Kako prilagoditi životopis svakom oglasu za posao?

Prilikom traženja posla nerijetko smo prisiljeni slati desetke ili čak stotine životopisa na različite adrese. Takva, masovna proizvodnja, prisiljava nas da napravimo jedan univerzalni životopis i šaljemo ga svima. Međutim, iskustvo je pokazalo kako su puno upečatljiviji životopisi koji su prilagođeni za pojedinu tvrtku i poziciju na koju se prijavljujemo.

Da, slažemo se kako je vremenski veoma zahtjevno pisati životopis od nule za svaki pojedini oglas, ali upravo činjenica da ste odvojili nekoliko minuta i posvetili se baš toj tvrtki mogla bi vam donijeti toliko željeni posao.

Kako prilagoditi životopis svakom oglasu za posao?

Kako onda pojednostaviti pisanje životopisa i ujedno si olakšati njegovo prilagođavanje svakom oglasu?

Pročitajte što se traži

U želji da što prije pronađemo posao, često ne čitamo sve što u oglasu piše. Čim primijetimo poziciju koja nam odgovara, gotovo da ne posvetimo ni 30 sekundi zahtjevima koji idu uz tu poziciju. Kako biste znali na što trebate staviti naglasak u svom životopisu, uzmite si vremena i proučite sam oglas za posao. Pokušajte koje su kompetencije bitne kako biste ih mogli naglasiti, odnosno istaknuti svoje iskustvo koje se traži u oglasu. Ako vam nije jasno što neki zahtjev znači, potražite odgovor na internetu. Možda će neka tvrtka napisati da traži ‘uredskog managera’, a zapravo misli na ‘voditelja ureda’ ili ‘administrativnu tajnicu’.

Istaknite svoje iskustvo

Pravilo kod pisanja životopisa je veoma jednostavno. Kronološki istaknite svoje radno iskustvo, a potom svoje obrazovanje. Međutim, želite li privući pozornost potencijalnog poslodavca, poslužite se jednostavnim trikom. Istaknite iskustvo ili obrazovanje koje savršeno odgovara onome što traže u oglasu. Možda je to posao koji ste posljednji obavljali ili ste na sličnoj poziciji radili kao student. Bez obzira o čemu je riječ, istaknite to u prvom dijelu životopisa – onom dijelu koji se najčešće i pročita.

Nemojte zaboraviti na ostalo

Kad se fokusirate na određene vještine, lako je zaboraviti spomenuti i sve one ostale vještine i znanja koja ste prikupili tijekom godina. Nemojte zaboraviti istaknuti i ta znanja i vještine iako nisu nužno povezane s poslom za koji se natječete. Nikad ne znate kome će za oko zapeti činjenica da ste dvije godine volontirali u Domu za nezbrinutu djecu ili da govorite turski. Možda vam baš ta dodatna vještina osigura posao.

dobar životopis

Provjerite jeste li što zaboravili

Nakon što izradite svaki životopis, provjerite još jednom jeste li naveli sve što treba. Od osobnih podataka i kontakt informacija pa do obrazovanja i dodatnih vještina. Provjerite i odgovara li taj životopis oglasu na koji se javljate, da vam se ne dogodi da ističete svoje iskustvo u medicini, a prijavljujete se za posao u tehnološkoj tvrtki. Ako niste sigurni, zamolite prijatelja ili člana obitelji da pregleda još jednom vaš životopis. Ako njemu (ili njoj) nije jasno za koju se poziciju prijavljujete, negdje ste pogriješili.

Sačuvajte prilagođene životopise

Nemojte raditi jednokratne životopise već ih sačuvajte u svojevrsnoj arhivi. Ne samo da ćete tako imati arhivu životopisa u koju ćete moći posegnuti ako se pojavi neki sličan ili možda čak isti posao na koji se prijavljujete, već ćete moći i dorađivati već izrađene životopise ovisno o zahtjevima pojedinog radnog mjesta.

Životopis dopunjuje motivacijsko pismo

Kad pišete životopis i motivacijsko pismo, vodite računa da se oni nadopunjuju. Tako, ako ste naveli da ste radili kao ekonomist u nekoj tvrtki u svom životopisu, u motivacijskom pismu navedite neku situaciju koja vam je omogućila da primijenite stečena znanja ili problem koji ste uspješno riješili zahvaljujući nekoj vještini koju posjedujete. Uostalom, kad već imate prilagođen životopis za određeno radno mjesto, neće vam biti problem ni napisati prilagođeno motivacijsko pismo.

Prije slanja provjerite pravopis i gramatiku

Nema gorega nego kad dobijete u ruke životopis koji je prepun tipfelera ili pravopisnih pogrešaka. Vodite računa da osoba koja čita vaš životopis upravo zahvaljujući njemu stvara određenu sliku o vama. Možete se poslužiti servisom Hacheck koji će u nekoliko sekundi provjeriti pravopis i gramatiku u bilo kakvom tekstu napisanom na hrvatskom ili engleskom jeziku. Jer, ako je životopis prepun grešaka, ostavit ćete dojam nepismene osobe koja nema oko za detalje i nije dovoljno strpljiva ni da provjeri svoj životopis.

Prilagođavanje životopisa nije pretjerano uzbudljiv ni zanimljiv posao, ali ako ga odradite kako spada može vam dati prednost pred drugim kandidatima koji će postali unificiran životopis i nadati se najboljem.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

  1. Većina poslodavaca (barem ovdje na zapadu), odnosno rekrutera, gledaju prvo na profil na LinkedIn-u, tako da ne znam koliko je to prilagodjavanje životopisa preporučljivo.

    • Ovisi koliko iskustva imate. Ako je netko npr, radio u konzaltingu, prošao je mnogo industrija, u tom slučaju će naglasiti iskustvo u industriji u kojoj tvrtka iz oglasa.

      • U kojem ti stoljeću živiš , uopće pisma ni CV nebi nikome slao , fino ima linkedin neka pogleda i tamo su odmah i preporuke .

        Ivana izađi iz kamenoga doba da ne ovisimo o tvojem bullshit-u. Sere mi se od prilagođavanje životopisa , nakon 50 puta stvarno nema smisla.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -