Kako su dvije mame poduzetnice osmislile idealnu platformu za organizaciju vjenčanja bez stresa

Projekt Wedding2Book jedinstvena je digitalna platforma u Hrvatskoj koja djeluje kao on-line posrednik između korisnika i dobavljača, a pokrenule su ga i osmislile prijateljice Andrea Matić i Ana Kola Udvardi. Njihova platforma omogućuje dostupnost svih relevantnih podataka vezanih za organizaciju vjenčanja, a dobavljačima kreiranje profila za prezentiranje usluga ili proizvoda.

Idealna platforma i za korisnike i za dobavljače

Kako bi organizacija vjenčanja protekla u što kraćem vremenskom periodu, sa što manje stresa, registriranim korisnicima dostupan je besplatni personalizirani planer koji uključuje vlastitu listu gostiju i obaveza, uređivanje troškova namijenjenih za vjenčanje, stvaranje liste poklona, vremenski pregled do datuma vjenčanja te brojne druge pogodnosti.

S druge strane, registriranim dobavljačima omogućeno je objavljivanje i ažuriranje vlastitih usluga ili proizvoda putem fotografija, video zapisa i detaljnih opisa kojima jamče kvalitetu. Budućim mladencima je zahvaljujući recenzijama i ocjenama drugih korisnika na profilu dobavljača olakšan izbor u vezi same organizacije.

Posebnosti projekta

Iako su lokacije za vjenčanja vezana isključivo za Hrvatsku, platforma je namijenjena i inozemnim korisnicima stoga je prevedena na engleski jezik, djelomično ruski i talijanski.

Posebnost platforme su i kategorije last minute wedding (nalaze se ponude koje uključuju pogodnosti i popuste) i pokloni za mladence (za sve one koji nemaju ideju o tome što pokloniti novopečenim supružnicima).Osim planera i bookinga na Wedding2Booku, mogu se ponaći ideje, savjeti i priče o trendovima , lokacijama i svemu što je relevantno u organizaciji vjenčanja.

Ideja razvijana godinama

Na pitanje kako je nastala ideja, Andrea i Ana odgovaraju:

„Godinama se u nama razvijala ideja i želja za pokretanjem vlastitog poduzeća u smislu organizacije , logistike i marketinških aktivnosti. Iako smo dugogodišnje prijateljice jedan susret i razgovor o životnim okolnostima bio je dovoljan da misli kažemo glasno i jasno. Tada, u tom razgovoru, jedna je prezentirala želju za realizacijom platforme koja bi obuhvaćala mogućnost rezervacije usluga, a druga ju je nadogradila idejom planera. To je ujedno bio temelj i smisao projekta koji se svakim ponovnim razgovorom i susretom razvijao u nešto još više i ozbiljnije.“

Ideje su im samo dolazile kao nadgradnja one bazne priče. Nisu željele da sve ostane samo izrečena riječ nego su odmah zasukale rukave i bacile se na posao. Sada s ponosom mogu reći kako su vlasnice jedinstvene digitalne platforme u Hrvatskoj i Agencije za organizaciju vjenčanja W2B.

wedding2book

Prije realizacije projekta – istraživanje tržišta

„Prije nego smo krenule u realizaciju projekta same smo ispitale tržište i došle do zaključka da u Hrvatskoj nedostaje ovakav oblik ponude“, govore naše sugovornice.

Prema statističkim podacima, kažu, više od 80% parova inspiraciju i usluge za organizaciju vlastitog vjenčanja traži putem interneta, a svi koji ne žele prekomjerni stres na dan vjenčanja angažiraju profesionalce koji cijelu organizaciju ili koordinaciju odrade prema njihovim željama i uputama.

„Dakle, ako je vjerovati statističkim podacima, čekaju nas sjajne godine… On line nudimo sve relevantno za samostalnu organizaciju vjenčanja, a ukoliko netko želi profesionalce, tu je naša W2B agencija“, dodaju.

Ulaganje i monetizacija

Financijska sredstva koja su uložile u projekt osigurale su iz privatne vlastite štednje i kredita. Kako i same kažu, nisu mogle izbjeći brojne troškove unatoč činjenici da same odrađuju gotovo sve poslove, što je svim malim poduzetnicima itekako dobro poznato.

Na pitanje kako namjeravaju monetizirati Wedding2Book platformu, Andrea i Ana imaju spreman odgovor:

„U budućnosti platformu namjeravamo kapitalizirati kroz oglašavanje dobavljača u vidu personaliziranog profila (mjesečna naknada ili kroz proviziju) i klasičnim marketinškim ponudama poput PR članaka, mjesto u istaknutim dobavljačima i dr. Još neko vrijeme za sve dobavljače kreiranje profila bit će besplatno, svatko ga može otvoriti, a ukoliko netko nema vremena, tada ga i mi u ime dobavljača mozemo kreirati.“

Bez straha od konkurencije

Andrea i Ana ne strahuju od konkurencije, koja postoji, ali nijedan projekt nije sveobuhvatan poput njihovog i u tome je njihova snaga. Štoviše, ne planiraju stati samo na ovome.

„Imamo konkurenciju u pojedinim segmentima platforme, ali nijedan konkurent ne objedinjuje sve ono što mi nudimo. Postoje slične stranice za booking usluga, isto tako postoje inspirativni portali za vjenčanja i planeri, ali jedini imamo sve na jednom mjestu booking, planer, portal, Agenciju, last minute wedding, poklone za mladence… a skoroj budućnosti planiramo proširiti ponudu.“

Prepreke na putu do cilja

Što se tiče prepreka u realizaciji zamišljenog projekta, one nisu zaobišle ni ove uspješne žene.

„Osnivanje tvrtke i ostala papirologija nije nam predstavljala problem, ali realizacija naše ideje i kreiranje stranice oduzelo nam je puno vremena, truda i rada da bi u konačnici dobili rezultat kakav trenutno vidite. Više od 6 mjeseci radili smo na izradi stranice u suradnji s našim informatičarima i to je zapravo za sada jedini outsourcing koji smo imale.“ Andrea je zadužena za vizualni identitet, od samog loga pa do Facebook objava, a Ana brine o tekstovima. Uz brojne nepredviđene situacije i prepreke koje su im se u određenim trenucima činile velike poput planine, uz olakšanje da je sve iza njih, kreću u nove pobjede.

„Jedine gubitke koje brojimo u realizaciji projekta su oni financijski i vrijeme koje se oduljilo do konačnog launchinga stranice, ali bile smo uporne i ustrajne, a takve ćemo i ostati“, govore neustrašivo Andrea i Ana.

wedding2book

Zaokret u karijerama

Prije odlaska u poduzetničke vode, Andrea je bila direktorica jedne ugledne riječke tvrtke, a Ana je radila na poslovima vezanim za natječaje i projekte u Zakladi Sveučilišta u Rijeci. Obje se slažu da su im njihova radna iskustva uvelike su olakšala u radu i realizaciji vlastitog projekta.

Iako su hrabro zakoračile na sasvim novi poslovni put, reakcije okoline bile su očekivano skeptične.

„Moramo priznati da je okolina bila pomalo skeptična, možda zbog entuzijazma kojim smo prezentirale našu ideju, pa ih je bilo strah da zbog stvarnosti u kojoj živimo neće ići sve baš glatko kako smo zacrtale. Međutim, uspjele smo u svom naumu i sasvim sigurno smo ih razoružale. Veliku podršku imamo od životnih partnera i djece, ali posebno moramo istaknuti Andreinu mamu Dolores koja s nama prolazi kroz sve sretne i one malo manje sretne poslovne trenutke. Kada nam se dogodi nešto lijepo, ona je prva osoba kojoj javljamo.“

Nesuglasice rješavaju u hodu

Bez obzira što su dobre i dugogodišnje prijateljice, poslovno se ponekad nađu u određenim nesuglasicama.

„Eventualne poslovne nesuglasice rješavamo dogovorom, u hodu i s lakoćom. O svemu razgovaramo i nalazimo najbolja moguća rješenja. Dijelimo isti sustav vrijednosti, poštujemo se, vjerujemo jedna drugoj i razmišljamo o onome šta je neka od nas rekla. Sve što radimo je za naš zajednički boljitak , u najboljoj namjeri i želji za što boljim rezultatom zato i nije problempronaći kompromis. Andrea rješava sva pitanja vezana uz vizualni koncept, a Ana piše tekstove. Iako je to neka generalna podjela poslova ipak postoji još mnogo svakodnevnih zadataka koje treba odraditi i ta podjela poslova dolazi sasvim spontano.“

Mame poduzetnice

„Biti mama poduzetnica zahtijeva brojne vještine za koje nismo ni znale da ih posjedujemo, baš kao vjerojatno i svaka mama poduzetnica. Logistika i organizacija su nam jača strana, pa uspijevamo balansirati između privatnog i poslovnog života. Jedino čega smo sada svjesnije nego prije jest da se posao mora odraditi bez odgađanja, ako su djeca bolesna to najčešće znači noćni rad“, pričaju naše sugovornice.

Andrea je samohrana majka i ima 6-godišnju kćer, a Ana je u braku i ima dvogodišnjeg sina. Ono što naglašavaju jest da nema formule za savršeno usklađene poslove i majčinstvo, ali da je važno dati sve od sebe u oba područja.

„Ne moramo ni govoriti kako izgleda naša svakodnevica, od brojnih e-mailova do kuhanja, spremanja preko igranja lutkicama i bagerima. Sve ipak završava činjenicom koja se odnosi na sve majke…Ne postoji način da budemo savršene mame, ali se trudimo na milijun načina da budemo dobre mame.“

Foto: Wedding2Book

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

natječaj za kulturne i kreativne industrije

Natječaj za kulturne i kreativne industrije vrijedan više od 33 milijuna...

Još je nešto manje od mjesec dana preostalo za podnošenje projektne prijave na poziv Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih...