanja, a ovdje je nebo granica. I još nešto, za mene nemoguće ne postoji…to je samo jedna od mogućnosti“.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Yasmine Buweden

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više