Računovotkinja pojasnila: Mogu li se u Hrvatskoj tvrtka i obrt staviti u mirovanje?

U ovo vrijeme kada mnogi poduzetnici ili ne mogu ili ne smiju raditi, svima je sigurno barem jednom na um palo kako staviti tvrtku u mirovanje jer evidentno poduzetničke aktivnosti niti nema. Međutim, odgovor je vrlo kratak – nažalost, nikako!

Povezano:

Sve obveze prema državi ostaju iako ne zarađujete

Jedna vrlo žalosna činjenica, ali u našim zakonima nije reguliran status firme u mirovanju. Dakle, ako imate poduzeće koje ima zaposlene, svakako imate i obvezu isplate plaće, doprinosa, poreza i prireza, obveza plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori također postoji i dalje…nema veze što ne radite i ne ostvarujete prihode i primitke.

U ovoj situaciji s pandemijom, država je zaista našla instrumente da u izvanrednim okolnostima ili odgodi i/ili otpiše obveze, isplati minimalnu plaću odnosno nešto veću plaću od travnja za zaposlene u djelatnostima koje su najviše pogođene, ali u nekim normalnim okolnostima, ukoliko vam klijenti otkažu ili raskinete ugovor s partnerima, sve obveze prema državi ostaju iako ne zarađujete.

Kako staviti obrt (tvrtku) u mirovanje?

Slično je i sa obrtima, iako za njih možete provesti da je obrt u mirovanju u Uredu za gospodarstvo, ali ako niste zaposleni negdje drugdje i ne plaćate doprinose, poreze i prireze po osnovi nesamostalnog rada, također ostaju obveze plaćanja doprinosa za obrtnika.

Potpuno nam je jasno da u ovim okolnostima kada se puno ljudi i firmi doslovno bori za opstanak u ovim izvanrednim okolnostima ovo nije prioritet, ali svakako bi bilo poželjno riješiti ovaj okvir za neku bližu budućnost.

Jer realno, kao što sam već navela, svakome se i u nekim normalnim okolnostima može dogoditi da posao iz nekog razloga stane u određenom trenutku. I svakako bi se država u tim okolnostima (kada je već i samom poduzetniku dovoljno teško zbog toga) trebala prestati ponašati kao maćeha i bez razumijevanja i tolerancije stavljati dodatni uteg oko vrata vlasnicima malih biznisa.

Logika bi trebala biti jednostavna. Ako radiš i zarađuješ, plaćaš poreze i sve obveze prema državi. Ako ne zarađuješ, ne bi trebao ni plaćati. Dok opet ne počneš zarađivati. Lakše bi se svakako disalo i poduzetnički duh bi svakako bio razinu iznad one na kojoj smo sada kada bi znali da nećemo gomilati dugove dok se ne snađemo i počnemo opet zarađivati pa da od toga imaju koristi svi, i vlasnici, i radnici, i država.

Ionako narušenoj poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, svaki pomak, pa i ovaj sigurno bi dobro došao da i kad nam se zamrači, ipak vidimo makar i malo svjetlo na kraju tunela.

Autorica: računovotkinja Snježana Fember MatešaKnjigovodstvene usluge TARIS

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Vrlo naivno … u situaciji kada se tvrtke otvaraju za 10 kn, a poduzetnici su te razine da ne znaju niti da za svaku izvršenu uslugu trebaju izdati račun, a pogotovo ako je primljena i uplata – očekivati da te “tvrtke u mirovanju” ne bi u nekom trenutku počele raditi bez da to ikome prijave je naivna.
    Ukoliko nema predaje završnog računa, nema niti knjigovođe koji bi to eventualno mogao slučajno “napiknuti”, ako do njega stignu bankovni izvodi. A često niti to ne dobije.
    Polazi se od toga da su poduzetnici educirani legalisti – što u jako malom broju slučajeva jesu (ispod 30%), i svatko tko ima sreće raditi s takvima može reći da je sretnik. Takvi su možda na ovome portalu i drugim sličnim “okupljalištima”, ali većina na žalost u realnosti ne spada u tu skupinu, i sa njima se najčešće bore njihovi knjigovođe. Ili ih pošalju nekome drugom 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -