Kako spriječiti da privatni odnosi negativno utječu na razvoj vaše karijere

Tema o kojoj se ne piše često, a koja je vrlo važna i sveprisutna u našim životima jest kako i koliko privatni odnosi, uglavnom negativni, utječu na našu karijeru, produktivnost i smjer u kojem se želimo razvijati. Rijetki su oni koji doista mogu odvojiti privatni život od poslovnog i oni na koje privatne nedaće nimalo ne utječu kada je riječ o izvršavanju radnih zadataka.

Nerijetko nas nakupljena negativna energija i različite tenzije s kojima se surećemo u kontaktu s članovima obitelji, partnerima ili prijateljima, sabotiraju u poslu. Donosimo tri strategije koje će vam pomoći da uspostavite odnose razumijevanja s drugima, kako biste i u privatnom i u poslovnom životu počeli ostvarivati bolje rezultate.

Pokušajte razumjeti tuđe ponašanje

Umjesto da na nečiju ljutnju ili loše raspoloženje odgovorite istom mjerom, pokušajte razumjeti ponašanje vaših bližnjih.  Znajte da ne možete kontrolirati nečije emocije i reakcije. Ni u kojem slučaju nemojte podcijeniti tuđe osjećaje. Postavite sebe u njihovu sitaciju i razmislite kako biste se vi osjećali na njihovom mjestu, bez obzira na razlog.

Ne morate se složiti s nečijim stavom, ali se barem potrudite da ga razumijete. Kada savladate taj dio, shvatit ćete da se prije možda preburno reagirali, ali i da nečije ponašanje koje smatrate neprimjerenim nije direktan napad na vas.

Recite što doista mislite (i tražite isto od drugih)

razvoj vaše karijere

Odmah recite što doista mislite i to jasno i glasno. Svima nam je poznat osjećaj prešućivanja ili ublažavanja istine kako ne bismo stvorili neugodnu situaciju. Nakupljamo stres i negativnu energiju, ali ni pod koju cijenu ne želimo jasno izreći što mislimo i osjećamo. Vježbajte izražavanje vlastitog stava što je češće moguće.

Probleme i prepreke treba savladavati na licu mjesta i ne čekati da se talože. Nema smisla ukazati na nečiji propust ili pogrešku sa zakašnjenjem od nekoliko tjedana ili mjeseci. Isto tako, zahtijevajte od drugih jasniju komunikaciju i iskrene odgovore. Za sve to treba truda i vremena, ali važno je odvažiti se na prvi korak.

Postavite jasne granice

Uhvatite li se ponekad kako govorite: „Ma, nema problema!“ ili: „Naravno da ću to učiniti za tebe!“ iako to ne želite, ne znate ili ne možete? Ako  netko traži da napravite bilo što zbog čega se ne osjećate ugodno, dajte mu to do znanja. Jasne granice trebale bi postojati u svakom odnosu, i privatnom i poslovnom.

Ne budete li cijenili sami sebe, neće vas cijeniti ni poslodavci, kolege, partneri, članovi obitelji… Kada su granice jasno postavljene, nema mjesta frustraciji i neugodnim iznenađenjima. Tako točno možete znati što očekivati od drugih, ali i drugi mogu znati što očekivati od vas, na što ste spremni pristati, a koji ustupci ne dolaze u obzir.

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -