E-mail zahvale je jedan od faktora uspješne potrage za poslom

Dobiti posao na današnjem tržištu rada, gotovo je blizu dobitka na lutriji. Osim što postoji nedostatak radnih mjesta, konkurencija je jako velika. Kako onda neki ljudi traže posao i po nekoliko godina, dok ga drugi nađu u roku par mjeseci? Osim sreće, veliku ulogu ima i način kako pristupate traženju posla.

Kako uspješno tražiti posao?

Sveučilište DeVry iz Illinoisa u SAD-u provelo je istraživanje kojim su htjeli saznati na koji način osobe koje se brzo zapošljavaju pristupaju traženju posla. Istraživanje je provedeno na 589 osoba koje su se u roku šest mjeseci od početka traženja posla uspjele zaposliti. Gotovo trećina ispitanika dobila je pozive na intervju za barem polovicu radnih mjesta na koje su se prijavili. Koje su njihove „tajne uspjeha“?

Budite selektivni

Prilikom traženja posla nije dovoljno odabrati 20-ak kompanija koje imaju raspisane natječaje i poslati mailove. Ovo je istraživanje pokazalo da morate biti selektivni, pa čak i ne morate zadovoljavati baš sve uvjete koji se traže za neku poziciju.

Više od 50% osoba koje su se uspjele zaposliti u roku 6 mjeseci pristupile su traženju posla selektivno. Prijavili su se na maksimalno 10 pozicija s time da se njih 90% prijavilo na pozicije za koje su bili barem 75% kvalificirani.

No to ne znači da ne bi trebali zadovoljavati one kriterije bez kojih ni ne možete početi raditi, ne morate zadovoljavati eventualno jedan ili dva uvjeta za koje smatrate da ćete ih moći lako naučiti.

Ugrabite priliku za posao

Kada god vidite odličnu priliku za posao, ugrabite je. Velik dio ispitanika u ovom istraživanju, kada su ugledali priliku za posao, raspitali su se o poslu u svojim networking krugovima, napisali životopis i molbu za posao prilagođene za svako radno mjesto, te se obratili svojim kontaktima koji bi im mogli pomoći da dobiju priliku za intervju.

Prije samog razgovora za posao ispitanici su istražili kompaniju i ispitivače na internetu, kontaktirali zaposlenike u kompaniji, proučili web stranicu kompanije te su osmislili nekoliko primjera kako njihove vještine odgovaraju uvjetima iz natječaja.

Pronađite svoj tempo

Prilikom intervjua pronađite svoj tempo govora jer brzina vašeg govora može utjecati na ishod intervjua. Više od polovice ispitanika je prije odgovaranja na postavljena pitanja uzela malu pauzu, a njih 43% je vodilo neformalni razgovor s ispitivačem.

Pošaljite e-mail zahvale

Nakon intervjua, pošaljite e-mail zahvale za priliku za intervju. Poželjno bi bilo da to napravite isti dan kada ste imali intervju, kako bi posjetili poslodavce na vaš razgovor nakon što završe s ostalim kandidatima. 65% ispitanika koji su brzo pronašli posao, poslalo je e-mail zahvale. Možete poslati i pismo zahvale, ali u današnjem svijetu tehnologije i brzine komunikacije koju je ona omogućila, dovoljan je i običan e-mail.

Nedostatak vijesti znači lošu vijest

Svi ozbiljni poslodavci će vam se javiti u roku od mjesec dana nakon vašeg intervjua. Ako vam se u tom roku ne jave, vjerojatno je posao dobila neka druga osoba. No, to ne znači da bi trebali čekati mjesec dana na odgovor. Krenite dalje s traženjem posla odmah nakon tog intervjua. Dok ne počnete raditi i dok ne potpišete ugovor, opcije su vam otvorene.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Web stranica je katastrofalno užasna;nemojte je dalje prikazivati
    {Prijedlog,napravite dizajn za evntualni uspjeh}

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -