Računovotkinja pojasnila: Može li se u Hrvatskoj tvrtka staviti u mirovanje?

U ovo vrijeme kada mnogi poduzetnici ili ne mogu ili ne smiju raditi, svima je sigurno barem jednom na um palo kako staviti tvrtku u mirovanje jer evidentno poduzetničke aktivnosti niti nema. Međutim, odgovor je vrlo kratak – nažalost, nikako!

Povezano:

Sve obveze prema državi ostaju iako ne zarađujete

Jedna vrlo žalosna činjenica, ali u našim zakonima nije reguliran status firme u mirovanju. Dakle, ako imate poduzeće koje ima zaposlene, svakako imate i obvezu isplate plaće, doprinosa, poreza i prireza, obveza plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori također postoji i dalje…nema veze što ne radite i ne ostvarujete prihode i primitke.

U ovoj situaciji s pandemijom, država je zaista našla instrumente da u izvanrednim okolnostima ili odgodi i/ili otpiše obveze, isplati minimalnu plaću odnosno nešto veću plaću od travnja za zaposlene u djelatnostima koje su najviše pogođene, ali u nekim normalnim okolnostima, ukoliko vam klijenti otkažu ili raskinete ugovor s partnerima, sve obveze prema državi ostaju iako ne zarađujete.

Kako staviti obrt (tvrtku) u mirovanje?

Slično je i sa obrtima, iako za njih možete provesti da je obrt u mirovanju u Uredu za gospodarstvo, ali ako niste zaposleni negdje drugdje i ne plaćate doprinose, poreze i prireze po osnovi nesamostalnog rada, također ostaju obveze plaćanja doprinosa za obrtnika.

Potpuno nam je jasno da u ovim okolnostima kada se puno ljudi i firmi doslovno bori za opstanak u ovim izvanrednim okolnostima ovo nije prioritet, ali svakako bi bilo poželjno riješiti ovaj okvir za neku bližu budućnost.

Jer realno, kao što sam već navela, svakome se i u nekim normalnim okolnostima može dogoditi da posao iz nekog razloga stane u određenom trenutku. I svakako bi se država u tim okolnostima (kada je već i samom poduzetniku dovoljno teško zbog toga) trebala prestati ponašati kao maćeha i bez razumijevanja i tolerancije stavljati dodatni uteg oko vrata vlasnicima malih biznisa.

Logika bi trebala biti jednostavna. Ako radiš i zarađuješ, plaćaš poreze i sve obveze prema državi. Ako ne zarađuješ, ne bi trebao ni plaćati. Dok opet ne počneš zarađivati. Lakše bi se svakako disalo i poduzetnički duh bi svakako bio razinu iznad one na kojoj smo sada kada bi znali da nećemo gomilati dugove dok se ne snađemo i počnemo opet zarađivati pa da od toga imaju koristi svi, i vlasnici, i radnici, i država.

Ionako narušenoj poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, svaki pomak, pa i ovaj sigurno bi dobro došao da i kad nam se zamrači, ipak vidimo makar i malo svjetlo na kraju tunela.

Autorica: računovotkinja Snježana Fember MatešaKnjigovodstvene usluge TARIS

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje iz pogrešaka

Kako Coca-Cola, Netflix i Amazon uče iz pogrešaka?

Zašto sve više uspješnih poslovnih lidera potiče svoje zaposlenike, ali i druge tvrtke na učenje iz pogrešaka? I štoviše, potiče...
- Advertisment -