Kako zaista osnovati tvrtku za 8 dana?

Već pri samoj pomisli na postupak otvaranja trgovačkog društva u Hrvatskoj ( d.o.o. ili j.d.o.o.) poduzetnicima se javlja grč. Iskustva drugih poduzetnika koji su prošli taj bolan proces su uglavnom takva da već prije nego ste krenuli želite odustati.

Savjeti za osnivanje tvrtke

Nemojte odustati od svog sna zbog birokracije, a mi ćemo vam dati savjete kako da osnujete tvrtku, a pritom ne poludite. Ovo su najvažnije stvari na koje trebate obratiti pozornost:

1. Rezervacija imena

Nakon što izaberete ime, posjetite stranicu Sudskog registra i pretražite postoji li već tvrtka u Hrvatskoj koja se zove isto tako ili slično. Ako postoji, tražite drugo ime dok ne naiđete na ono koje nema u Sudskom Registru.

Pripremite maksimalno dvije rečenice zašto želite da se tako zove i kopiju svoje osobne iskaznice ili izvadak iz sudskog registra, ako je osnivač druga tvrtka.

Nazovite javnog bilježnika i zamolite da vam daju e-mail adresu osobe kojoj ćete poslati sve vezano za osnivanje tvrtke kako bi oni za vas kroz e-rezervacije mogli rezervirati ime i pripremiti dokumente za osnivanje.

Rezervacija imena putem e-rezervacije je obrađena u roku od 3 radna dana.

2. Osnivački dokumenti

Dobar Javni bilježnik će vam bez problema pripremiti sve potrebno na temelju dokumenata i podataka koje mu možete dostaviti mailom, a to je sljedeće:

 • Željeno ime tvrtke s kratkim opisom i kopijom osobne iskaznice osnivača ili izvatkom iz sudskog registra ako je osnivač druga tvrtka
 • Željenu glavnu djelatnost, nije potrebno kopati po popisu Nacionalne klasifikacije djelatnosti, već samo napisati što želite da vam je glavna djelatnost
 • Ukoliko želite i ostale standardne djelatnosti koje se uobičajeno stavljaju kako bi bile pokrivene za slučaj da vam trebaju u budućnosti, napišite to javnom bilježniku i oni će ih odmah dodati
 • Sjedište, ukoliko je adresa društva na vašoj adresi onda je dovoljna kopija osobne, ukoliko nije potreban vam je predugovor o najmu poslovnog prostora, virtualnog ureda i sl.
 • Iznos temeljnog kapitala
 • Podaci o osobi ovlaštenoj za zastupanje, ako je to ista osoba kao i osnovač onda je to dovoljno samo napomenuti, a ako nije tada je potrebna i kopija osobne iskaznice i te osobe
 • Napomenuti da želite osnivanje putem sustava e-tvrtka

Nakon što vam ime bude rezervirano, javni bilježnik će vas pozvati na potpis dokumentacije. Ako osoba ovlaštena za zastupanje nije i osnivač društva, morati ćete doći oboje.

3. Hitro.hr

Nakon što ste preuzeli dokumente kod javnog bilježnika, posjetite ured Hitro.hr u Fininim poslovnicama (raspitajte se koji vam je najbliži). Tamo predate svu dokumentaciju, platite izradu pečata, uplatite temeljni kapital. Također je potrebno napomenuti da otvaranje tvrtke radite putem servisa e-tvrtka i da je javni bilježnik na taj način obradio vašu dokumentaciju.

Ako s javnim bilježnikom dogovorite potpisivanje odmah ujutro, i do 12:30h prijepodne riješite ostatak procesa u uredu Hitro.hr, vaša dokumentacija biti će isti dan na Trgovačkom Sudu.

U roku od maksimalno 4 radna dana, pod uvjetom da javni bilježnik nije napravio nikakvu grešku prilikom pripreme dokumentacije, vaša tvrtka će biti registrirana. Registraciju možete sami provjeriti na portalu Sudskog registra već treći dan nakon što ste predali sve u Hitro.hr

4. Otvaranje žiro računa

Kad vam dokumentacija s Trgovačkog Suda bude gotova, obavijestiti će vas iz ureda Hitro.hr. Tamo ćete preuzeti cijeli vaš osnivački komplet i pečat. Nakon toga, potrebno je posjetiti željenu banku u kojoj ćete imati žiro-račun i otvoriti isti. Taj proces uobičajeno bude riješen kroz nekih pola sata do sat vremena.

Kad imate IBAN svog žiro računa potrebno je ispuniti dokument o prijenosu temeljnog kapitala na vaš žiro račun, i poslati mailom u FINU ili odnijeti osobno.

Ako se malo potrudite oko organizacije i dogovorite potpisivanje kod Javnog bilježnika u jutarnjim satima, odmah nakon toga odradite ostatak u Hitro.hr, proces otvaranja tvrtke biti će najbrži koliko Hrvatska administracija dopušta i gotovo bezbolan.

Nakon toga svega preostaje vam prijaviti tvrtku u Poreznu Upravu u sustav Poreznih obveznika poreza na dobit i u sustav PDV-a, ukoliko želite biti u sustavu PDV-a. Za ovu prijavu imate 8 radnih dana od kada ste otvorili žiro račun i za to će vam biti potrebno:

 • Zahtjev za ulazak u sustav poreznih obveznika
 • Ugovor o najmu poslovnog prostora
 • Izjava da niste do tog datuma izdali niti jedan izlazni račun
 • Ugovor saračunovodstvenim servisom ili Izjava da ćete te poslove obavljati samostalno
 • Kopija Rješenje Sudskog Registra
 • Kopija Rješenja o razvrstavanju Državnog Zavoda za statistiku
 • Kopija Ugovora o žiro računu i kopija potpisnih kartona

Prijava tvrtke u sutav obveznih osiguranja ( Mirovinsko i Zdravstveno) također se može obaviti u roku 24 h putem portala e-mirovinsko ali za to ćete trebati vašem računovođi dodijeliti Punomoć (proces koji je gotov u roku od 10min, ali je potrebno posjetiti ured Zavoda za mirovinsko osiguranje kako bi se predala Punomoć), a za to će vam osim punomoći računovodstvenom servisu trebati samo kopija Rješenja Sudskog Registra i kopija Rješenja o razvrstavanju Državnog Zavoda za statistiku.

Čitav postupak osnivanja traje maksimalno 8 dana ako je sva dokumentacija ispravna, a prijavu Poreznoj Upravi i u sustav obveznih osiguranja možete riješiti u jednom danu i upravo zato nemojte da vas tuđa loša iskustva odvrate od ostvarenja vašeg sna i puta prema vlastitoj neovisnosti.

Foto: Pexels

Autorica: Sanela Kraljić, porezna savjetnica, partnerica u tvrtki Consulatio, posredovala u osnivanju nekoliko desetaka tvrtki

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više